Σάββατο 05.12.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Το ΠΑΜΕ έσωσε τα προσχήματα στη συγκέντρωση

17.05.2017

Τα προσχήματα έσωσε για άλλη μια φορά το ΠΑΜΕ στα Τρίκαλα, χωρίς και εδώ η συγκέντρωση να είναι ανάλογη της κατάστασης στην οποία θα περιέλθει η χώρα με την ψήφιση του νέου μνημονίου. Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία στο κέντρο της πόλης.

Η ομιλία 

 Γιώργος Λιατίφης , αντιπρόεδρος του Πανελλαδικού σωματείου ΦΑΓΕ,  γραμματέας του συνδικάτου «Τροφίμων –Ποτών»  Ν.Τρικάλων, μέλος της Γραμματείας Τρικάλων του ΠΑΜΕ. 

Τα ταξικά  Σωματεία, οι επιτροπές αγώνα , οι συνδικαλιστές και  εργαζόμενοι που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, που οργανώσαμε τη σημερινή  απεργιακή συγκέντρωση, χαιρετίζουμε όλους τους  εργαζόμενους για την μαχητική συμμετοχή τους στη Πανελλαδική Απεργία σε όλους τους κλάδους, τους χώρους δουλειάς  ενάντια στα νέα αντιλαϊκά μέτρα.

Η σημερινή πανεργατική απεργία είναι η απάντηση των εργατών, εργατριών,  των ανέργων, των συνταξιούχων, αλλά και των μικροεπαγγελματιών και αγροτών, των νέων  στη νέα βάρβαρη επίθεση κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ – μεγάλου κεφαλαίου.Αλλά είναι και μέρα μεγάλης ευθύνης για τον καθένα και την καθεμιά.

Αγωνιζόμαστε για το δικαίωμα στην εργασία και τη ζωή, με βάση την εποχή μας, τις σύγχρονες ανάγκες μας!

  • Κατάργηση των αντεργατικών αντιλαϊκών νόμων.
  • Ανανέωση των ΣΣΕ για όλους ενάντια στην ανασφάλιστη εργασία, αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές με κριτήριο την κάλυψη των απωλειών και τις σύγχρονες ανάγκες ζωής.
  • Μέτωπο ενάντια στην άγρια φοροληστεία που ροκανίζει το λαϊκό εισόδημα.
  • Κανένας συμβιβασμός με τη φτώχεια, την ανεργία, τη δουλειά χωρίς δικαιώματα.
  • Να πληρώσουν οι εφοπλιστές, οι βιομήχανοι και οι τραπεζίτες, με αύξηση της φορολογίας τους στο 45%»

Τα μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση είναι σαρωτικά και ότι χτυπάνε από «χίλιες μεριές» το λαϊκό εισόδημα και τα εργατικά – λαϊκά δικαιώματα.

Η απόρριψη αυτής της κατάστασης, η μη νομιμοποίηση της στη συνείδηση κανενός εργαζόμενου, αποτελεί το δικό μας προαπαιτούμενο.

Προπάντων, είναι μέτρα μόνιμα, που αθροίζονται σε όσα έχουν ήδη νομοθετήσει η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, στο όνομα της καπιταλιστικής ανάπτυξης, της θωράκισης δηλαδή και της ανάκαμψης της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου.

Είναι μέτρα που «σφίγγουν την πρέσα» στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και του λαού και θα οδηγήσουν στη φτωχοποίηση χιλιάδων ακόμα λαϊκών νοικοκυριών,  που παλινδρομούν μέχρι σήμερα στα στατιστικά όρια της φτώχειας.

Δίνουμε συνέχεια στην απάντησή μας , στις κινητοποιήσεις μας  με τη  διοργάνωση Συλλαλητηρίου  αύριο Πέμπτη 18 ΜΑΗ στις 7 το απόγευμα στην Πλ. ΡΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟΥ,  ημέρα και ώρα που προγραμματίζεται η ψηφοφορία  στη βουλή.

Συνάδελφοι, συναδέλφισες, 

Η οργή και η αγανάκτηση που νιώθουμε, πρέπει γίνει πιο δυνατή από το φόβο και τις αυταπάτες, τη μοιρολατρία.

Τα πάντα μπορούν να αλλάξουν με την οργάνωση και την πάλη της εργατικής τάξης, με τη συμμαχία της με τους μικρομεσαίους αγρότες και ΕΒΕ.

Ή θα οργανωθούμε και ξεσηκωθούμε ή θα μας λιώσουν στην προσπάθειά τους για αύξηση των κερδών των μονοπωλίων.

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ συμφώνησε με την ΕΕ και το ΔΝΤ, για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μεγαλοεπιχειρηματιών, να φέρει για ψήφιση ένα νέο πακέτο αντεργατικών -αντιλαϊκών μέτρων, που προστίθενται σε όλα τα προηγούμενα και μας κάνουν το βίο αβίωτο.

Για τα κέρδη τους εντείνουν την εκμετάλλευση μας και εμπλέκουν όλο και πιο βαθιά τη χώρα στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Αυτό είναι το εχθρικό σχέδιο τους για εμάς και όλους τους λαούς της περιοχής, που το παρουσιάζουν ως «εθνικό».  

ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΛΗΣΤΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΡΟΪΔΙΑ!

Έχουν το θράσος να λένε ότι δεν είμαστε δυσαρεστημένοι και δεν αντιδρούμε στην αφαίρεση επιπλέον έως και ενός μισθού με τη μείωση του αφορολόγητου, τα 586 και 511 ευρώ μεικτά, τους μισθούς πείνας που παραμένουν έχοντας τη βούλα και του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού.

Στο πετσόκομμα των συντάξεων με τη λεηλασία έως και 2 ακόμα συντάξεων το χρόνο.

Στο τσάκισμα των επιδομάτων ανεργίας, θέρμανσης, κοινωνικής πρόνοιας.

Στην καρατόμηση όσων επιδομάτων απέμειναν για την Κοινωνική Πρόνοια. Βάζει νέους “κόφτες” στην Υγεία, στα φάρμακα, στις εξετάσεις.

Στην απελευθέρωση των πλειστηριασμών και τις κατασχέσεις με την παράδοση των κόκκινων δανείων σε ντόπια και ξένα funds.

Στις απολύσεις που απελευθερώνουν παραπέρα με την κατάργηση της «διοικητικής προέγκρισης».

Στο χτύπημα του απεργιακού δικαιώματος, της συνδικαλιστικής δράσης των εργαζομένων και τη νομοθέτηση του «lockout».

Στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας με το ξεκίνημα της από τους εμποροϋπαλλήλους. Τη δουλειά ήλιο με ήλιο, 7 μέρες την εβδομάδα!

Στις ατομικές συμβάσεις, στις επιχειρηματικές κάτω από την κλαδική σύμβαση, στις ενώσεις προσώπων που έστησαν οι εργοδότες.

Στις εργασιακές σχέσεις λάστιχο, στην εκ περιτροπής εργασία και τη μερική απασχόληση που γενικεύονται.

Αυτά θεωρούν «κανονικότητα» και  τα παρουσιάζουν ,κοροϊδεύοντας ωμά τους εργαζόμενους ,ως δημοσιονομικά ουδέτερα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αποτελούν τη βάση για τη «δίκαιη» ανάπτυξη που κλείνουν σε όλες τις πτώσεις τα πολιτικά κόμματα και οι συνδικαλιστικές δυνάμεις που την υπηρετούν.

Παρά τη δήθεν “διαφοροποίησή” τους, συνυπεύθυνα είναι και τα κόμματα που ψήφισαν το 3ο μνημόνιο (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι), το οποίο προέβλεπε ότι θα παρθούν αυτά και άλλα αντιλαϊκά μέτρα και σήμερα ζητούν να κλείσει η αξιολόγηση.

Συνάδελφοι, συναδέλφισες,

Όλα αυτά δεν γίνονται για να σώσουν τη χώρα, όπως ψευδώς υποστηρίζουν, έτσι έλεγαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά για να εξασφαλίσουν την κερδοφορία των καπιταλιστών.

