Τετάρτη 19.02.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Τα μπάνια του λαού και το… “έγκλημα” Τσίπρα

20.06.2019

Του Χρήστου Κοντού

Δεν ξέρω αν το πολυσκέφτηκε ή αν σύρθηκε από την συντριπτική ήττα που υπέστη στις Ευρωεκλογές ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά η προκήρυξη των εκλογών στις 7 Ιουλίου, μόνο κακό μπορεί να κάνει στη ευρύτερη κεντροαριστερά, αλλά ακόμη – ακόμη και στην αριστερά, εν μέσω θέρους.

«Τα μπάνια του λαού», που έλεγε ο Ανδρέας Παπανδρέου, δεν ήταν μια τυχαία φράση αλλά είχαν να κάνουν ακριβώς με την λογική πως η ψυχολογία στο μεγαλύτερο μέρος του λαού που ανήκει στην κατώτερη και στην εναπομείνασα μεσαία τάξη, λειτουργεί ακριβώς έτσι.

Αυτό όπως είναι λογικό ευνοεί τις συντηρητικές παρατάξεις και κυρίως τη Ν.Δ. που βλέπει εξουσία και αν χρειαστεί θα κάνει δώρο ανεμιστήρες και κλιματιστικά στους ψηφοφόρους, αρκεί να προσέλθουν στα εκλογικά κέντρα… Η απουσία του δεξιού χώρου για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια τόσο μεγάλο διάστημα από την εξουσία, έχει κυριολεκτικά αφηνιάσει στελέχη, μέλη και ψηφοφόρους που σε πολλές περιπτώσεις με ρεβανσιστικές διαθέσεις, περιμένουν τη στιγμή που θα πιάσουν την καρέκλα.

Ετσι τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και το ΚΙΝΑΛ θα μείνουν με το όνειρο της θερινής νυχτός που ονομάζεται συσπείρωση και την ίδια ώρα που θα τρώγονται μεταξύ τους για το ποιος θα γίνει ο μεγάλος ηγέτης της κεντοαριστεράς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απλά θα εγκαθίσταται αυτοδύναμος και παντοδύναμος στο Μέγαρο Μαξίμου, χωρίς ουσιαστικά να έχει εξαγγείλει τίποτα για τη διακυβέρνηση της χώρας.

Από την άλλη πλευρά η κατακερματισμένη αριστερά με κόμματα του 0,5 – 1% που δεν έχουν κανένα λόγο παρουσίας στο πολιτικό σκηνικό, παρά μονάχα την επίλυση των υπαρξιακών προβλημάτων όσων συμμετέχουν σε αυτά και εξυπηρετούν τα μάλα το σύστημα, μιας και δεν επιτρέπουν να δημιουργηθεί ένα μεγάλο ρεύμα, θα συρρικνωθούν ακόμη περισσότερο αφού η νεολαία που είναι η κύρια δεξαμενή ψηφοφόρων θα είναι σε κάποιο κάμπιγκ ή σε κάποια παραλία.

Κοντός ψαλμός όμως… μιας και οι εκλογές απέχουν μόλις τρεις εβδομάδες.