Τρίτη 16.07.2024 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

ΤΡΙΚΑΛΑ: Η ανάπτυξη όνειρο… και για το 2018;

02.01.2018

«Το 2018 θα είναι σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό έτος ανάπτυξης και έτος εξόδου από τα μνημόνια. Ωστόσο, πως καταγράφεται αυτό στην πραγματική οικονομία και τι θα πρέπει να γίνει»; Είναι η ερώτηση που θέσαμε στους φορείς του τόπου, αλλά και σε πολίτες, αποφεύγοντας αυτή τη φορά να ακούσουμε τη γνώμη και την ξύλινη γλώσσα των πολιτικών που απλά αναμεταδίδουν τα όσα τα κόμματα τους πρεσβεύουν.

Πρόεδρος Επιμελητηρίου Τρικάλων Βασίλης Γιαγιάκος

Οικονομική ανάπτυξη σημαίνει ότι η οικονομία μιας χώρας παρουσιάζει αυξημένους δείκτες σε όγκο παραγωγής, δημιουργία νέων επιχειρήσεων και αντίστοιχα νέων θέσεων εργασίας, αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων και της ευημερίας των πολιτών.

Γεγονός είναι ότι η ιδιωτική κατανάλωση, οι δημόσιες δαπάνες και η αποταμίευση έχουν μειωθεί δραματικά και δεν μπορούν να αποτελέσουν τη λύση προκειμένου να οδηγηθούμε σε ανάπτυξη. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, πρέπει όλοι να στραφούμε στις εξαγωγές και στις ιδιωτικές ξένες επενδύσεις.  Ως εκ τούτου, θα πρέπει να γίνουμε μια χώρα με μεγάλο όγκο παραγωγής, ανοίγοντας ταυτόχρονα την οικονομία μας σε νέες παραγωγικές επενδύσεις. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις από τη μία και οι εξαγωγές από την άλλη είναι εκείνες που μπορούν να προσφέρουν στις επιχειρήσεις μας την αναγκαία ρευστότητα για να μπορούν να κινηθούν και να επανεπενδύσουν.

Πως όμως αυτό μπορεί να επιτευχθεί σε ένα ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον με έλλειψη ρευστότητας, υπερφορολόγιση, ασφαλιστικό πρόβλημα και χαμηλή κατανάλωση που πλήττουν καθημερινά τις επιχειρήσεις; Κρίσιμοι παράγοντες όπως η ασκούμενη πολιτική, το φορολογικό καθεστώς, η γραφειοκρατία, η λειτουργία του κρατικού μηχανισμού, η πολυνομία, η απονομή δικαιοσύνης, το φιλικό περιβάλλον για την επιχειρηματικότητα, συμβάλλουν στη λήψη επιχειρηματικών αποφάσεων. Δραστικά μέτρα πρέπει να ληφθούν άμεσα από την κεντρική εξουσία, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τον επιχειρηματικό κόσμο για την επίτευξη των ενδεδειγμένων λύσεων διεξόδου από την κρίση που ταλαιπωρεί τα τελευταία χρόνια όλους μας. Τέτοια είναι μείωση της φορολογίας, η αύξηση της ρευστότητας και η αλλαγή νοοτροπίας των επιχειρηματιών, προσαρμοσμένη στο υφιστάμενο οικονομικό περιβάλλον για τη δημιουργία μιας βιώσιμης και συνεχώς εξελισσόμενης οικονομίας.

Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Τρικάλων, Χρ. Μπλουγούρας:

Η οικονομική ανάπτυξη ενός κράτους προϋποθέτει την αύξηση της κατανάλωσης, την αύξηση των ιδιωτικών και δημοσίων επενδύσεων και τη θετική διαφορά μεταξύ εισαγωγών και εξαγωγών. Για τη χρονιά που φεύγει δυστυχώς καμιά  από τις παραπάνω προϋποθέσεις δεν ήταν θετική.

Οι εξαγωγές παρέμειναν λιγότερες από τις εισαγωγές. Οι δημόσιες επενδύσεις λείπουν. Οι ιδιωτικές επενδύσεις είναι λίγες και κυρίως η κατανάλωση συρρικνώνεται δραματικά. Με δεδομένο ότι οι επιβαλλόμενοι υπερβολικοί φόροι του 2017 δεν πληρώθηκαν καθώς τα χρήματα που μπήκαν στα ταμεία του δημοσίου είναι λιγότερα κατά 1 δις και οι νέοι φόροι που μας περιμένουν το 2018 είναι αυξημένοι κατά 900 εκατομμύρια, ειλικρινά δεν μπορώ να αντιληφθώ από που αντλεί την αισιοδοξία του ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση.

Είναι ξεκάθαρο πλέον πως η φοροδοτική ικανότητα όλων μας έχει εξαντληθεί.

Ο μόνος τρόπος να μπορεί η πραγματική οικονομία και αγορά να μιλά για βιωσιμότητα και ίσως για ανάπτυξη σε δεύτερο χρόνο είναι η δραστική μείωση της φορολογίας.

