Σάββατο 18.09.2021 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Οι ανεμογεννήτριες η… πράσινη ανάπτυξη και τα πράσινα… άλογα

15.01.2020

Του Χρήστου Κοντού

Η πράσινη ανάπτυξη, η πράσινη ενέργεια και τα πράσινα άλογα… κάπως έτσι θα μπορούσε να είναι ο τίτλος όσων γίνονται ήδη και όσων εξυφαίνονται  γύρω από το θέμα της ενέργειας όπου έχει στηθεί ένα τρελό πανηγύρι κέρδους στο όνομα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Καταρχήν θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως τασσόμαστε αναφανδόν υπέρ της, όχι όμως και όταν αυτή στρέφεται κατά του ίδιου της του εαυτού… του περιβάλλοντος δηλαδή που υποτίθεται πως θέλει να προστατέψει.

Είναι αδιανόητο να μιλάμε για αιολικά πάρκα σε περιοχές φυσικού κάλλους όπως είναι τα ορεινά των Αγράφων, όπου ήδη οι οικολογική καταστροφή λόγω των παρεμβάσεων που έχουν γίνει είναι μεγάλη (δες φωτογραφίες στο σχετικό ρεπορτάζ), και στον Ασπροπόταμο. Προφανώς και δεν είμαι ειδικός να ξέρω αν οι αέρηδες εκεί είναι οι κατάλληλοι αλλά δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός για να δεις την καταστροφή που φέρνουν αυτοί οι τεράστιοι πυλώνες σε τέτοιες περιοχές.

Ευλογα θα ρωτήσει κανείς: Θέλουμε ή δεν θέλουμε πράσινη ενέργεια; Η Ολλανδία και η Δανία έχουν σχεδόν το 50% της ενέργειας τους από τέτοιες πηγές… Ναι αλλά αν δει κανείς που έχουν τοποθετήσει τα αιολικά τους πάρκα θα καταλάβει. Είναι σε ζώνες όπου υπάρχει μεγάλη ανθρώπινη δραστηριότητα και σε θαλάσσια αιολικά πάρκα που κατασκευαστήκανε για τον σκοπό αυτό; Γιατί άραγε δεν συμβαίνει αυτό και στα δικά μας ερημονήσια όπου είναι και μια ασπίδα στους γείτονες που τα καλοβλέπουν; Μα γιατί το κόστος μεταφοράς από εκεί είναι μεγάλο για τις εταιρίες που έχουν κάνει υποχείριο τους πολιτικούς που μπρος στο φακελάκι… δεν διστάζουν να καταστρέψουν τα πάντα.

Ευτυχώς οι τοπικές κοινωνίες αντιδρούν, ευτυχώς υπάρχουν άνθρωποι που ξεσηκώνονται… Περιμένουμε να δούμε τις θέσεις των Σκρέκα, Λιούτα, Παπακώστα, Μιχαλάκη και του εντεταλμένου συμβούλου τουρισμού Γιάννη Μπουτίνα που έχει λουφάξει και έχει κρυφτεί… Περιμένουμε να δούμε πόσα απίδια πιάνει ο σάκος τους… κι αν έχουν έστω και την παραμικρή ευθιξία να βγούνε να καταγγείλουν τα όσα καταμαρτυρεί ο σύλλογος.