Η καπιταλιστική ανάπτυξη που επιδιώκουν θα ωφελήσει ξανά το κεφάλαιο. Δέστε τον κλάδο του Τουρισμού – Επισιτισμού, που έχει μεγάλη κερδοφορία και ανάπτυξη και οι εργαζόμενοι υποφέρουν.

Η πρόσφατη παρέμβαση του ΣΕΒ ήταν αποκαλυπτική! Τα αφεντικά ξεσκέπασαν το πολιτικό τους προσωπικό, λέγοντας ωμά ότι η ανάπτυξη και οι ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας δε «σηκώνουν» σταθερές εργασιακές σχέσεις και ΣΣΕ, όπως τις γνωρίζαμε!

Απαιτούν να μειωθούν τώρα οι συντάξεις, να επεκταθούν οι εργασιακές σχέσεις λάστιχο και οι μισθοί πείνας. Απαιτούν ακόμα πιο φθηνούς εργάτες στις μηχανές τους.

Στο μεγάλο κεφάλαιο για την καπιταλιστική ανάπτυξη πηγαίνουν τα ματωμένα πλεονάσματα για τα οποία ο Τσίπρας πανηγυρίζει και λέει ότι «άφησαν άφωνο τον Σόιμπλε».

Για αυτή την ανάπτυξη παζαρεύει για το κρατικό χρέος που δεν είναι του λαού αλλά ο λαός θα ξαναπληρώσει!!

Στον σχεδιασμό, λοιπόν, του κεφαλαίου που υλοποιείται με πρωτοφανή επιθετικότητα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα πρέπει να αντιτάξουν το δικό τους σχέδιο αντεπίθεσης.

Καμία αναμονή, καμία ανοχή!

 Όλοι στον αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς, εργοστάσιο το εργοστάσιο, γραφείο το γραφείο, γειτονιά τη γειτονιά, στα χωριά, παντού!  

Μόνο αυτός ο δρόμος υπάρχει για τους εργαζόμενους!

Η αντεργατική – αντιλαϊκή βαρβαρότητα δεν έχει τέλος, αν δεν την σταματήσουμε με τη δύναμη της οργάνωσής μας, με την απόφασή μας να την ανατρέψουμε!

Να οργανώσουμε συνάδελφοι, συναδέλφισες, την πάλη μας σε κάθε τόπο δουλειάς, σε κάθε κλάδο, ενάντια σε νέα και παλιά αντεργατικά – αντιλαϊκά μέτρα.

Να δείξει η εργατική τάξη τη δύναμή της, για να αξιοποιηθεί  αυτή η απεργία ως συνέχεια στην  μεγάλη προσπάθεια  αλλαγής των συσχετισμών και ανασύνταξης του εργατικού – συνδικαλιστικού κινήματος.

Να πολλαπλασιαστούν οι δυνάμεις που  στην προμετωπίδα τους θα έχουν.

Φτάνει πια! Καμιά θυσία για την πλουτοκρατία!!

Διεκδικούμε  την επιστροφή ΟΛΩΝ  των  απωλειών  μας στα χρόνια της κρίσης.

Συνάδελφοι,

Η πείρα που έχουμε αποκτήσει  και ειδικά τα τελευταία χρόνια,  είναι πολύ μεγάλη που δείχνει  ότι αυτό το σύστημα της εκμετάλλευσης δεν παίρνει από διορθώσεις, είναι πολύ περισσότερα.

Εδώ είναι το εργατικό κίνημα και το πιο πρωτοπόρο κομμάτι του! Και δεν το βάζει κάτω! Για να εμποδίσουμε τα νέα βάρβαρα αντεργατικά σχέδιά τους, για να ανακτήσουμε όσα μας αφαίρεσαν τα τελευταία χρόνια. 

Η βαρβαρότητα της αντιλαϊκής αντεργατικής πολιτικής είναι η μία όψη της ταξικής πολιτικής για να πετύχουν οι πλουτοκράτες που γέννησαν την κρίση, την ανάπτυξη των κερδών τους, της επέκτασης των επιχειρηματικών τους συμφερόντων, για να κερδίσουν στην κούρσα με τους ανταγωνιστές τους.

