Παρασκευή 12.08.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

7-8 ευρώ το αρνί του Πάσχα στα Τρίκαλα – Αρχισαν οι παραγγελίες

28.03.2018

Στην ασφάλεια των Τρικαλινών κρεοπωλών φαίνεται πως καταφεύγουν και φέτος για το αρνί του Πάσχα οι Τρικαλινοί καταναλωτές. Οι τιμές θα κυμανθούν από 7-8 ευρώ το κιλό, αρκετά καλές για την ποιότητα των ντόπιων αρνιών.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Κρεοπωλών κ. Θεόδωρο Ευθύμιου οι παραγγελίες άρχισαν ήδη και η κίνηση αναμένεται να είναι στα περσινά επίπεδα, αφού η εγγύηση του κρεοπώλη της γειτονιάς είναι σίγουρα η καλύτερη,

Στο μεταξύ με τη γνωστή ένδειξη, την τιρκουάζ σφραγίδα δηλαδή που συνοδεύει τα ελληνικής καταγωγής σφάγια, θα διατίθενται στην ελληνική αγορά τα αμνοερίφια ενόψει του Πάσχα.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αφού κατάφερε να αναστατώσει την αγορά, τους κρεοπώλες και τους καταναλωτές,  με την πρόθεσή της να αλλάξει το χρώμα της σφραγίδας σε κόκκινο, εντείνοντας τη σύγχυση λίγες ημέρες πριν να ξεκινήσει ο “πόλεμος τιμών” στην αγορά, «διόρθωσε» την προηγούμενη εγκύκλιό του αποφασίζοντας πως η επισήμανση των σφαγίων ελληνικής καταγωγής θα γίνεται «με χρήση σφραγίδας παραλληλόγραμμου σχήματος και με την εγκεκριμένη για τρόφιμα χρωστική Ε133 (λαμπρό κυανούν) χρώματος «τυρκουάζ», εντός της οποίας θα αναγράφεται η ένδειξη ΕΛΛΑΣ ή ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ». Ό,τι ίσχυε μέχρι πρότινος δηλαδή…
Όπως επισημαίνεται στη διορθωμένη εγκύκλιο, «σύμφωνα με το άρθρο 5 παρ. 2 του Καν. (ΕΕ) 1337/2013, δύναται να επισημανθούν ως “Ελληνικά” τα κρέατα, μόνο εάν αποδεικνύεται από την επιχείρηση, με τρόπο ικανοποιητικό, ότι το κρέας έχει αποκτηθεί από ζώα που έχουν γεννηθεί, εκτραφεί και σφαγεί στην Ελλάδα».
Να θυμίσουμε πως η πρώτη εγκύκλιος του ΥΠΑΑΤ προκάλεσε κύμα αντιδράσεων στο κλάδο των κρεοπωλών, με τη διοίκηση του τοπικού σωματείου  να διαμαρτύρεται εντόνως  για το κλίμα σύγχυσης που θα επικρατούσε στους καταναλωτές, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που οι φήμες για μεταφερόμενα αμνοερίφια είναι διάσπαρτες.
” Φρονούμε, πως η μεταστροφή της απόφασης του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και η διόρθωση που ακολούθησε, μετά τις διαμαρτυρίες μας, κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση σχολιάζει στην “Ε” ο πρόεδρος της συντεχνίας κρεοπωλών ν. Λάρισας Ευάγγελος Ρίζος. Έστω και αργά γιατί τα σφαγεία εντός των ημερών ξεκινούν τη σφαγή, έγινε το αυτονόητο. Ο καταναλωτής θα γνωρίζει ότι η τιρκουάζ  σφαγίδα, θα αποτελεί και για τη φετινή πασχαλινή περίοδο τη χαρακτηριστική ένδειξη του ελληνικού κρέατος. Και λένε για την πασχαλινή περίοδος γιατί στο σχεδιασμό του υπουργείου είναι  η ριζική αναδιάρθρωση των ενδείξεων προέλευσης με καρτελάκια κ.α. Αλλά στην παρούσα φάση ισχύει ό,τι ίσχυε”.