Τρίτη 04.10.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Συναγερμός για τις ανεμογεννήτριες στον Ασπροπόταμο – Αφαντη η Περιφέρεια

09.01.2020

 

Συναγερμός έχει σημάνει σε όλους τους ευαισθητοποιημένους πολίτες της περιοχής Ασπροποτάμου μετά την είδηση πως 300 ίσως και περισσότερες ανεμογεννήτριες θα στηθούν σε ολόκληρη την κορυφογραμμή. Οι αντιδράσεις γίνονται πλέον όλο και πιο έντονες στον προγραμματισμό για εγκατάσταση ανεμογεννητριών, ενώ την περασμένη Κυριακή υπήρξε συνάντηση κατοίκων όπου αποφασίστηκε και η πρώτη συντονιστική επιτροπή αγώνα.

Χθες το απόγευμα στην εκπομπή «Χαμηλές Πτήσεις» στο Ράδιο Ζυγός, τα μέλη της επιτροπής, ο εκπαιδευτικός ορειβάτης αλλά και για χρόνια παλιότερα πρόεδρος της Κρανιάς Γιώργος Πολύσης καθώς και ο βιολόγος – ορνιθολόγος Δημήτρης Βαβύλης αναφέρθηκαν διεξοδικά στα προβλήματα που θα δημιουργηθούν.

Σύμφωνα με τη ΡΑΕ στην περιοχή του Ασπροποτάμου έχουν γίνει δεκάδες αιτήσεις (από ιδιωτικές εταιρίες) οι οποίες βρίσκονται σε διάφορα στάδια αδειοδότησης για συνολικά 33 ΑΣΠΗΕ συνολικής ισχύος 547,45 MW. Πρόκειται για απίστευτα μεγέθη καθώς αυτά αντιστοιχούν περίπου στο 20% της συνολικής εγκατεστημένης αιολικής ισχύος σε όλη τη χώρα!! Υπολογίζοντας ότι μια μέσου τύπου Α/Γ έχει ισχύ 2 MW και ύψος 150 μέτρων μιλάμε για περίπου 300 Α/Γ σε δεκάδες συστοιχίες.

Εκατοντάδες χιλιόμετρα νέων δρόμων αρκετών μέτρων πλάτους με ακτίνες καμπυλότητας

που θα ξεπερνούν τα 50 μέτρα και πολύ μεγάλα ύψη πρανών θα δημιουργηθούν στις

πλαγιές μέχρι τις κορυφές των βουνών του Ασπροποτάμου μετατρέποντας την περιοχή σε

ένα απέραντο λατομείο-εργοτάξιο καταστρέφοντας παραγωγικά δάση, αδιατάρακτα

οικοσυστήματα και το μοναδικό φυσικό τοπίο της περιοχής. Εκατοντάδες χιλιόμετρα νέων

δικτύων και πυλώνων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και εκατοντάδες «γήπεδα» για τις

βάσεις στήριξης των Α/Γ θα δημιουργηθούν στις κορυφές των βουνών για να

αποτελειώσουν ότι θα έχει ξεφύγει από τους δρόμους.

Άφαντη η Περιφέρεια

Στην εκπομπή υπέρ των ανεμογεννητριών αλλά επισημαίνοντας τα λάθη που έχουν γίνει εδώ και χρόνια από πλευράς νομοθεσίας παρενέβη ο πολιτικός μηχανικός Βάιος Ποντίκας.

Την ίδια ώρα άφαντη παραμένει η Περιφέρεια Θεσσαλίας και πολύ περισσότερο ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Γιάννης Μπουτίνας που παρότι από την Καλαμπάκα πέραν των διαφόρων ταξιδιών του στις εκθέσεις , είναι άφαντος από την τουριστική… ανάπτυξη.

Μένει να δούμε τις θέσεις του Μιχαλάκη και του κ. Αγοραστού… γιατί καλές οι επενδύσεις… αλλά εδώ εχει να κάνει με το μέλλον των παιδιών και οι μεσοβέζικες απαντήσεις δεν έχουν θέση.