Τρίτη 22.09.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Σ’ αγαπώ γιατί είσαι ωραία!

04.02.2019

Γράφει ο Σοφιανός Παπαευθυμίου

Πριν λίγες μέρες επισκέφθηκα τους παππούδες μου και δεν άργησε η στιγμή που η γιαγιά μου ξεδίπλωσε το θέμα αυτού του άρθρου.Κάποια στιγμή ξεκίνησε να τραγουδά μελωδία τόσο οικεία μα και τόσο ξένη,τόσο γλυκιά μα και τόσο πονεμένη. «Γιαγιά τι τραγουδάς ;» ,ρώτησα. Δεν απάντησε…συνέχισε να τραγουδά .« Έτσι αγαπούσαν οι άνθρωποι ,παιδί μου»,μου λέει τελειώνοντας το τραγούδισμά της.Επιστρέφοντας στο σπίτι μου πλημμυρισμένος από ενθουσιασμό μα και απορία πληκτρολογώ τις πρώτες λέξεις του τραγουδιού ,που σαν θησαυρό φυλούσα στο μυαλό μου, στο Youtube. Ακούγοντας το ξανά και ξανά κατάλαβα ότι έκρυβε τα τρία συστατικά της αγάπης μέσα του.

Το τραγούδι ξεκινούσε με το στίχο «Σ’ αγαπώ γιατί είσ΄ ωραία» .Η εποχή μας είναι, βέβαια, γεμάτη με όμορφα φορέματα, γοητευτικά χαμόγελα συνδυασμένα με ταξιδιάρικα μάτια , μα και πάλι κάτι λείπει. Λείπει η λέξη του τραγουδιού κι αυτό γιατί την ισοπεδώσαμε με τα like , τα follow και τα tweet. Επινοήσαμε το make up για να καλύψουμε τον αντικατοπτρισμό της ψυχής μας στα άδεια πρόσωπά μας, αντί να παλέψουμε για την δική της ομορφιά. Η ιστορία μάς έδειξε ακόμη πως, όταν χάνεις την αντίληψη από κάτι, κινδυνεύεις να χάσεις κι αυτό το ίδιο. Κι εμείς μπορεί να είμαστε στα παζάρια για να ξεπουλήσουμε την αισθητική μας, αλλά προλαβαίνουμε να γλιτώσουμε το περιεχόμενό της και να το εκτιμήσουμε πριν το χάσουμε. Το περιεχόμενό της δεν είναι άλλο από το« ωραίο» · λέξη που  ανήκει  αποκλειστικά και μόνο στον εσωτερικό μας κόσμο και ίσως καταφέρουμε  να τον ομορφύνουμε πολύ αν τον αρωματίσουμε με αληθινό έρωτα και αν τον μακιγιάρουμε με τόλμη και αρετή.

«Σ’ αγαπώ γιατί είσαι εσύ». Πόσα σ΄ αγαπώ χωράνε σ’ αυτό το στίχο άραγε; Σ’ αγαπώ γιατί είσαι αυτό που είσαι , σ΄αγαπώ γιατί είσαι διαφορετική από μένα, σ΄ αγαπώ γιατί δεν είσαι σαν εμένα… και γω σου υπόσχομαι ότι δε θα προσπαθήσω να σ΄ αλλάξω ,γιατί ξέρω πως αν το κάνω θα φοβηθώ ,γιατί θα μοιάζεις σε μένα και  αν φοβηθώ δε θα ‘μαι ελεύθερος να σ΄ αγαπήσω. Καμιά φορά στα λόγια μας κρύβουμε τις λέξεις «Δεν πειράζει θα τον διορθώσω εγώ…» θαρρείς κι ο άνθρωπος είναι ορθογραφικό λάθος να το σβήσεις με γομολάστιχα, θαρρείς και δεν έχει όνειρα και μνήμες να τον κρατούνε όρθιο θεριό πάνω στoν ξεφτισμένο έρωτά μας. Φοβισμένοι τρέμουμε πάνω στη διαφορετικότητα του άλλου πριν ακόμη τη γνωρίσουμε, πριν ακόμη την καταλάβουμε πασχίζοντας να τη φέρουμε στα μέτρα του δικού μας κορμιού ή ακόμη χειρότερα του δικού μας μυαλού .

Το τραγούδι τελειώνει με το δίστιχο «Αγαπώ κι όλο τον κόσμο γιατί ζεις και συ μαζί». Ο ανώνυμος δημιουργός επέλεξε να κρατήσει για  το τέλος την αποκάλυψη του άθλου της αγάπης αλλά και του έρωτα. Ξεχνούμε καμιά φορά πως η αγάπη είναι το πιο ιδιότροπο αλλά και γενναιόδωρο άθλημα ·  κι αυτό γιατί δεν μετριέται ούτε σε μέτρα ούτε σε κιλά ούτε σε δευτερόλεπτα ,αλλά σε απελευθέρωση από τον ίδιο μας τον εαυτό.Πώς γίνεται να σ΄ αγαπώ χωρίς να αγαπώ τους ανθρώπους που σ΄ έφεραν στη ζωή ,τους ανθρώπους που αναπνέεις μαζί, που σου χαρίζουν το χαμόγελο  το ίδιο πρωί που τσακωθήκαμε μαζί; Η αγάπη ξεφεύγει από τον μικρόκοσμο του εσωτερικού μας «εγώ» όχι κατά ένα άτομο αλλά καθ’ όλο τον κόσμο και, όσο πιο γρήγορα το συνειδητοποιήσουμε αυτό, τόσο πιο γρήγορα η καρδιά μας στη θέση μιας πέτρας θα χωρέσει τον κόσμο όλο.

Καταλήγοντας αγαπητοί μου αναγνώστες, η αγάπη είναι αγαθό για αυτόν που του δωρίζεται αλλά και ο πιο δύσβατος ανήφορος για αυτόν που την χαρίζει. Αν πρέπει να πιστέψουμε κάπου, η αγάπη είναι αυτό που ψάχνουμε και εκεί θα βρούμε την ωραιότητα της ψυχής και θα αποδεχθούμε ολοκληρωτικά -με απέραντη ελευθερία- το διαφορετικό. Τέλος, αν υπάρχει ένας λόγος που οι μεγαλύτεροι αποκαλούν τον αιώνα μας ανέραστο, είναι γιατί κλειστήκαμε στα μπουντρούμια του εγωισμού μας, και το μόνο κλειδί της φυλακής μας είναι ο έρωτας με κλειστά τα μάτια αλλά με ανοιχτή την καρδιά.

“ Σ’ αγαπώ γιατί είσαι ωραία

σ’ αγαπώ γιατί είσαι εσύ

αγαπώ κι όλο τον κόσμο

γιατί ζεις κι εσύ μαζί.”

(Στίχοι:Παραδοσιακοί)

(Αφιερωμένο στη μνήμη του μακαριστού Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κυρού Παύλου το κήρυγμα αγάπης του οποίου στάθηκε η πραγματική αφορμή συγγραφής αυτού του άρθρου.)