Τρίτη 28.09.2021 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Τι τρέχει με την ΕΑΣ Τρικάλων;

14.05.2021

Ανησυχία για την πορεία της ΕΑΣ Τρικάλων εκφράζουν όσοι μέτοχοι έμειναν, αλλά και όσοι συνεργάζονται με αυτή, μετά την περιπέτεια υγείας που είχε ο ισχυρός άνδρας της Αχιλλέας Λιούτας, που παρά την ανάρρωσή του, φαίνεται πως έπαψε να ασχολείται ενεργά και με την ίδια ένταση με αυτή.

Οι ψίθυροι για το μέλλον του άλλοτε κραταιού Συνεταιριστικού Οργανισμού πληθαίνουν και γίνονται όλο και πιο έντονοι, πολλώ μάλλον που το βαρύ της πυροβολικό τα εκκοκκιστήρια φαίνεται ακόμη να μην έχουν ξεμπερδέψει από τη δέσμευση της ΒΙΟΛΑΡ A.E..

Βέβαια το 2019 μετά τη συμφωνία με τον ΜΑΡΚΟΥ η ΕΑΣΤ ήρθε σε συμφωνία με την εταιρεία «Καραγιώργος ΑΒΕΕ» για την εκκόκκιση βαμβακιού με τη μέθοδο φασόν, κατά τη νέα εκκοκκιστική περίοδο προχώρησε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μεταποίησης και Εμπορίας Αγροτικών Προϊόντων Τρικάλων (Ε.Α.Σ. Τρικάλων).

Με δηλώσεις τότε ο πρόεδρος της Ένωσης, κ. Αχιλλέας Λιούτας τόνισε πως «αντίστοιχη συμφωνία έτρεξε και κατά την περασμένη εκκοκκιστική περίοδο με άλλη εταιρεία και συγκεριμένα της ΒΙΟΛΑΡ (Αφοί Μάρκου)».

Μάλιστα πληροφορίες του «Ενεργού Πολίτη» θέλουν να υπάρχουν καθυστερήσεις στις πληρωμές, αφού η κρίση του κορονοϊού, δεν άφησε αλώβητη την επιχείρηση.

Επίσης ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι η αποψίλωση από το έμπειρο στελεχιακό δυναμικό της που πήρε το δρόμο της συνταξιοδότησης ή και της αποχώρησης και συνεργασίας τους με άλλες μεγάλες επιχειρήσεις του νομού και όχι μόνο, αφού οι μισθοί είναι αρκετά χαμηλοί, σε αντίθεση με τους παχυλούς που απολαμβάνουν μόνο κάποια  στελέχη της διοίκησης.

Μάλιστα η αλλαγή του καθεστώτος σε Α.Ε. είναι που προβληματίζει ακόμη περισσότερο τους εργαζομένους, κάποιοι εξ αυτών αποχώρησαν τις τελευταίες ημέρες.

Για όσους δεν θυμούνται πριν δυο χρόνια μια σειρά από δημοσιεύματα του σάιτ https://www.thessaliaeconomy.gr/ έφεραν στο φως της δημοσιότητας την πραγματική κατάσταση της επιχείρησης.

Εγραφε τότε ο έγκριτος δημοσιογράφος Κώστας Τόλης: “Η ΒΙΟΛΑΡ Α.Ε. είναι μία από τις τρεις εμπορικές επιχειρήσεις οι οποίες δικαιώθηκαν στα δικαστήρια για μη παράδοση σε εκείνες προσυμφωνημένων ποσοτήτων βαμβακιού. Για την αποπληρωμή του ποσού αυτού, το οποίο για την ΒΙΟΛΑΡ ανέρχεται σε 3,7 εκ. ευρώ, η Ένωση ήρθε σε συμφωνία μαζί της, εξοφλώντας την με μεταχρονολογημένες επιταγές της γαλακτοβιομηχανίας ΤΡΙΚΚΗ ( σ.σ. η τελευταία επιταγή λήγει το 2023) δεχόμενη μάλιστα να ενεχυριαστούν υπέρ της ΒΙΟΛΑΡ Α.Ε., ως εγγύηση, όλες οι μετοχές που η ΕΑΣ διαθέτει στην θυγατρική της γαλακτοβιομηχανία ΤΡΙΚΚΗ Α.Ε. οι οποίες αντιστοιχούν στο 85% του μετοχικού κεφαλαίου της συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας».