Παρασκευή 02.10.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Κώστας Κρεμμύδας: Τ’ απόνερα…

26.06.2018

Δυο σημαντικά γεγονότα της τελευταίας εβδομάδας αναμένεται να καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό την πορεία της χώρας τις επόμενες δεκαετίες. Το πρώτο αφορά το “σκοπιανό” στο οποίο δόθηκε οδικός χάρτης και χρονοδιαγράμματα  για την αναγνώριση του γειτονικού κράτους ως Βόρεια Μακεδονία και το δεύτερο αφορά την έγκριση των πεπραγμένων και των μελλοντικών δεσμεύσεων στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης από την Ε.Ε. και το τέλος του 3ου μνημονίου.

Πάγια θέση της χώρας από το μισά της δεκαετίας του ’90 για το όνομα της FYROM αποτελούσε  η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και τη λέξη Μακεδονία για όλες τις χρήσεις , μέσα και έξω , “erga omnes” όπως έχει καταγραφεί και απαλλαγή από τα αλυτρωτικά του συντάγματος τους .

Υπ’ αυτή την έννοια το Βόρεια Μακεδονία και η αλλαγή του συντάγματος  είναι στις προδιαγραφές και τις επιδιώξεις  της χώρας μας . Φυσικά στις προηγούμενες διαπραγματεύσεις δεν κουβεντιάζαμε για Μακεδονική εθνότητα και γλώσσα και αυτό αποτελεί σημαντική υποχώρηση της κυβέρνησης που θα πληγώνει πάντα το εθνικό μας συναίσθημα . Ας ελπίσουμε ότι οι επιπτώσεις θα παραμείνουν μέχρι εκεί χωρίς επιπλέον απόνερα από την σεντίνα της συμφωνίας.

Στα θετικά θα πρέπει να καταγραφεί ότι με την επίλυση των εκκρεμοτήτων και την είσοδο του κράτους των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. θα υπάρξει ισχυροποίηση της υπόστασης του και περιορισμός των κινδύνων μουσουλμανικής αλλοίωσης του κράτους από τον Ερντογαν   ενώ ταυτόχρονα θα περιορίσει τον μεγαλοϊδεατισμό των εθνικιστών Αλβανών  για την Μεγάλη Αλβανία. Όσο για τον Πούτιν θα περιοριστεί σε πιο χαλαρές διασυνδέσεις στα Βαλκάνια.

Σε ότι αφορά το μέτωπο της οικονομίας είναι αλήθεια ότι το 3ο και αχρείαστο μνημόνιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τελειώνει , αλλά αφήνει πίσω του συντρίμμια και υπόσχεση για πολλές σκληρές δημοσιονομικές δεκαετίες. Δεν πήραμε κούρεμα χρέους αλλά μια υποτυπώδη επιμήκυνση 10 ετών που απαιτεί πλεονάσματα 2,2% του ΑΕΠ μέχρι το 2060 και “ενισχυμένη εποπτεία”.  Η σύγκριση με το PSI είναι αναπόφευκτη.

Η επανεξέταση του χρέους και πλεονασμάτων  θα γίνει  το 2032  όταν και θα αποφασισθεί αν απαιτούνται επαναπροσδιορισμοί  δεδομένων και παρεμβάσεων που σημαίνει ότι για τα επόμενα 14 χρόνια η σκληρή λιτότητα θα είναι η καθημερινότητα μας. Για την επόμενη τετραετία μας μένει η μείωση των συντάξεων  ως 18% , η μείωση του αφορολογήτου στο 5χίλιαρο και τα ανέφικτα πρωτογενή πλεονάσματα .

Μ’ αυτά και μ’ αυτά στράγγιξαν οι τσέπες,  αυξήθηκαν τα ληξιπρόθεσμα , υπερκαλύφθηκαν προσωρινά οι στόχοι αλλά  διαλύθηκε η αγορά .Πανηγυρίζει η κυβέρνηση για τη σκληρή λιτότητα αλλά όχι για  την παραγωγική διαδικασία ,  την εργασία , την ανάπτυξη και τις δομικές μεταρρυθμίσεις. Και η αποστροφή του Τσίπρα προς τον Καμμένο ότι “έχουν πολύ δρόμο ακόμη” μοιάζει πλέον ως την πιο επικίνδυνη απειλή.                                               ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΝΤ. ΚΡΕΜΜΥΔΑΣ