Κυριακή 02.10.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Πουλάει ο Μητροπάνος γιατί ήταν άντρας με παντελόνια!

18.04.2022

Του Χρήστου Κοντού

Ο Τζίμης πουλάει… ακόμη και πεθαμένος. Ναι ο Δημήτρης Μητροπάνος που πέθανε σαν χθες πριν δέκα χρόνια, πουλάει. Πουλάει στην Αγία Μονή για τον Παπαστεργίου, στην Ελλάδα για τον Κουτσούμπα και το ΚΚΕ…

Πουλάει για τον Νίκο Μπογιόπουλο που είχε ένα πολύ καλό άρθρο, πουλάει για μένα που τα γράφω και περιμένω τα κλικ…

Και ορθά πουλάει… γιατί ήταν ο μεγάλος Μητροπάνος!!! Αλλά πάνω απ΄ πουλάει γιατί σήμερα υπάρχει ένδεια, φτώχεια καταραμένη σε καλλιτέχνες με αξία, που να φοράνε τα παντελόνια γιατί έχουν περιεχόμενο και όχι να χαριεντίζονται με ξεβράκωτες κοπελίτσες στην πίστα όπως ο ανεκδιήγητος γυρολόγος τον κομμάτων Διονύσης Σαββόπουλος.

Πουλάει… γιατί παρέμεινε πιστός στην ιδεολογία του και κυρίως παρέμεινε πιστός στο ποιοτικό τραγούδι, ακόμη και στα πέτρινα χρόνια για εκείνον.

Πουλάει… στη «Μικρή Μόσχα» στην Αγία Μονή, «όπου ήμασταν όλοι ίδιοι – οι αριστεροί, οι αποκομμένοι από την κοινωνία, ό,τι μαγείρευε ο δίπλα, έτρωγε και ο από δω. Μαζί στο σχολείο, στη βόλτα, στο ποδόσφαιρο, όλα μαζί», όπως είπε σε μια του συνέντευξη και η οποία δεν τον τίμησε όπως θα έπρεπε… και σήμερα φυσικά δεν έχει καμιά σχέση με αυτή που περιγράφει ο Μητροπάνος. Μέχρι και για τον Τάκη Παζαϊτη με τον Γιώργο Καταβούτα πουλάει, που ανάρτησαν φωτογραφίες.

«Πηγαίναμε στα στενά στο Βαρούσι και τραγουδάμε», θα μου πει κάποια στιγμή ο Φόρης, συμμαθητής του τότε. «Ολων η φωνή μαζί, δεν έκανε όσο μια του Τζίμη, ακουγόταν μέχρι πάνω τον Αη Λιά».

Ολοι όσοι τον έζησαν έχουν κάτι να πούνε… γιατί ποτέ δεν ξέχασε κανέναν και όπως οι ίδιοι κατά καιρούς μου μετέφεραν, η πόρτα από το καμαρίνι ήταν ανοιχτή για όλους τους Τρικαλινούς.

Πουλάει ο Μητροπάνος… και εμείς με την σειρά μας τον πουλάμε, γιατί μας σχόλασαν οι μεγάλοι, γιατί σε τούτη τη χώρα μόνο «πεθαμένες καλησπέρες» ξέρουμε να λέμε… και πάντα «Γελαστοί και γελασμένοι».