Τρίτη 21.01.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Στροφή των Τρικαλινών στα αρωματικά φυτά

11.06.2019

Του Χρήστου Κοντού

Μπορεί ο δήμος Τρικάλων να το επιχειρεί σε πειραματικό επίπεδο και μάλλον για… τα μάτια των ΜΜΕ (μακάρι να κάνουμε λάθος), όμως όλο και περισσότεροι αγρότες του Θεσσαλικού κάμπου και κατ’ επέκταση του νομού, στρέφονται στην καλλιέργεια αρωματικών, αλλά και φαρμακευτικών φυτών.

Το Σχέδιο Ασκληπιός θα υλοποιηθεί με την εφαρμογή της καινοτόμας τεχνολογίας Smart Pharming που επιτρέπει την λεπτομερή διαχείριση της καλλιέργειας από απόσταση ενώ η πρωτοβουλία για την κατάρτισή του προγράμματος ανήκει στον Δήμο Τρικκαίων. Πότε όμως θα έχει αυτό πρακτικά αποτελέσματα για τους αγρότες της περιοχής και πότε θα φτάσει και με πιο κόστος στα χωράφια τους;

Σύμφωνα με μια παλιότερη συνέντευξη του δημάρχου κ. Δ. Παπαστεργίου: «Ο σύγχρονος Δήμος ενδιαφέρεται εκτός των άλλων και για την ανάπτυξη της περιοχής του αναδεικνύοντας τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Προσπαθώντας να βρούμε διέξοδο από την κρίση κοιτάξαμε μπροστά έχοντας, όμως, το μυαλό μας και λίγο πίσω. Σκεφτήκαμε ότι αν αναπτύξουμε και πάλι τέτοια φυτά βασιζόμενοι στην βιοποικιλότητα της περιοχής, στο κλίμα, στα νερά, ίσως είναι μια λύση στο πρόβλημα των νέων ανθρώπων. Ήδη έχει συσταθεί μια ομάδα νέων που θέλουν να ασχοληθούν με το θέμα. Θέλουμε να τους σηκώσουμε από τα καφενεία να τους πάρουμε από καλλιέργειες που ενδεχομένως είναι και θνησιγενείς, όπως βαμβάκια, καλαμπόκια και να τους πάμε σε άλλες ενδιαφέρουσες καλλιέργειες».

Πάντως αρκετοί είναι οι Τρικαλινοί που από μόνοι τους ψάχνουν να βρούνε την άκρη κυρίως όσον αφορά σε φυτά όπως η ρίγανη και η μέντα.

Στο Αγιόφυλλο Τρικάλων μια οργάνωση παραγωγών αρωματικών φυτών με τον διακριτικό τίτλο «ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ» συνεργάζεται με ντόπιους παραγωγούς για την εμπορία κυρίως ρίγανης και τσαγιού του βουνού.

Όμως αν πραγματικά θέλουμε να μιλάμε για βιώσιμη γεωργία, θα πρέπει επιτέλους να αναλάβει πραγματικό ρόλο η αντιπεριφέρεια Τρικάλων (από άσφαλτο γεμίσαμε) και να βάλει υπό την σκέπη της Επιμελητήριο και Δήμους σε μια κοινή προσπάθεια να δώσουμε διέξοδο στην συνεχώς μειούμενη λόγω κόστος παραγωγής γεωργία στο νομό.

Στην υπόλοιπη Θεσσαλία

Στο μεταξύ σύμφωνα με δημοσίευμα του www.ypaithros.gr, αισιοδοξία κυριαρχεί στις τάξεις των παραγωγών αρωματικών φυτών στη Θεσσαλία για τη φετινή σεζόν, καθώς η παραγωγή εξελίσσεται ομαλά, λίγες μέρες πριν ξεκινήσει η συγκομιδή, η οποία τοποθετείται στο τρίτο δεκαήμερο του μήνα. Στη ρίγανη, η κοπή είναι μία φορά, ενώ στη μέντα και σε κάποια άλλα δύο με τρεις κοπές μέχρι το φθινόπωρο.

