Δευτέρα 27.01.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Όσο υπάρχουν άνθρωποι, υπάρχει και ο Αϊ Βασίλης

01.01.2018

Είναι γιορτές. Γύρω μας οι εικόνες τρέχουν φωτισμένες. Κόσμος, χαρά, ψώνια, όνειρα, ευχές …καφετέριες γεμάτες με χαμογελαστούς φίλους. Όλα αυτά εκεί έξω γύρω μας. Στο σπίτι οι τηλεοράσεις εδώ και πάνω από ένα μήνα «ζουζουνίζουν» διαφημίζοντας παιχνίδια, δώρα, ευκαιρίες. Όλα ανθρώπινα είναι. Ο κόσμος θέλει να γιορτάσει.

Όμως η ιλουστρασιόν εικόνα δεν αρκεί για να γιορτάσει κανείς τα Χριστούγεννα. Οι δυσκολίες εξάλλου είναι πολλές και είναι και αυτές εκεί έξω, πίσω από την πόρτα του γείτονά μας, δίπλα μας. Και έρχεται η στιγμή που αναρωτιόμαστε αν όλο αυτό το καρουζέλ των δώρων έχει κάποιο νόημα και τι θα μείνει στο τέλος της γιορτής;

Η άλλη πλευρά της κοινωνίας

Κάπου το έχουμε χάσει το νόημα, αλλά ευτυχώς κάπως το ξαναβρίσκουμε. Και το ξαναβρίσκουμε όσο υπάρχουν άνθρωποι. Γνωρίσαμε έναν. Και τον βαφτίσαμε κατευθείαν Αϊ Βασίλη. Και δεν είναι ο μόνος, αλλά μας συγκίνησε με το θάρρος του και την επιμονή του να παραμείνει άνθρωπος. Αλλά και με την πίστη του στο ότι κάθε παιδί δικαιούται τη γιορτή του…

Πρόκειται λοιπόν για τον Θωμά Τζιωρτζώτη, αστυνομικός στο επάγγελμα ο οποίος κατάφερε να δώσει χαρά σε κάποια παιδιά και να μας κινητοποιήσει εν μέσω του εμπορευματοποιημένου λήθαργου, να μας βγάλει εκεί έξω στην άλλη πλευρά …μιας κοινωνίας που ζει έναν ατελείωτο χιονιά.

Ο κ. Τζιωρτζώτης, γνώρισε ένα παιδί και θέλησε να του προσφέρει όσα δικαιούται εξίσου με κάθε παιδί. Μέσα από το διαδίκτυο και το προφίλ του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρθηκε στο ζήτημα του παιδιού, με διακριτικότητα, καταφέρνοντας με τα λόγια του να συγκινήσει χιλιάδες κόσμου, που προσφέρθηκαν με ότι μπορούσε ο καθένας!

«Ο Αποστολάκης είναι ένα παιδί με προβλήματα υγείας. Ένα παιδί που έχει μόνο τη μαμά του. Ένα παιδί που φέτος τα Χριστούγεννα δε θα στολίσει δέντρο, δε θα πάρει δώρο από τον Άγιο Βασίλη . Ένα παιδί που δέχεται bullying στο σχολείο του εξαιτίας της εμφάνισης του ακριβώς λόγω των προβλημάτων υγείας που έχει. Από χθες στύβω το μυαλό μου για να δω πως μπορώ να βοηθήσω… Επειδή δε νομίζω ότι πρέπει να υπάρχουν Χριστούγεννα χωρίς αγάπη, θέλω από σας να μου πείτε αν έχετε υπόψη σας και άλλα παιδάκια τα οποία βρίσκονται σε παρόμοιες καταστάσεις. Με διακριτικότητα και εχεμύθεια εννοείται. Και από κει και πέρα να προσπαθήσουμε είτε με κουπόνια από super market, είτε με σχολικά είδη, είτε με δωράκια είτε με όποιον τρόπο μπορεί ο καθένας εκτός από λεφτά να κάνουμε αυτά τα παιδάκια έστω και λίγο χαρούμενα. Ότι είδος μπορείτε να διαθέσετε θα μου πείτε πώς και τι και θα δούμε πώς θα το παραλάβω».

…Σημείωνε το αρχικό μήνυμα. Ελάχιστα αργότερα κινητοποιήθηκε και η δημοτική αρχή για τη συγκέντρωση των ειδών και στο τέλος η σκέψη που έγινε λέξεις, έγινε και πράξη…

Η αγάπη και η αλληλεγγύη νίκησαν!

Λίγες ημέρες μετά τον συναντήσαμε για να μιλήσουμε για την εμπειρία του. Σεμνός και συγκινημένος βαθιά. Όπως μας είπε, μέρα με τη μέρα, στόμα με στόμα, το θέμα πήρε τόση έκταση και η αγκαλιά μεγάλωσε τόσο πολύ, που όχι μόνο συγκεντρώθηκαν δώρα, ρούχα, τρόφιμα για την οικογένεια του Αποστολάκη, αλλά και για ακόμη δύο μονογονεϊκές οικογένειες που η μοίρα δεν τους φέρθηκε με τον καλύτερο τρόπο.

Η κινητοποίηση ήταν απίστευτη. Πέρα από απλό κόσμο που έσπευσε να βοηθήσει, επιχειρηματίες έδωσαν δωροεπιταγές, εθελοντές του δήμου, παιδοψυχολόγοι και δάσκαλοι, όλοι έγιναν μια αλυσίδα στήριξης και προστασίας για το αγγελούδι. Για να σώσουν τα Χριστούγεννα! Και τι κι αν δεν είχε έλκηθρο και καμινάδα η ιστορία, τα δώρα έφτασαν και ο μικρός ενθουσιασμένος, πίστεψε ξανά στο όνειρο «Μαμά υπάρχει Αϊ Βασίλης, σου το έλεγα!!!».

Η συγκίνηση δεν περιγράφεται για τον άνθρωπο που στην ουσία έπραξε το αυτονόητο, που έπρεπε να κάνει κι ο καθένας μας αν ήξερε ανάλογη περίπτωση. Και να τι μένει τελικά: Το παιδί… «Γιατί αν γλυτώσει το παιδί υπάρχει ελπίδα».

Ευχή του κ. Τζιωρτζώτη το 2018 να υπάρχει λιγότερος πόνος στην κοινωνία, ενώ επιθυμία του είναι να επαναληφθεί αυτή η κίνηση ανθρωπιάς και του χρόνου.