Τρίτη 14.07.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Για την επίθεση το Α.Τ Ομονόιας

17.10.2018

Του Λάμπρου Μητσικού*

Με αφορμή την άνανδρη χθεσινή επίθεση κατά των συναδέλφων στο Α.Τ Ομονόιας, θα θέλα να γνωστοποιήσω κάποιες σκέψεις μου δημόσια.

Η Ελληνική Αστυνομία με τη σημερινή της μορφή δημιουργήθηκε το 1984, με τη συγχώνευση της Χωροφυλακής και της Αστυνομίας Πόλεων (νόμος 1481/1-10-1984, ΦΕΚ Α΄ – 152). Σύμφωνα με το νόμο 2800/2000, είναι Σώμα Ασφάλειας και έχει ως αποστολή:

– την εξασφάλιση της δημόσιας ειρήνης και ευταξίας και της απρόσκοπτης κοινωνικής διαβίωσης των πολιτών, που περιλαμβάνει την άσκηση της αστυνομίας γενικής αστυνόμευσης και τροχαίας.
– την πρόληψη και καταστολή του εγκλήματος και την προστασία του Κράτους και του δημοκρατικού πολιτεύματος, στα πλαίσια της συνταγματικής τάξης, που περιλαμβάνει την άσκηση της αστυνομίας δημόσιας και κρατικής ασφάλειας.
– την πρόληψη και αποτροπή της παράνομης εισόδου – εξόδου αλλοδαπών στην Ελλάδα και τον έλεγχο της τήρησης των διατάξεων που αφορούν την είσοδο, έξοδο, παραμονή και εργασία των αλλοδαπών στη χώρα, που περιλαμβάνει την άσκηση της αστυνομίας αλλοδαπών και προστασίας συνόρων.

Το ερώτημα που γεννάται πλέον, είναι αν ο Έλληνας Αστυνομικός με τα μέχρι σήμερα «καινοτόμα» μοντέλα αστυνόμευσης, είναι σε θέση να προστατεύσει πρώτα τον ίδιο του τον εαυτό και κατά δεύτερον τον πολίτη αυτής της χώρας.

Έχω πει κατ επανάληψη ότι δεν χρειάζονται φυλάξεις σε σταθερούς στόχους. Και είναι αυτονόητο.
Είναι αυτονόητο, διότι ο συνάδελφος είναι ο μόνος εύκολος στόχος , με αποτέλεσμα να προστεθεί στον μεγάλο αριθμό των θυμάτων Αστυνομικών της Πατρίδος μας, εάν κ εφόσον συμβεί μια επίθεση όπως η χθεσινή κ πολλές άλλες.
Αλήθεια στην Ευρώπη κ στις ΗΠΑ εφαρμόζεται τέτοιο μοντέλο αστυνόμευσης;;;

Πόσο κοστίζουν τελικά εκείνες οι «πανάκριβες» θύρες ασφαλείας , παρόμοιες με εκείνες των Τραπεζικών Ιδρυμάτων, ώστε να εγκατασταθούν σε κάθε Αστυνομική Υπηρεσία κ επιτέλους να αποδεσμευθεί ένας τεράστιος αριθμός συναδέλφων στην προστασία του πολίτη;;;;

Πόσο κοστίζουν οι «πανάκριβες» εκείνες κάμερες ώστε να τοποθετηθούν σε χαρακτηριζόμενους στόχους κ να αποδεσμευθεί επίσης το μεγαλύτερο ποσοστό των συναδέλφων στην προστασία του πολίτη;;

Η ομάδα «Δέλτα» δεν ήταν χρήσιμη τελικά;;;
Τουλάχιστον υπήρχε η σκέψη κ ο φόβος των επιτιθέμενων μήπως κ συλληφθούν απο την συγκεκριμένη Ομάδα.

Σε λίγες μέρες θα έχουμε την επέτειο της 17ης Νοέμβρη κ πάει λέγοντας….

Άραγε για να λειτουργήσουν κατασταλτικά οι συνάδελφοι , ποίου κ σε πόσο χρονικό διάστημα θα πρέπει να λάβουν εντολή, ώστε να μην έχουμε ούτε καταστροφές δημόσιας περιουσίας, ούτε ιδιωτικής;

Τι άλλο αλήθεια πρέπει να συμβεί σ συτή τη Χώρα ώστε να αλλάξει η εσφαλμένη αποψή μας για το αναχρονιστικό μοντέλο Αστυνόμευσης;;

Κ το Φιλότιμο κάποια στιγμή τελείωνει…..

*Ο Λάμπρος Μητσικός είναι Αντιπροσωπος της ΠΟΑΣΥ Κ μέλος του ΔΣ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ «ΕΞΟΧΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ».