Τρίτη 18.02.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Πολιτική αντιπαράθεση για τον θάνατο του Σωτήρη Μπραχάλα

26.02.2019

Σε κόντρα μεταξύ της Λαϊκής Συσπείρωσης που κάνει λόγο για «εργοδοτικά εγκλήματα» και  για εγκληματικές ευθύνες των πολιτικών (κυβέρνησης και δημοτικής αρχής)  και διοικητικών προϊσταμένων του και από την άλλη του δημάρχου κ. Παπαστεργίου που απάντησε στον κ Καϊκη γράφοντας πως: «Το θέμα δεν προσφέρεται για πολιτική εκμετάλλευση. Σε πλειοδοτικό διαγωνισμό ενδιαφέροντος και ανθρωπιάς δεν θα μπω», εξελίχθηκε ο θάνατος του εργαζομένου του δήμου Σωτήρη Μπραχάλα, κατά την ώρα εργασίας.

Για “αντικειμενικές πολιτικές ευθύνες της δημοτικής αρχής” κάνει λόγο και ο υποψήφιος δήμαρχος Κώστας Κρεμμύδας

Ο Δήμαρχος

Δεν είμαι οπαδός της «κακιάς στιγμής». Είναι γνωστό ότι δεν μου αρέσουν οι δικαιολογίες.

Σήμερα ζήσαμε μία από τις πιο δύσκολες ημέρες της θητείας μας, με τον χαμό του Σωτήρη Μπραχάλα.

Ένας από τους πιο εργατικούς υπαλλήλους, με 27 χρόνια υπηρεσίας και όρεξη λες και προσλήφθηκε μόλις χθες.

Δεν μπορεί, θα τον είχατε δει στην πόλη ή τα χωριά να περιποιείται το πράσινο.

Μαζί του άλλοι δύο συνάδελφοι και ο χειριστής του καλαθοφόρου, όμως η ζημιά έγινε.

Και μέσα σε αυτά, μια προεκλογική περίοδος που αρέσκεται να στρεβλώνει καταστάσεις, την ώρα που η οικογένεια του Σωτήρη και μαζί της η οικογένεια του Δήμου, ζουν μία εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση.

Δεν θα προκαταλάβω το έργο των αρμοδίων υπηρεσιών που πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους και να αναζητήσουν ευθύνες αν και όπου υπάρχουν, όμως οφείλω να διευκρινίσω ότι:

– Οι εργαζόμενοι του Δήμου έχουν πάρει τα μέσα ατομικής προστασίας που προβλέπονται, ανάλογα με τη θέση στην οποία εργάζονται.

– Η ειδικότητά του προέβλεπε την εργασία σε ύψος.

– Ο προϊστάμενός του, είναι ένας από τους πλέον έμπειρους και ενσυνείδητους τεχνολόγους γεωπόνους του Δήμου

– Ο χειριστής του καλαφοθόρου κατέχει όλα τα απαραίτητα για τη θέση διπλώματα και τη σχετική εμπειρία.

Το θέμα δεν προσφέρεται για πολιτική εκμετάλλευση. Σε πλειοδοτικό διαγωνισμό ενδιαφέροντος και ανθρωπιάς δεν θα μπω.

Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους δικούς του. Θα κάνουμε τα πάντα για να τους στηρίξουμε.

Η Λαϊκή Συσπείρωση

«Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια, στους οικείους και στους συναδέλφους  του αδικοχαμένου   Σωτήρη Μπραχάλα ,υπάλληλου  της γεωπονικής υπηρεσίας του δήμου Τρικκαίων , που βρήκε τραγικό θάνατο από ηλεκτροπληξία σήμερα κατά τη διάρκεια της δουλειάς.

Η απώλειά του έρχεται να προστεθεί στο μακρύ και θλιβερό κατάλογο των 60 νεκρών και 70 σοβαρά τραυματισμένων στους  δήμους όλης της χώρας τα τελευταία 3 χρόνια.

Δεν χωράει πλέον καμία αμφιβολία ότι η ραγδαία αύξηση των θανάτων στις υπηρεσίες  καθαριότητας και πρασίνου  των δήμων τα τελευταία χρόνια δεν είναι απλώς “ατυχήματα” .Όλα τα στοιχεία συνηγορούν ότι  είναι εργοδοτικά εγκλήματα.

