Κυριακή 20.09.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Προσφυγιά και Ελλάδα

01.03.2016

Διαφύλαξη της ενότητας της Σένγκεν, προτεραιότητα στη συμφωνία με την Τουρκία και τερματισμό της «ανεξέλεγκτης διάβασης» προσφυγικών ροών στο λεγόμενο βαλκανικό διάδρομο περιλαμβάνει το τελικό κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. Στόχος της ΕΕ στο προσφυγικό «πρέπει να είναι η ταχεία μείωση των προσφυγικών ροών, η προστασία των εξωτερικών μας συνόρων, η μείωση της παράνομης μετανάστευσης και η διαφύλαξη της ακεραιότητας του Σένγκεν». Οι «28» χαιρετίζουν «την απόφαση του ΝΑΤΟ να βοηθήσει στη διεξαγωγή αναγνώρισης, επιτήρησης και παρακολούθησης των παράνομων διελεύσεων στο Αιγαίο» και σημειώνουν πως η FRONTEX θα πρέπει να «συνεργαστεί στενά» με το ΝΑΤΟ.(πηγή: Το Βήμα)

Το τελικό κείμενο της προηγούμενης συνόδου τελούσε υπό την αίρεση της ελληνικής υπογραφής αν δεν υπήρχε ρητή διαβεβαίωση για την τήρηση των δεσμεύσεων. Έτσι υπήρξε διπλωματική δέσμευση στο ανώτερο υψηλό επίπεδο για την διατήρηση  του σημερινού status σε σχέση με τον έλεγχο των συνόρων μετά από πρόταση της Γερμανίας, τουλάχιστον ως την 6 του Μάρτη , οπότε και έχουμε την έκτακτη σύνοδο των χωρών της Ε.Ε. με συμμετοχή της Τουρκίας.

Λίγες ημέρες μετά το μπουκάλι κλείνει. Μία στροφή μένει στο καπάκι του μπουκαλιού για να σφραγίσει οριστικά τα βόρεια σύνορα. Φράχτες που δεν λογαριάζουν συνθήκες στήνονται, μικροί ηγέτες και συντηρητικές κοινωνίες διαμορφώνουν πρακτικές αποστείρωσης, οι δρόμοι της προσφυγιάς σφραγίζονται. Η Ευρώπη, αδικαιολόγητα φοβική, οδηγείται στο σκοτάδι του μεσοπολέμου και δημιουργεί καταστάσεις εκρηκτικές, όταν η ίδια δεσμεύτηκε μετά το τέλος του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου να μην ξαναζήσει αντίστοιχες καταστάσεις.

Λείπουν πραγματικά οι μεγάλοι ηγέτες που ονειρεύτηκαν  μια μεγάλη δημοκρατική ένωση, Κολ, Μιτεράν, Μπραντ, Παπανδρέου, Γκονζάλες, Καραμανλής, Ντε Λορ ακόμα και η σκληρή Θάτσερ. Λείπει η πολιτική καθαρότητα σκέψης που απαιτεί η στιγμή για να παρακάμψει την αρτηριοσκληρωτική συντηρητική δήθεν πολιτική ηγεσία της Ευρώπης που δεν μπορεί να δει πέρα από τα όρια της επανεκλογής της. Είναι χαρακτηριστικό ότι η έκτακτη σύνοδος της 6ης Μαρτίου βρίσκεται υπό την πίεση των εκλογών των κρατιδίων της Γερμανίας στις 13 Μαρτίου δημιουργώντας επιπλέον πολιτική πίεση στην γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ.

Αυτό δεν σημαίνει και δεν απαλλάσσει τις τεράστιες ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ  για την πρόχειρη και σε λάθος κατεύθυνση αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Η κυβέρνηση αντί  να αντιμετωπίσει δυναμικά και ολιστικά το προσφυγικό ζήτημα έκλεισε το μάτι στις αυξανόμενες προσφυγικές ροές με την υπεύθυνη υπουργό  να δηλώνει ότι οι πρόσφυγες «λιάζονται» στις πλατείες και μετά «εξαφανίζονται». Για να μην αναφέρουμε τις απίστευτες δηλώσεις Καμένου τον περασμένο Μάρτιο περί  τζιχαντιστών στην Ε.Ε. Ανευθυνότητα ,προχειρότητα, ανικανότητα.

Εν τω μεταξύ ήδη πραγματοποιήθηκε συνάντηση των χώρων που βρίσκονται στο προσφυγικό δρόμο των Βαλκανίων χωρίς την Ελλάδα  με την προτροπή της Αυστριακής κυβέρνησης  στην οποία μόνο η Σερβική κυβέρνηση δήλωσε αλληλεγγύη στην ελληνική κυβέρνηση για το προσφυγικό. Οι υπόλοιποι με προεξάρχοντες τους Αυστριακούς , κουνούν το δάχτυλο στην Ελλάδα. Η αντίδραση της Ελλάδος ήταν η ανάκληση της πρέσβεως της χώρας στην Αυστρία. Αντιθέτως ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Φιλίππο Γκράντι, μετά την συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα, ανέφερε ότι «η ανησυχία μας είναι ότι το κλείσιμο των συνόρων στα Βαλκάνια μπορεί να δημιουργήσει αδιέξοδο στην Ελλάδα. Ελπίζω να μην μείνει όλος αυτός ο πληθυσμός στην Ελλάδα, αν όμως γίνει είμαστε έτοιμοι να το διαχειριστούμε και αυτό ήταν το μήνυμά μου προς την ελληνική κυβέρνηση».

Λίγο καιρό πριν ανησυχούσαμε για τις απειλές περί αποβολής της χώρας από την συνθήκη Σένγκεν. Δυστυχώς δημιουργείται πλέον μια de facto κατάσταση αποκλεισμού της χώρας. Η κατάργηση της πλέον μεγαλύτερης κατάκτησης μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο που αφορά το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης των  πολιτών στις χώρες της ζώνης του Σένγκεν, απειλεί με πλήρη απομόνωση την ελληνική  κοινωνία και οικονομία.

Πλέον τα γεγονότα μας ξεπερνούν και το καπάκι κλείνει.

 

Κωνσταντίνος Αντ. Κρεμμύδας