Η άλλη όψη της ίδιας πολιτικής είναι η επιχείρηση γεωστρατηγικής αναβάθμισης της ελληνικής αστικής τάξης στην ευρύτερη περιοχή που όλο και περισσότερο μοιάζει με το μάτι του κυκλώνα.

Η ανάπτυξή τους θα πατήσει πάνω στα συντρίμμια των εργατικών – λαϊκών δικαιωμάτων, στην άγρια εκμετάλλευση, με τη φθηνή δουλειά χωρίς δικαιώματα, με την καταστολή στους εργατικούς – λαϊκούς αγώνες, με την καταλήστευση άλλων λαών, με το αιματηρό ξαναμοίρασμα των ενεργειακών πηγών, των αγορών, των δρόμων μεταφοράς, το αιματηρό ξαναχάραγμα των συνόρων. Αυτό το βλέπουμε ξανά να εξελίσσεται μπροστά μας σε μια σειρά περιοχές του πλανήτη και στη γειτονιά μας και με την όλο και μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας μας με ευθύνη της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Να σταματήσουμε να ματώνουμε για τα κέρδη τους στην ειρήνη. Να μη γίνουμε κρέας για τα κανόνια τους στον πόλεμο!

Καμία εμπιστοσύνη στους εργοδοτικούς και κυβερνητικούς συνδικαλιστές που ελέγχουν τη ΓΣΕΕ και άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεων, που ενώ αποφάσισαν απεργία την υπονομεύουν, ζητούν και στηρίζουν την προσπάθεια της καπιταλιστικής ανάπτυξης και σε πρόσφατη συνάντηση της ΓΣΕΕ με τις εργοδοτικές οργανώσεις συμφώνησε για την παράταση της λεγόμενης ΕΓΣΣΕ, αποδεχόμενη τους άθλιους μισθούς των 586 και 511 ευρώ μεικτά, τη μη επαναφορά των ΣΣΕ.

Για άλλη μια φορά επιβεβαιώθηκε ο εκφυλιστικός ρόλος που έχουν εδώ και χρόνια επιδείξει οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, παλιού και νέου. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε όσα σωματεία και στην Διοίκηση του Ε.Κ. στο νομό μας,  έχουν την πλειοψηφία αυτές οι δυνάμεις δεν έχει γίνει τίποτα για την επιτυχία της απεργίας και οι εργαζόμενοι όχι μόνο δεν έχουν κανένα στήριγμα, αλλά με τη ίδια τη στάση και την πρακτική αυτών των δυνάμεων τους σπρώχνουν στην απογοήτευση και τη μοιρολατρία.

Οι δυνάμεις αυτές ταυτίζονται με τις επιλογές των κυβερνήσεων για μικρό και επιτελικό κράτος, δεν κάνουν τίποτα για να βάλουν φρένο  στις αντιδραστικές αλλαγές, έχουν εκατοντάδες εργαζόμενους συμβασιούχους έκθετους έξω από τα σωματεία, άνεργους.

Μπροστά στη μάχη της απεργίας η ευθύνη  έπεσε  στις ταξικές δυνάμεις και στα σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, στους τίμιους συνδικαλιστές και πρωτοπόρους εργαζόμενους που υπάρχουν σε κάθε χώρο δουλειάς.

Τώρα χρειάζεται να προσπεράσουμε συνάδελφοι, αυτές τις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες  του  κυβερνητικού  και εργοδοτικού  συνδικαλισμού  σε κάθε κλάδο, σε Δ.Σ. σωματείων που στηρίζουν την Διοίκηση του Ε.Κ.Τ., τους ανθρώπους των αφεντικών που αποτελούν βαρίδια στην ανάπτυξη των αγώνων, στις διεκδικήσεις με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας. 

Τώρα! Ήρθε η ώρα να δώσουμε μια αποφασιστική, μαζική και ταξική απάντηση στην αντιλαϊκή και σκληρή ταξική πολιτική κυβέρνησης και κεφαλαίου.