Σε αντίθεση με τις ζημιές που σημειώθηκαν στα άλλα προϊόντα, στα αρωματικά φυτά αναμένουμε καλές στρεμματικές αποδόσεις και κυρίως υψηλή ποιότητα, που είναι το ζητούμενο για τις διεθνείς αγορές, αφού το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής εξάγεται.

Στα Φάρσαλα, ο Συνεταιρισμός Αρωματικών Φυτών ασχολείται κυρίως με τη ρίγανη και τη μέντα και σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, Γιώργο Καλφόγλου, «φέτος ελπίζουμε ότι θα ρεφάρουμε για τις δύο μέτριες χρονιές, όταν χάσαμε μεγάλο μέρος της παραγωγής, ελέω καιρικών φαινομένων. Ευτυχώς, δεν ενεργοποιήθηκαν οι ρήτρες που είχαμε στα συμβόλαια με μεγάλες εταιρείες, γιατί θα είχαμε πρόβλημα. Επιπρόσθετα, πρόπερσι η ζημιά ήταν μεγάλη στη ρίγανη, αλλά δεν αποζημιωθήκαμε, γιατί ο ΕΛΓΑ δεν χαρακτηρίζει ζημιογόνο αίτιο τον μύκητα που προκλήθηκε από τις βροχές και χτύπησε τα φυτά».

Ο συνεταιρισμός έχει δρομολογήσει όλες εκείνες τις διαδικασίες για να χρηματοδοτηθεί για την καθετοποίηση της μονάδας, με τυποποίηση, συσκευασία και εμπορία των προϊόντων ρίγανης και μέντας.

Ο ρόλος των εταιρειών

Στη Θεσσαλία, τα αρωματικά φυτά κερδίζουν συνεχώς έδαφος και σε αυτή την αύξηση του ενδιαφέροντος έχουν συνεισφέρει οι εταιρείες που έχουν δημιουργηθεί, οι οποίες προσφέρουν άτυπα μια συμβολαιακή γεωργία, παρέχοντας στους παραγωγούς κάθε βοήθεια που χρειάζονται ως προς την καλλιέργεια, αλλά το βασικότερο πώληση του προϊόντος μέσω συμβολαίων.

Στον Νομό Λάρισας, οι συνεταιρισμοί που δραστηριοποιούνται στο εμπόριο της ρίγανης και της μέντας κυρίως είναι αυτοί των Φαρσάλων και του Κιλελέρ.

Για τη Βρύναινα στον Αλμυρό η καλλιέργεια τσαγιού του βουνού, αποτελεί… οικογενειακή υπόθεση. Κάθε οικογένεια έχει τη δική της καλλιέργεια και παραγωγή, αλλά στις εξαγωγές κυριαρχούν δύο οικογένειες με τις εταιρείες τους, αυτές των κ.κ. Τσοκάρα και Μυλωνά, οι οποίες δημιούργησαν τα δικά τους τυποποιητήρια – συσκευαστήρια και με το τοπικό προϊόν έχουν βγει στην παγκόσμια αγορά, προωθώντας την κατανάλωση του σιδηρίτη σε κάθε σπίτι στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ μέχρι και στη μακρινή Αυστραλία.

Λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω, στον Αλμυρό Μαγνησίας, η EUPHORIA SECRETS καλλιεργεί σε μεγαλύτερη κλίμακα ρίγανη, φασκόμηλο, εστραγκόν, λουίζα, θυμάρι, δεντρολίβανο και σε μικρότερες ποσότητες ύσσωπο, καλάντουλα, μέντα.

Στη Ματαράγκα Καρδίτσας, η ETHOIL συνεργάζεται με παραγωγούς για την προμήθεια αρωματικών φυτών, αιθέριων ελαίων κι άλλων θεραπευτικών βοτάνων.

Τέλος, στο Αγιόφυλλο Τρικάλων μια οργάνωση παραγωγών αρωματικών φυτών με τον διακριτικό τίτλο «ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ» συνεργάζεται με ντόπιους παραγωγούς για την εμπορία κυρίως ρίγανης και τσαγιού του βουνού.