Τρίτη 07.12.2021 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Δημήτρης Πετσέτας: Ο μεσαίος χώρος χρειάζεται σοβαρή και υπεύθυνη ηγεσία

22.10.2021

Μπορεί αυτό το κείμενο να λειτουργήσει σαν πέτρα που θα σπάσει το τζάμι, όμως κάποια πράγματα είναι πολύ σημαντικά και χρειάζονται σοβαρές κουβέντες. Θεωρώ ότι οι επικείμενες εκλογές για την ανάδειξη Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής έχουν ουσιαστικό ενδιαφέρον, όχι μόνον για τα μέλη και για τους οπαδούς του, αλλά και για το πολιτικό μέλλον της χώρας. Δεν είχα και δεν επεδίωξα ποτέ να έχω κάποια θέση στα κομματικά όργανα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ή του ΚΙΝ.ΑΛ., ανήκω όμως ιδεολογικά στον χώρο που υποτίθεται ότι προσπαθούν να εκφράσουν. Στις δημόσιες τοποθετήσεις μου, κατέθετα πάντα τις απόψεις μου, κάνοντας καλόπιστη κριτική και καταθέτοντας τις προτάσεις μου. Η ιστορία έδειξε ότι η κριτική που ασκούσα δεν είχε κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα και οι προτάσεις μου – κάποιες από τις οποίες άρεσαν σε αρκετούς – ουδέποτε εισακούσθηκαν από την πολιτική ηγεσία του χώρου.

Δεν ένιωσα καμία προσωπική ικανοποίηση, όταν είδα να συμβαίνουν αυτά για τα οποία φώναζα, όταν π.χ. μιλούσα την άνοιξη του 1999 για τη μεγάλη οικονομική και κοινωνική κρίση που έβλεπα να έρχεται με μαθηματική βεβαιότητα. Αντίθετα, ένιωσα και νιώθω τεράστια απογοήτευση, αφού θεωρούσα και θεωρώ ότι στην πολιτική είναι πολύ σημαντικό να βλέπουμε μακριά και να προβλέπουμε σωστά τις επερχόμενες εξελίξεις. Δεν το κάναμε ποτέ και τώρα πληρώνουμε τις βαρύτατες συνέπειες, όχι μόνον στο οικονομικό πεδίο. Οι νοοτροπίες που γεννήθηκαν και ρίζωσαν, το τέρας του παρασιτισμού που εκθρέψαμε, το πολιτισμικό κατάντημα στο οποίο φτάσαμε, το τεράστιο έλλειμμα παιδείας που κατατρώει τις σάρκες της κοινωνίας μας και άλλα πολλά, εξόχως αρνητικά φαινόμενα, απειλούν να υποβαθμίσουν περαιτέρω την ποιότητα της ζωής των πολιτών και να δώσουν τη χαριστική βολή στη χώρα μας.

Για να προχωρήσουμε με αισιοδοξία προς το μέλλον, είναι απαραίτητη μία ικανή και υπεύθυνη κυβέρνηση, αλλά είναι εξίσου απαραίτητο να υπάρχει σοβαρή και υπεύθυνη αντιπολίτευση. Δεν μένω στο σήμερα, κοιτάζω προς το αύριο. Οι επόμενες εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την επόμενη μέρα. Η χώρα δεν αντέχει άλλα πειράματα, δεν χρειάζεται άλλες ανίερες συμμαχίες, δεν έχει καθόλου χρόνο για χάσιμο, δεν μπορεί να πορεύεται με το βλέμμα στην εποχή του εμφυλίου πολέμου και των χρόνων που ακολούθησαν τη μεταπολίτευση του 1974. Η χώρα χρειάζεται πολιτικές ηγεσίες με όραμα και με πρόγραμμα, χρειάζεται σχέδιο και αποτελεσματικές δράσεις, δεν χρειάζεται ψέματα και ψεύτες, δεν χρειάζεται “προοδευτικούς” που είναι μαλωμένοι με κάθε έννοια προόδου, δεν χρειάζεται ιδεοληπτικούς και προσωπολάτρεις, δεν χρειάζεται λαϊκισμούς και δεν μπορεί να είναι ένα ξέφραγο αμπέλι, έρμαιο στις διαθέσεις αυτών που επιβουλεύονται την εθνική μας ακεραιότητα.

Ο μεσαίος χώρος πρέπει να αναδείξει μία σοβαρή και υπεύθυνη ηγεσία, μία ηγεσία που δεν θα κλείνει το μάτι στην πολιτική και στην κοινωνική αλητεία, μία ηγεσία που θα καταθέτει προτάσεις και θα μιλάει καθαρά, που θα έχει υπεύθυνη στάση απέναντι στους πολίτες και δεν θα παίζει στα ζάρια τις τύχες της χώρας. Όσοι περιμένουν από εμένα να μιλήσω με ονόματα και να κάνω υποδείξεις για πρόσωπα, δεν με ξέρουν καλά ή δεν με ξέρουν καθόλου. Είναι δημοκρατικό καθήκον και προσωπική ευθύνη του καθενός από εμάς να κρίνουμε, να συγκρίνουμε και να πράξουμε με γνώμονα το μέλλον της χώρας και των συμπολιτών μας.