Σε ένα επικοινωνιακό παιχνίδι προβολής που θυμίζει άλλες εποχές και παραπέμπει στη γνωστή παλαιοκομματική ρήση: «Κατόπιν ενεργειών μου», έχουν επιδοθεί οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο νομό από την μια πλευρά και ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός από την άλλη.
Το φαινόμενο που τείνει να γίνει μόνιμο τον τελευταίο καιρό σε κάθε κυβερνητική εξαγγελία για κάποιο έργο ή για κάποια θετική απόφαση, συνεχίζεται σήμερα με δύο ξεχωριστά δελτία τύπου, για την αναστολή καταβολής βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών φυσικών και νομικών προσώπων, που έχουν την κύρια κατοικία ή έδρα τους σε πληγείσες περιοχές του Νομού Τρικάλων. Το ένα της Περιφέρειας που αναφέρει: «Μετά από συντονισμένες προσπάθειες της Περιφέρειας Θεσσαλίας παρατείνεται από το Υπουργείο Οικονομικών η καταβολή βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών φυσικών και νομικών προσώπων» και το δεύτερο που εστάλει από το γραφείο της κ. Δριτσέλη: «Με δεδομένη τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσουν να παλεύουν και για την μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική προστασία των πολιτών του Νομού Τρικάλων, καθώς και για την ενίσχυση της ποιοτικής πρωτογενούς παραγωγής και των πολιτικών για την στήριξη της ορεινότητας»
Αναλυτικά τα δύο δελτία έχουν ως εξής:
ΣΥΡΙΖΑ
“Ουσιαστικές κυβερνητικές παρεμβάσεις για τη στήριξη του Νομού Τρικάλων.”
Τις προηγούμενες ημέρες υπογράφηκαν δύο Υπουργικές Αποφάσεις, με τις οποίες ενισχύεται ιδιαίτερα ο Νομός Τρικάλων και σε σχέση και με τον πρωτογενή τομέα, αλλά και σε ότι αφορά την στήριξη των πλημμυροπαθών από τις πρόσφατες καταστροφές. Ως προς το πρώτο ζήτημα, όλοι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών του Νομού μας, με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, θα δουν αυξήσεις κατά 25% στις εξισωτικές τους αποζημιώσεις για το 2016. Συγκεκριμένα, με την σχετική υπουργική απόφαση, το ανώτατο ποσό που μπορούν να εισπράξουν οι δικαιούχοι εξισωτικής αποζημίωσης των ορεινών περιοχών αυξήθηκε, από 100 ευρώ το εκτάριο, σε 125 ευρώ το εκτάριο.
Ως προς το θέμα της στήριξης των πλημμυροπαθών του Νομού Τρικάλων, υπογράφηκε η απόφαση της Υφυπουργού Οικονομικών με την οποία παρατείνεται – αναστέλλεται η καταβολή βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών φυσικών και νομικών προσώπων, που έχουν την κύρια κατοικία ή έδρα τους σε πληγείσες περιοχές του Νομού Τρικάλων. Στο πλαίσιο αυτό αναστέλλεται το σύνολο των φορολογικών υποχρεώσεων μέχρι 1.1.2017, για τους κατοίκους των περιοχών που έχουν χαρακτηριστεί ως πλημμυρόπληκτες στο Νομό Τρικάλων.
Με δεδομένη τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσουν να παλεύουν και για την μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική προστασία των πολιτών του Νομού Τρικάλων, καθώς και για την ενίσχυση της ποιοτικής πρωτογενούς παραγωγής και των πολιτικών για την στήριξη της ορεινότητας.
Αγοραστός
«Μετά από αίτημα και συντονισμένες προσπάθειες της Περιφέρειας Θεσσαλίας, υπογράφηκαν από την Υφυπουργό Οικονομικών κα Κατερίνα Παπανάτσιου οι υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες παρατείνεται – αναστέλλεται η καταβολή βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών φυσικών και νομικών προσώπων, που έχουν την κύρια κατοικία ή έδρα τους σε πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας.
«Πρόκειται για ρύθμιση – ανάσα για πολίτες, επαγγελματίες και επιχειρήσεις», υπογράμμισε επισήμανε σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, «η Περιφέρεια Θεσσαλίας κινήθηκε με ταχύτητα, κήρυξε αμέσως σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τις περιοχές που επλήγησαν από θεομηνίες, ολοκλήρωσε σε χρόνο – ρεκόρ τις προβλεπόμενες διαδικασίες, κατέθεσε πλήρεις φακέλους στα συναρμόδια υπουργεία. Η συνεργασία μας με τη νέα Υφυπουργό Οικονομικών κα Κατερίνα Παπανάτσιου αποδίδει καρπούς και προσβλέπουμε σε ακόμη θετικότερα για τον τόπο μας αποτελέσματα στο μέλλον. Αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά ότι με συνεργασία, τεκμηρίωση και ταχύτητα μπορούμε να είμαστε αποτελεσματικοί και χρήσιμοι στην κοινωνία της Θεσσαλίας. Αυτό που προέχει σήμερα είναι να δοθεί νέα παράταση στο νησί της Σκοπέλου, που έχει δοκιμαστεί σκληρά από τις θεομηνίες».
Συγκεκριμένα, παρατείνεται – αναστέλλεται η καταβολή βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών φυσικών και νομικών προσώπων, που έχουν την κύρια κατοικία ή έδρα τους σε πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας ως εξής:
Οι ανωτέρω αποφάσεις εκδόθηκαν βάσει σχετικών αποφάσεων του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας) το οποίο κηρύσσει την κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας, την περιοχή και το χρονικό διάστημα».