Δευτέρα 26.07.2021 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Η νέα σχολική χρονιά η πανδημία και οι προφυλάξεις από τις λοιμώξεις

10.09.2020 /

Της παιδιάτρου Αικατερίνης Μπακατσέλου

Είναι γνωστό ότι οι παιδικοί σταθμοί και το σχολείο αποτελούν κοινή εστία μετάδοσης λοιμώξεων για πολλούς λόγους. Επιπλέον, τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στις λοιμώξεις, με την επικινδυνότητα να είναι μεγαλύτερη στις μικρότερες ηλικίες (ανώριμο ανοσοποιητικό, στενή επαφή με άλλα παιδιά, μη επαρκείς εμβολιασμοί,κτλ).

Τα βασικά μέτρα πρόληψης είναι το πλύσιμο των χεριών, η τήρηση των αποστάσεων και η σωστή χρήση μάσκας.
Η μάσκα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα παιδιά άνω των 2 ετών. Τόσο η Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιατρικής όσο και το CDC της Αμερικής συνιστούν τη μάσκα σε παιδιά άνω των 2 ετών.
Η χρήση της μάσκας δεν δημιουργεί πρόβλημα στην αναπνοή, ακόμη και όταν παίζει ή τρέχει το παιδί στο διάλειμμα. Εξαιρείται η περίπτωση της έντονης γυμναστικής άσκησης ή περιπτώσεις ύπαρξης χρόνιου σοβαρού αναπνευστικού προβλήματος, συνήθως κληρονομικού.
Η χρήση μάσκας προστατεύει από γρίπη, COVID-19 και άλλες ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος.
Οι υφασμάτινες μάσκες συστήνονται για τα παιδιά από όλους τους οργανισμούς. Θα πρέπει να είναι διαφορετικό μέγεθος για τα μικρά παιδιά απ΄ ότι στα μεγαλύτερα παιδιά. Το παιδί θα πρέπει να διδαχθεί από το γονιό και τους εκπαιδευτικούς να τη φοράει σωστά.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να εκπαιδεύσουμε τα μικρά παιδιά να φορούν τη μάσκα. Φορέστε μάσκα στο αγαπημένο λούτρινο ζωάκι του παιδιού, ζωγραφίστε και φορέστε στα παιδιά σας μάσκες με τους αγαπημένους τους ήρωες, φορέστε μάσκα με τα παιδιά σας μπροστά στο καθρέφτη, εξηγήστε τους ότι με τη μάσκα απομακρύνουμε τα μικρόβια που μας κάνουν κακό.
Επιπλέον θυμηθειτε:

Όταν το παιδί παρουσιάζει πυρετό,έντονο βήχα, φτάρνισμα, εξάνθημα ή στοματίτιδα συστήνεται η παραμονή του στο σπίτι και η επιστροφή του στο σχολειο μετά την υποχώρηση των συμπτωμάτων, και εφόσον έχει παρέλθει ένα 24ωρο απυρεξίας.
Όταν το παιδί παρουσιάζει εμετό ή διάρροια συστήνεται η παραμονή του στο σπίτι και η επιστροφή του στο σχολείο 48 ώρες μετά από τα τελευταία συμπτώματα.
Εμβολιασμός των παιδιών σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών
Η ισορροπημένη διατροφή, στα πρότυπα της μεσογειακής δίαιτας, με άφθονη λήψη φρούτων και λαχανικών καθημερινά και ο περιορισμός των λιπαρών τροφών, θωρακίζει τον οργανισμού του παιδιού απέναντι στις ιώσεις.