Σάββατο 05.12.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Σε πρώτο πρόσωπο για τις επόμενες γενιές

01.08.2017

Του Χρήστου Κοντού

Σίγουρα το ανάθεμα πέφτει στις δικές μας και στις παλιότερες γενιές, όμως το να αφορίζεις απλά τους προηγούμενους χωρίς παράλληλα να φροντίζεις για το μέλλον σου, αλλά αντίθετα να βολεύεσαι με τον μισθό του μπαμπά ή τη σύνταξη του παππού, όχι μόνο δεν σε καθιστά άμοιρο ευθυνών, αλλά συνένοχο στην καταστροφή που συνεχίζει να συντελείται.

Οι ευθύνες πέφτουν πιο βαριές στις δικές σου πλάτες γιατί όχι μόνο δεν προσπαθείς να ανατρέψεις το παλιό, αυτό που καλά κάνεις και βρίζεις, αλλά αδιαφορείς για το δικό σου μέλλον. Αλήθεια ποιος περιμένεις να αντιδράσει για το δικό σου αύριο; Ποιος περιμένεις να αλλάξει τα κακώς κείμενα, την Ελλάδα της ρεμούλας, της διαπλοκής, του βολέματος και της τεμπελιάς; Εμείς που τα δημιουργήσαμε;

Αλήθεια περιμένεις πως ο πατέρας, η μητέρα και ο παππούς θα ψηφίσουν διαφορετικά από αυτό που ψήφιζαν; Και πάλι θα στηρίξουν τον κάθε αλητήριο πολιτικό που μόνο γνώμονα είχε την τσεπούλα κατακλέβοντας τη χώρα και δίνοντας ψίχουλα με τη διανομή θέσεων μέσω του πελατειακού κράτους. Αυτή τη φορά μήπως βολέψουν εσένα;

Αυτή την Ελλάδα θέλεις; Του τεμπέλη δημόσιου υπάλληλου με 3.000 ευρώ το μήνα και του ελεύθερου επαγγελματία που κατάκλεβε κράτος και πελάτες; Ε! όχι. Αυτή η Ελλάδα δεν θα ξανάρθει ποτέ και αυτό όχι λόγω των κακών Ευρωπαίων που μας δανείζουν για να μας υποθηκεύσουν, ούτε του ανάλγητου καπιταλισμού, αλλά γιατί σε όλα τα πολιτικά συστήματα για να απολαύσεις θα πρέπει να παράξεις.

Σε καμιά κοινωνία, σε κανένα σύστημα δεν γίνεται να καταναλώνεις χωρίς να εργαστείς και μάλιστα σκληρά. Αν αυτό γίνει συνείδηση, μόνο τότε θα μπορείς να σηκώσεις κεφάλι για φτιάξεις το μέλλον σου.