Τρίτη 05.07.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Κρίτων Αρσένης: Το Υπουργείο Περιβάλλοντος ‘καλύπτει’ την οικολογική καταστροφή που προκάλεσε ο Δήμος Τρικάλων στον ποταμό Αγιαμονιώτη

11.06.2021 /

Τον μεσογειακό κυκλώνα «Ιανό» επικαλέστηκε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Αμυράς για να δικαιολογήσει την ισοπέδωση του παραποτάμιου οικοσυστήματος του Αγιαμονιώτη στα Τρίκαλα όπου ο Δήμος Τρικκαίων από τον περασμένο Μάρτη -χωρίς να λάβει υπόψη του καμία από τις διεθνείς επιστημονικές πρακτικές και παραμέτρους- αφού βάφτισε και ενέταξε την «αυτοφυή βλάστηση» στα «φερτά υλικά» προχώρησε σε μία πρωτοφανή καταστροφή του οικοσυστήματος ενός ποταμού, που μόνο αντιπλημμυρικό έργο δεν θεωρείται. «Αυτά τα έργα έγιναν από τον Δήμο, ενώ δεν έχει αρμοδιότητα, την έχει η περιφέρεια, χωρίς καμία έγκριση της περιφέρειας, καμία προγραμματική σύμβαση, τίποτα, έγιναν ως αντιπλημμυρικά και χωρίς μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ενώ είναι καθαρισμός και ο καθαρισμός γίνεται με τα χέρια κανονικά. Δεν υπάρχει οριοθέτηση του ποταμού» ανέφερε σήμερα σε Επίκαιρη Ερώτησή του προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος στην Ολομέλεια της Βουλής ο βουλευτής Δυτικής Αθήνας του ΜέΡΑ25, κ. Κρίτων Αρσένης. Για την υπόθεση Ο Σύλλογος πολιτών υπέρ των Ρεμάτων ΡΟΗ έχει προβεί σε καταγγελία για την περιβαλλοντική υποβάθμιση του ποτάμιου οικοσυστήματος Αγιαμονιώτη και Ληθαίου στο Δήμο Τρικκαίων Θεσσαλίας.

Ο κ. Αρσένης είπε στην Ολομέλεια ότι «εκπροσώπησα μαζί με μεγάλο κλιμάκιο το ΜέΡΑ25 στο συλλαλητήριο στην Καρδίτσα για την αποζημίωση των πληγέντων και το στηρίζουμε αυτό, αλλά δεν έχει καμιά σχέση. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ξεκαθαρίζει ότι αυτά τα έργα δεν εντάσσονται στα έργα μετά από μεγάλες πλημμύρες». Σύμφωνα με την Εγκύκλιο 7187/7-10-2019 της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας τόσο τα αντιπλημμυρικά έργα όσο και οι καθαρισμοί των υδατορεμάτων δεν εμπίπτουν άμεσα στην κατηγορία των έργων πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών αμέσως μετά την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων.

Αξιοσημείωτο είναι ότι στις Μελέτες ύψους 1 εκατ. ευρώ που ανατέθηκαν από τον Δήμο δεν υπάρχει καμία απολύτως περιγραφή των ζημιών από τον κυκλώνα, καμία παρουσίαση της υφιστάμενης κατάστασης. Από τα έργα που έγιναν, κόπηκαν σχεδόν χίλια δέντρα μερικά από τα οποία ήταν ώριμα, ηλικίας πολλών δεκαετιών. Συγκεκριμένα 695 στον Ληθαίο και 241 στον Αγιαμονιώτη, ενώ η Δ/νση Δασών Τρικάλων έδωσε άδεια χωρίς Έκθεση Αυτοψίας “καθ υπόδειξη του δήμου”.

Ο υφυπουργός κ. Αμυράς υποστήριξε ότι «εκδόθηκε απαλλαγή από τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης» ωστόσο δεν κατέθεσε καμία απόφαση. Και αυτό διότι δεν θα μπορούσε να έχει εκδοθεί καθώς δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για απαλλαγή.  Ο κ. Αμυράς φάνηκε να έχει άγνοια του Ν. 4555/2018, καθώς επικαλέστηκε τον Καλλικρατικό Νόμο Ν. 4528/2014, αναφορικά με την αρμοδιότητα του καθαρισμού των υδατορεμάτων, η οποία αποτελεί εξ ολοκλήρου αρμοδιότητα των Περιφερειών της χώρας.

Ο κ. Αρσένης τόνισε ότι «ο Αγιαμονιώτης είναι ένας πεδινός ποταμός. Δεν ξεκινά από τα ορεινά. Δεν έχει πλημμυρίσει ποτέ. Δεν τεκμηριώνεται η ανάγκη για τα έργα που έγιναν. Δεν τεκμηριώνεται η εξαίρεση από τις αδειοδοτήσεις. Δεν μπορείτε να δικαιολογήσετε αυτό που έχει γίνει στα Τρίκαλα από πουθενά. Δώστε μας τα έγγραφα, για να ακολουθήσουν οι νομικές διαδικασίες». Ο κ. Αμυράς και μετά από τη δεύτερη προτροπή του κ. Αρσένη δεσμεύτηκε προφορικά για την κατάθεση όλων των εγγράφων τα οποία ζητήθηκαν με την α.π. 5213/536/22.3.2021 Ερώτηση με Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων και θα έπρεπε να έχουν σταλεί ήδη στον Βουλευτή από τα τέλη Απριλίου.