Πέμπτη 03.12.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Το στοίχημα του Εμανουέλ Μακρόν

17.05.2017

Αναμφισβήτητα ο Μακρόν αποτελεί το πλέον συζητημένο πολιτικό πρόσωπο της Ευρώπης φέτος ακόμη και αν ο Μάρτιν Σουλτς καταφέρει, εξαιρετικά δύσκολο, να κερδίσει τη Μέρκελ στις επερχόμενες γερμανικές εκλογές. Μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος από το 2006, αναπληρωτής γενικός γραμματέας στο Ελυζέ  από το 2012 έως το 2014 όταν και Υπουργός Οικονομικών από το 2014 ως το 2016 .

Όταν το κλίμα στους σοσιαλιστές βάρυνε για τον Μακρόν λόγων των μεταρρυθμίσεων που προωθούσε υπέρ των επιχειρήσεων, έβαλε τρία πολιτικά στοιχήματα για να κερδίσει τη γαλλική εξουσία.

Το πρώτο είχε να κάνει με τον απογαλακτισμό του από το σοσιαλιστικό κόμμα και από τον Ολάντ, ο οποίος του εμπιστεύτηκε τo υπουργείο Οικονομικών σε δύσκολη περίοδο για τη Γαλλία όπου απαιτούνταν πολλές μεταρρυθμίσεις, και να ιδρύσει ένα κόμμα  δεξιότερο από το αστικό σοσιαλιστικό κόμμα και αριστερότερο από τη παραδοσιακή γαλλική δεξιά αλλά με ξεκάθαρο και ρεαλιστικό πολιτικό λόγο, όταν οι σοσιαλιστές στην Ευρώπη δεν έχουν βρει καινούργιο αφήγημα και οι συντηρητικοί δεν καταφέρνουν να λύσουν τα προβλήματα του καπιταλισμού που πρεσβεύουν.

Αυτό έγινε τον Αύγουστο του 2015, όταν ο Μακρόν δήλωσε ότι δεν ήταν πλέον μέλος των σοσιαλιστών αλλά ότι ήταν ανεξάρτητος. Λίγους μήνες μετά,  Απρίλιος 2016. ίδρυσε ένα ανεξάρτητο φιλελεύθερο, προοδευτικό πολιτικό κόμμα. Τον Αύγουστο του ίδιου έτους 2016  παραιτήθηκε από την κυβέρνηση για αντιμετωπίσει απερίσπαστος την πρόκληση των προεδρικών εκλογών.

Το δεύτερο στοίχημα του Μακρόν ήταν να επικρατήσει στις γαλλικές προεδρικές εκλογές έναντι των δεξιών, έναντι των πρώην συνοδοιπόρων του σοσιαλιστών και κυρίως ενάντια στους ευρωσκεπτικιστές που εκφράστηκαν τελικά μέσω της ακροδεξιάς ρητορικής της Λεπέν.

Στις εκλογές ο Μελανσόν μίλησε ως Τσίπρaς, ο Αμόν των σοσιαλιστών ως Μελανσόν και υπέστη καταστροφική ήττα, οι δεξιοί μπλοκαρίστηκαν στην αργομισθία της συζύγου του Φιγιόν και οι δημοκράτες Γάλλοι ψήφισαν ευρωπαϊκά εκλέγοντας Πρόεδρο τον Μακρόν με 66% στο δεύτερο γύρο.

Το τρίτο βήμα και το πλέον δύσκολο στοίχημα είναι η επικράτηση του νέου κόμματος στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές ώστε να δοθεί η ευκαιρία να κυβερνήσει απερίσπαστα κοινοβουλευτικά χωρίς πολλές δεσμεύσεις από μετεκλογικούς συνασπισμούς και γαλλικές «συγκατοικήσεις». Στις δημοσκοπήσεις φαίνεται ότι το κίνημα του Μακρόν κερδίζει με μικρή διαφορά τους δεξιούς και τους ακροδεξιούς, οι σοσιαλιστές φαίνεται ότι θα γευτούν δεύτερη συντριβή, ωστόσο υπάρχει ακόμη ένας μήνας μέχρι τον πρώτο γύρο ενώ ταυτόχρονα οι Γάλλοι δεν επιθυμούν την αυτοδυναμία του.

Σε ότι αφορά την επιλογή του προσώπου για τη θέση του πρωθυπουργού, ο Μακρόν μάλλον θα επιθυμούσε την Κριστίν Λανγκάρντ έναντι του αυτοπροτεινόμενου Βαλς. Ωστόσο μην αποκλείουμε την έκπληξη που ακούει στο όνομα Ντομινίκ Στρος Καν. Πιθανόν ο «θερμός» πρώην κ. ΔΝΤ να αποτελεί το κρυφό του χαρτί ενόψει των δύσκολων οικονομικών αποφάσεων που πρέπει να ληφθούν.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΝΤ.ΚΡΕΜΜΥΔΑΣ