Έτσι, και  η τραγική απώλεια του συμπολίτη μας Σωτήρη δεν είναι αποτέλεσμα «σύμπτωσης» ή «κακιάς στιγμής».  Είναι αποτέλεσμα τεράστιων και  εγκληματικών ευθυνών των πολιτικών (κυβέρνησης και δημοτικής αρχής)  και διοικητικών προϊσταμένων του. 

Μια σειρά από σοβαρές ελλείψεις κατά τη διάρκεια της «μοιραίας» εργασίας επιβεβαιώνουν τα παραπάνω αφού:

Στο σημείο δεν υπήρχε η ενδεδειγμένη παρουσία προϊσταμένου ή επόπτη , καθώς η εργασία γινόταν πολύ κοντά σε καλώδια ηλεκτρικού  ρεύματος  υψηλής τάσης .

Δεν είχαν  προβλεφθεί οι απαιτούμενες ενέργειες για διακοπή του ρεύματος κατά τη διάρκεια των εργασιών.

Υπήρχε έλλειψη εξατομικευμένων μέσων προστασίας.

Είναι μια σειρά από παραλήψεις ,που  καταρρίπτουν την ανυπόστατη , έτσι κι αλλιώς , θεωρία της «κακιάς στιγμής.»

Έρχονται να προστεθούν στην εντατικοποίηση της εργασίας λόγω έλλειψης προσωπικού, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας,  την ανύπαρκτη εκπαίδευση του προσωπικού , τα κακοσυντηρημένα παλιά και επικίνδυνα οχήματα, τα λειψά έως ανύπαρκτα μέσα ατομικής προστασίας, στη συνειδητή διάλυση των ελεγκτικών μηχανισμών. Όλα αυτά δημιουργούν το εκρηκτικό μείγμα για τα «εργατικά ατυχήματα» .

Αυτή είναι η κανονικότητα που μας διαφημίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ , που μάλιστα έχει το θράσος να προχωρά και στην απένταξη  των  υπηρεσιών καθαριότητας και πρασίνου των δήμων από τα Βαρέα και Ανθυγιεινά .

Αυτή είναι  «καινοτόμα πόλη» της δημοτικής αρχής ., που το «πακέτο» το πληρώνουν οι εργαζόμενοί της ακόμα και με την ίδια τους τη ζωή. 

Δεν πάει άλλο! Τώρα μέτρα για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων στο δήμο Τρικκαίων.

Δε θα σταματήσουμε να το φωνάζουμε , όπως το απαιτήσαμε  σε πολλές συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου και στις επαφές μας με τους εργαζόμενους του δήμου , παρότι δεν ίδρωσε το αυτί της δημοτικής αρχής.

Φτάνει πια να θυσιάζονται ζωές στη λογική που βλέπει ως κόστος την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων , ως κόστος την ανανέωση μηχανημάτων και υποδομών. Φτάνει πια μπροστά στη λογική του κόστους  να υποτιμάτε η ίδια η ανθρώπινη ζωή».

Συλλυπητήριο του Κ. Κρεμμύδα

Θέλουμε να εκφράσουμε την βαθιά θλίψη και οδύνη στην οικογένεια και στους συναδέλφους του αδικοχαμένου Σωτήρη Μπραχάλα, υπαλλήλου του Δήμου Τρικκαίων.

Ο απροσδόκητος θάνατός του εν ώρα καθήκοντος έρχεται να μας υπενθυμίσει τις ακατάβλητες προσπάθειες των εργαζομένων για να ανταποκριθούν στις ανάγκες των συνδημοτών μας.

Θεωρούμε δεδομένο ότι οι αρμόδιες αρχές θα διερευνήσουν σε βάθος τις συνθήκες του ατυχήματος, πέρα από τις αντικειμενικές πολιτικές ευθύνες της δημοτικής αρχής, ωστόσο τα ζητήματα κανόνων ασφάλειας στο χώρους εργασίας θα πρέπει να θεωρούνται αδιαπραγμάτευτα και τα πρωτόκολλα ασφάλειας θα πρέπει να ελέγχονται με αυστηρότητα.

Εκφράζουμε και πάλι τα βαθιά μας συλλυπητήρια.

Υποψήφιος Δήμαρχος
Κώστας Κρεμμύδας