Τρίτη 26.03.2019 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Ο ανασχηματισμός , η ΔΕΘ και οι εκλογές

05.09.2018

Καμία εντύπωση και καμία πρωτοτυπία δεν προκάλεσε ο ανασχηματισμός της περασμένης εβδομάδας. Ο πρωθυπουργός εγκλωβισμένος από τις δυσμενείς εξελίξεις του τελευταίου μήνα που σχετίζονται με τη καταστροφή στο Μάτι ,την συμφωνία των Πρεσπών, στον απόηχο του τυπικού τέλους των μνημονίων αλλά των εξηντάχρονων δεσμεύσεων και ενόψει της μείωσης των συντάξεων , προσπάθησε να ρεφάρει τα δημοσκοπικά ποσοστά του.

Το να σταθούμε στα πρόσωπα μικρή σημασία έχει αλλά το βασικό συμπέρασμα είναι ότι στερείται στελεχιακού δυναμικού στο κόμμα του όπως  περιορισμένες είναι και οι εξωκομματικές συμπλεύσεις που περιορίστηκαν στην Παπακώστα , πρώην βουλευτή  της Ν.Δ. και στην Ξενογιαννακοπούλου ,πρώην γραμματέα του ΠΑΣΟΚ , με σκοπό την διείσδυση στους αντίστοιχους πολιτικούς χώρους. Προφανώς χαμηλών προσδοκιών οι προσπάθειές του.

Ο πρώτος στόχος λοιπόν ήταν το διπλάρωμα της κοινωνίας σε επίπεδο προσώπων .Το δεύτερο στοίχημα του Τσίπρα είναι η ανανέωση των όρκων πίστης και οι υποσχέσεις , έχοντας μπροστά την πολιτική του επιβίωση αλλά την ουσιαστική παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στην περίοδο μετά τις επικείμενες εκλογές ,όποτε και αν αυτές γίνουν. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι θα είναι πριν τα Χριστούγεννα.

Σχεδιάζει λοιπόν ένα νέο πρόγραμμα , αντίστοιχο εκείνου που υποσχέθηκε στη ΔΕΘ προεκλογικά το 2014, το περίφημο πρόγραμμα Θεσσαλονίκης που κινούνταν από τις μεγάλες ανεκπλήρωτες προσδοκίες μέχρι  τη σφαίρα του φαντασιακού . Και τι δεν ακούσαμε τότε , αλλά ο σκοπός επετεύχθη και ο Τσίπρας κέρδισε πανηγυρικά τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015.

Τα αγκάθια είναι δύο και αυτά θα προσπαθήσει να αφαιρέσει ο πρωθυπουργός. Το πρώτο είναι η μείωση των συντάξεων που και ευρεία θα είναι  και πολύ σύντομα( Δεκέμβριος) θα εφαρμοστεί. Αυτό που πιθανότατα να υποστηριχθεί είναι η προσπάθεια που θα καταβληθεί να ανασταλεί η μείωση, βασιζόμενη στην επίτευξη των μεγάλων πλεονασμάτων και να μετατεθεί αργότερα με άλλους όρους , ψυχή βαθιά.

Το δεύτερο και εξίσου σημαντικό είναι η συμφωνία των Πρεσπών. Αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς η ΔΕΘ θα αποτελέσει  θέατρο αντιδράσεων και κινητοποιήσεων . Η απόφαση της κυβέρνησης για την λύση του Σκοπιανού θα πρέπει και να αιτιολογηθεί και να υποστηριχθεί από την πλευρά Τσίπρα και αυτό πρέπει να γίνει στον “τόπο του εγκλήματος”, την Θεσσαλονίκη.

Όλα αυτά βέβαια ενόψει εκλογών για τις οποίες θα παλέψει να αποφύγει την στρατηγική ήττα , προκειμένου να επανέλθει με αφορμή την προσεχή εκλογή ΠτΔ ξανά στο προσκήνιο , παιγνίδι που γνωρίζει αρκετά καλά από την πρόκληση εκλογών τον Ιανουάριο του 2015.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΝΤ. ΚΡΕΜΜΥΔΑΣ