Τρίτη 28.11.2023 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Η μαγεία της κοιλάδας του Ασπροποτάμου μέσα από φωτογραφίες

22.01.2021
Μια εκπληκτική ανάρτηση με τα χωριά της κοιλάδας του Ασπροποτάμου έκαναν ο   Αποστόλης Τσιμπανάκος και η Σταυρούλα Παγώνη https://www.terrapindus.gr/, επισημαίνοντας παράλληλα πέραν της αγάπης τους για το βουνό, την ανάγκη σεβασμού του από τον άνθρωπο ώστε να σώσουμε και να κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές αυτό που κληρονομήσαμε, την ίδια την ΦΥΣΗ. Τους ευχαριστούμε!!!
Η ανάρτηση: “Τα πανέμορφα χωριά της κοιλάδας του Ασπροποτάμου (Αχελώου), είναι τα γειτονικά μας χωριά. Εκεί μέσα στα κατάφυτα δάση έχουμε διάσπαρτους λίγους φίλους, νέους και παλιούς.
Το κίνημα των ανθρώπων που μεταφέρει την ζωή από την πόλη στο χωριό συνεχώς αυξάνεται και είναι προσωπική μου χαρά κι ελπίδα, που θέλω να μοιραστώ με όλους.
Αυτό δεν σημαίνει απαραιτήτως πως ο πληθυσμός των κατοίκων μεγαλώνει, ούτε πως νικήσαμε το θεριό της ερήμωσης, αλλά σίγουρα υπάρχουμε.
Καθώς τα χρόνια πέρασαν στα πυκνά δάση και στα τρεχούμενα νερά της θαυμαστής αυτής κοιλάδας, έζησαν και φεύγουν πλέον οι γέροντες απ την γεμάτη σπουδάγματα ζωή, όπως και οι λίγοι νέοι για ευκαιρίες και σπανίως για σπουδές στην πόλη.
Ωστόσο κάποιοι λατρεύουν αυτό τον τόπο και δεν τον αλλάζουν για κανέναν λόγο.
Έχουν επιλέξει να παραμένουν απασχολούμενοι με παραδοσιακά επαγγέλματα και μικρές επιχειρήσεις φιλοξενίας και εστίασης, ώστε να ζουν και να συνεχίζουν να δημιουργούν οικογένειες στα γραφικά αυτά χωριουδάκια.
Άλλοι έχουν ρίζες, άλλοι μόλις φύτρωσαν, όλοι μαζί όμως γνωρίζονται, πορεύονται και ονειρεύονται στην ίδια γη.
Αυτός ο τόπος είναι ένας επίγειος παράδεισος που αναζητά την απλή παρουσία του ανθρώπου για να τον υμνήσει και να τον προστατέψει!
Η αισθητική αξία των βουνών και το παρθένο οικοσύστημα του Ασπροποτάμου δεν σηκώνουν καταστρεπτικές παρεμβάσεις, είναι έγκλημα και μόνο που το σκέφτονται κάποιοι, πόσο μάλλον να βάλουν τις μπουλντόζες να σκάβουν.
Εδώ είναι ο ιδανικός τόπος για να ζει ο μυημένος και να μυηθεί ο έχων πάρει την απόφαση. Να καταφέρει να αναγεννηθεί η υπαίθρια ζωή, το ηθικό και το ένστικτο του ανθρώπου που τον κάλεσε η φύση πίσω.
Σαφώς και ο χειμώνας έχει τις δυσκολίες του, αλλά όλα ξεπερνιούνται και αποκτούν νόημα σαν περάσει λίγος καιρός.
Τα παιδιά κάνουν όνειρα και έχουν σχέδια για την περιοχή τους, θα ναι μεγάλο κρίμα να βρεθούν εγκλωβισμένοι στις ορέξεις της πράσινης ενεργειακής παράκρουσης.
[fbcomments]