Αν η κυβέρνηση δεν πάρει τις αποφάσεις που πρέπει άμεσα το 2018 θα είναι μια πολύ “σκληρή” χρονιά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που οι περισσότερες δίνουν καθημερινά πολύ μεγάλη μάχη για να αποφύγουν το λουκέτο.

Εκτός αν φαντάζονται την ανάπτυξη χωρίς αυτές…

Πρόεδρος Ομοσπονδίας ΕΒΕ Τρικάλων Β. Αγγελάκης:

Είναι γεγονός ότι, και στην Ελλάδα και από οίκους του εξωτερικού διαφαίνεται μία μικρή έστω αναστροφή του κλίματος για το 2018. Παρατηρείται το φαινόμενο ότι η ευημερία, που δείχνουν οι αριθμοί δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική οικονομία και σε ότι βιώνουν οι συνάδελφοι επαγγελματίες, έμποροι και βιοτέχνες, που αποτελούν την πλειονότητα της οικονομικής διάρθρωσης της χώρας μας.

Πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνουν τάχιστα διαρθρωτικές κινήσεις από την Κυβέρνηση για την επίλυση προβλημάτων των συναδέλφων και να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα, όπως τη μείωση συντελεστή φορολόγησης και ασφαλιστικών εισφορών, την καθιέρωση ακατάσχετου επαγγελματικού τραπεζικού λογαριασμού, την άμεση και ρεαλιστική λύση στα κόκκινα δάνεια, πρόσβαση  χρηματοδότησης μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων μέσα από προγράμματα και τραπεζικό σύστημα, την προστασία της κύριας κατοικίας και της επαγγελματικής στέγης, τη διαμόρφωση  ενός μηχανισμού υποστήριξης και έγκαιρης προειδοποίησης επιχειρήσεων σε κρίση για την αποτροπή πτωχεύσεων, πάγωμα χρέους για παλιές ασφαλιστικές εισφορές.

Παπαπολυζόπουλος Γιώργος, Πρόεδρος Δημοτικών Υπαλλήλων

Η ανάπτυξη δεν έρχεται με την συνεχή εφαρμογή μέτρων λιτότητας. Από την στιγμή που δεν υπάρχει  ροή χρημάτων για να κινηθεί η αγορά, η ανάπτυξη θα αργήσει να έρθει.

Μακάρι να κάνουμε λάθος εκτιμήσεις και να διαψευστούμε, αλλά η μέχρι σήμερα πορεία άλλα αποτελέσματα δείχνει.

 

 

Βήτας Κωνσταντίνος, Πρόεδρος Συλλόγου Πολυτέκνων

Μακάρι η Πολιτεία να αφυπνιστεί, να ισχύσουν όλα όσα υποστηρίζουν και να υπάρξει ανάπτυξη.

Δυστυχώς όμως τα μηνύματα είναι πολύ απαισιόδοξα και φοβάμαι ότι πηγαίνουμε προς το χειρότερο. Ειδικά για εμάς τους Πολύτεκνους, που δεχόμαστε αλλεπάλληλες περικοπές στα επιδόματα και τις συντάξεις, χωρίς κανέναν μέτρο στήριξης και ανακούφισης, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα.

Εύχομαι τουλάχιστον, να περιοριστούν κάπως τα προβλήματα για όλον τον κόσμο.

Κρανιάς Γιώργος, Πρόεδρος του Σωματείου Εμπόρων Υαλοπινάκων

Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει ανάπτυξη και θεωρώ πως αυτή η «φιλολογία» είναι πλασματική.

Η συγκεκριμένη Κυβέρνηση, συνεχίζει το έργο των προηγούμενων και έχει δεσμεύσει τη χώρα με σκληρά και δυσβάσταχτα μέτρα που επιβαρύνουν περισσότερο τα μικρομεσαία νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Επομένως η ανάπτυξη που οραματίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ εξυπηρετεί το μεγάλο κεφάλαιο, σε βάρος του εργαζόμενου λάου.

Η νέα χρόνια προμηνύεται σκληρότερη από τις προηγούμενες και θα είμαστε τυχεροί εάν θα σταθούμε όρθιοι.

Σταυρίδου Ευαγγελία, άνεργη πτυχιούχος Πολιτικός Μηχανικός

Ανάπτυξη είναι να έχεις δικαίωμα στην ίδια τη ζωή και να ζήσεις αξιοπρεπώς. Να μπορείς να ζεις στον τόπο σου και να προκόψεις. Να μπορείς να εργαστείς στην επιστήμη, την οποία υπηρέτησες, σπουδάζοντάς την.

Για το 2018 εύχομαι να υπάρχει ανάπτυξη αλλά πιστεύω ότι έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας,

Τα λέω όλα αυτά, διότι δύο χρόνια τώρα αναζητώ εργασία και όλες οι «πόρτες» είναι κλειστές. Αποφάσισα να αφήσω πίσω την οικογένεια και τους φίλους μου για να βρω ένα καλύτερο μέλλον στο Κατάρ.

 

 

[fbcomments]