Τρίτη 25.01.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

ANT.AΡ.ΣΥ.Α. Τρικάλων: Νίκη στον αγώνα των πενταμηνιτών. Καμιά απόλυση. Δουλειά και ζωή αξιοβίωτη

18.12.2015

ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΠΕΝΤΑΜΗΝΙΤΩΝ. ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ. ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΖΩΗ ΑΞΙΟΒΙΩΤΗ.

ΝΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΗ, ΟΧΙ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ.

Οι εργαζόμενοι στα πεντάμηνα κοινωφελή προγράμματα των δήμων συνεχίζουν τον δίκαιο αγώνα τους για το δικαίωμα στην εργασία και ενάντια στις απολύσεις που θα τους στείλει και πάλι στον κοινωνικό Καιάδα της ανεργίας. Το γεγονός ότι μετά τις απεργίες και τις διαδηλώσεις τους στο κέντρο της Αθήνας, πλέον προχωρούν και σε κατασκήνωση έξω από το υπουργείο Εργασίας, σε καταλήψεις δήμων και άλλες κινητοποιήσεις, φανερώνει την πίστη των εργαζόμενων «μιας χρήσης» ότι μόνο με την αποφασιστική και συλλογική πάλη μπορούν να ανατρέψουν το μίζερο παρόν που επιχειρούν να τους επιβάλλουν η κυβέρνηση, η εργοδοσία και η ΕΕ που είναι η αποκρουστική μήτρα αυτού του αντεργατικού καθεστώτος εκμετάλλευσης.

Ο αγώνας των πενταμηνιτών, των επισφαλώς εργαζομένων, των ανέργων κι όσων κινούνται σε μια γκρίζα ζώνη μεταξύ μιας μισοδουλειάς χωρίς δικαιώματα και της ανεργίας θυμίζει το Σικάγο των αγώνων της εργατικής τάξης για δουλειά και ζωή αξιοβίωτη. Εδώ και 4 χρόνια εφαρμόζονται εκτεταμένα τα προγράμματα ΟΑΕΔ ΕΣΠΑ σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, διαλύοντας τις εργασιακές σχέσεις, αναιρώντας στοιχειώδη δικαιώματα που συγκροτούσαν αυτό που για έναν αιώνα γνωρίζαμε ως εργασία. Τα συγκεκριμένα προγράμματα, καθώς και η κατάργηση του επιδόματος ανεργίας για τη συντριπτική πλειοψηφία των ανέργων έχει συμβάλλει στη γιγάντωση του εργασιακού μεσαίωνα στην εξαθλίωση χιλιάδων ανθρώπων.  Παρά τις περί του αντιθέτου εξαγγελίες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζει τις πολιτικές των προκατόχων τους, προσκυνώντας τα πλαίσια που ορίζουν αυτά τα άθλια προγράμματα αλλά και προωθώντας μια σειρά από αντεργατικές ρυθμίσεις. Ο κόσμος της δουλειάς καταδικάζεται σε πείνα, φτώχεια, ταπείνωση και εξαθλίωση προκειμένου το κεφάλαιο να προασπίσει τα κέρδη του, να ξεπεράσει την κρίση του καπιταλισμού φορτώνοντας τα βάρη της στις πλάτες του.

Η κυβέρνηση δεν υπολόγιζε ότι οι εργαζόμενοι στα προγράμματα θα κατορθώσουν να ορθώσουν το ανάστημά τους. Κι όμως, οι πιο φτωχοί των φτωχών δεν παρακαλούν, δεν προσκυνούν! Με αξιοπρέπεια και αυτοπεποίθηση απαιτούν αυτό που είναι αναγκαίο όχι μόνο για αυτούς, αλλά για όλους τους άνεργους και επισφαλώς εργαζόμενους. Απαιτούν να σταματήσει η ανακύκλωση των ανέργων και να συνεχίσουν να εργάζονται με πλήρη δικαιώματα και κανονικό μισθό. Ξέρουν ότι  κάτι τέτοιο έρχεται σε σύγκρουση με κυβερνήσεις, δήμους και τη λογική του ΕΣΠΑ. Ξέρουν όμως ότι η νίκη τους θα είναι νίκη όλων των εργαζόμενων και των ανέργων και από εκεί αντλεί τη δύναμη ο αγώνας τους.

Είναι η ώρα κάθε μαχόμενη δύναμη του κινήματος, κάθε δύναμη της αριστεράς να στηρίξει αυτό τον αγώνα. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι αλληλέγγυα στον αγώνα των εργαζόμενων στα προγράμματα πεντάμηνης κοινωφελούς εργασίας αλλά και σε όλους τους ελαστικά εργαζόμενους που απασχολούνται στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και συμπαραστέκεται στα δίκαια αιτήματά τους: Την παραμονή στη δουλειά τους, δουλειά και όχι δουλεία, σταθερή εργασία με ίσα δικαιώματα και μισθούς. Την κατάργηση κάθε μορφής ενοικιαζόμενης, προσωρινής  και ελαστικής εργασίας. Την διεκδίκηση ικανοποίησης όλων των αιτημάτων των εργαζομένων, σε βάρος του κεφαλαίου.

Ο αγώνας τους ενάντια στα προγράμματα «ανακύκλωσης της ανεργίας», είναι και δικός μας αγώνας. Κάθε αγωνιστής και αγωνίστρια, κάθε ταξικό σωματείο και εργατική συλλογικότητα εργασιακών χώρων ή γειτονιών οφείλουν να στηρίξουν τον αγώνα των εργαζόμενων στα πεντάμηνα, να στηρίξουν τον αγώνα για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία, το δικαίωμα στη ζωή με αξιοπρέπεια.

ANT.AΡ.ΣΥ.Α. ΤΡΙΚΑΛΩΝ