Ήρθε η ώρα να μετατρέψουμε το θυμό μας σε ταξικό αγώνα. Για να σταματήσει η λεηλασία της ζωής μας και αυτής των παιδιών μας. Για να βάλουμε φρένο στα συνεχόμενα αντιλαϊκά και αντεργατικά μέτρα που προστίθενται το ένα πάνω στο άλλο.

Η αναμέτρηση με την πολιτική του κεφαλαίου δεν είναι «κατοστάρι», αλλά απαιτητικός αγώνας δρόμου, που χρειάζεται σχέδιο, οργάνωση και επιμονή. Χρειάζεται πάνω απ’ όλα, μέσα από κάθε μάχη, να γίνονται βήματα στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, στη συγκρότηση και την ενίσχυση της Κοινωνικής Συμμαχίας. Να δυναμώνει το ρεύμα στο κίνημα που παλεύει σε αντικαπιταλιστική – αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Κανένας συμβιβασμός με τη φτώχεια, τη μίζερη ζωή για τα κέρδη τους. Καμία αναμονή, καμία ανοχή!

Ήρθε η ώρα να πούμε τέλος στα παραμύθια. Όλες οι κυβερνήσεις που έχουν περάσει, ανεξαρτήτως κόμματος, υλοποιούν μια συγκεκριμένη αντιλαϊκή πολιτική προς όφελος της πλουτοκρατίας. Μας θέλουν φθηνούς εργαζόμενους χωρίς συλλογικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, με κουτσουρεμένα δικαιώματα στην Κοινωνική Ασφάλιση, στην Υγεία, στην Πρόνοια, στην Παιδεία, γιατί όλα αυτά είναι πηγή κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Ήρθε η ώρα να πούμε τέλος στα παραμύθια των “αντιμέτρων”.

Η επιτυχία  της σημερινής  απεργίας είναι το δικό μας χρέος, η παρακαταθήκη για εμάς, για τη διεκδίκηση της ζωής που μας αξίζει και που μας τη στερούν.

Είναι αναγκαίο  να αποτελέσει  η σημερινή απεργία το έναυσμα για περισσότερους εργάτες, εργάτριες, άνεργους, νέους και νέες, να κάνουν το βήμα, να εκφράσουν αγωνιστικά, ταξικά τη δυσαρέσκειά τους για την πολιτική που τους καταδικάζει σε θυσίες δίχως τέλος.

Να πιάσουν επαφή με τη συνδικαλιστική τους οργάνωση, να δυναμώσουν τους δεσμούς εκεί που υπάρχουν ταξικά συνδικάτα και σωματεία, ΕΠ. Αγώνα, σε κλάδο, εργασιακό χώρο.

Δυναμώνουμε την ταξική οργάνωσή μας και πάλη. Κάθε σωματείο, οι εργαζόμενοι σε κάθε χώρο δουλειάς, να οργανώσουμε τον αγώνα μας, την αντεπίθεση  στα νέα και στα παλιά αντεργατικά μέτρα, για δουλειά με δικαιώματα, ζωή με αξιοπρέπεια.

Απέναντι σ’ αυτή την αντιλαϊκή-αντεργατική πολιτική δεν μπορεί να υπάρξει Καμία αναμονή! καμία ανοχή !

Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη να πούμε “σφάξεμε αγάμ  ν’ αγιάσω“, ό,τι κόλπα ή εκβιασμούς δοκιμάσουν!

Τώρα είναι ώρα σκληρής αναμέτρησης!

Ήρθε η ώρα να βάλουμε τέλος σ’ αυτή τη βαρβαρότητα και μόνο εμείς με τη δύναμη της οργάνωσής μας μπορούμε να την σταματήσουμε και να την ανατρέψουμε.

Όλοι στον αγώνα!

Δίνουμε συνέχεια στην απάντησή μας , στις κινητοποιήσεις μας  με τη  διοργάνωση Συλλαλητηρίου  αύριο Πέμπτη 18 ΜΑΗ στις 7 το απόγευμα στην Πλ. ΡΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟΥ,  ημέρα και ώρα που προγραμματίζεται  ψηφοφορία στην βουλή.