Κυριακή 24.10.2021 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Χαριστική βολή από τον παγετό στους αγρότες των Τρικάλων

12.04.2021

Τεράστια η ζημιά σε μποστανικά και δένδρα σε Καλαμπάκα και Φαρκαδόνα

Τη χαριστική βολή έδωσε ο νέος παγετός που σημειώθηκε τις περασμένες ημέρες σε πολλές πεδινές περιοχές του νομού Τρικάλων προκαλώντας μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες που είχαν μεταφυτεύσει οι αγρότες στα χωράφια.

Παραγωγές όπως το πεπόνι, αλλά και ντομάτα που υπήρχε σε θερμοκήπια χωρίς θέρμανση έχει υποστεί μεγάλο σοκ και πολλές δεν πρόκειται ποτέ να πάρουν τα πάνω τους.  Τα ξημερώματα μετά τις 5.00 σημειώθηκαν ελάχιστες θερμοκρασίες από -2,6 έως -3 βαθμούς Κελσίου, πράγμα σχετικά σπάνιο για 9 Απριλίου, ενώ τα χιόνια στον Κόζιακα, ακόμη και στα βουνά των έχουν κατέβει χαμηλά και καθώς το βράδυ είχαμε ξαστεριά επεκράτησε παγετός ακτινοβολίας

Και στην Καλαμπάκα

Τραγική είναι όμως η κατάσταση και τον δήμο Μετεώρων σύμφωνα με δήλωση του πρώην δημάρχου Βασιλικής και γεωπόνου Βάϊου, που χαρακτηρίζει τεράστια την ζημιά που έχει γίνει στα δέντρα με μήλα, αχλάδια, κεράσια, δαμάσκηνα, καρύδια, αμύγδαλα, πιθανόν και αμπελια, στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Μετεώρων. «Ελαφι, Αμπελια, Καστανια, Κλεινοβος, Οξυνεια, κλπ. Όπως μας πληροφορρεί ο κ. ΖΙάκας την περιοχή επισκέφθηκε κλιμάκιο του ΕΛΓΑ Λάρισας το Σάββατο.

«Κρίμα τόσος κόπος και έξοδα. Αλλά και εισόδημα μηδέν, θα δουμε τι εκτίμηση θα γίνει. Πάντως το θερμόμετρο έδειξε χτές -5 και σήμερα -4», επισημαίνει ο πρώην δήμαρχος.

Παρέμβαση Λιούτα

Επικοινωνία του Θανάση Λιούτα με τον ΕΛΓΑ για άμεση στήριξη των παραγωγών μποστανικών ειδών

Λόγω του παγετού που σημειώθηκε τις περασμένες ημέρες στους Ταξιάρχες και στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Φαρκαδόνας, σημειώθηκαν πάρα πολύ σοβαρές ζημιές στις καλλιέργειες των μποστανικών ειδών (καρπούζι, πεπόνι κ. αλ.). Άμεσα ο Θανάσης Λιούτας ήρθε σε επικοινωνία με τα αρμόδια στελέχη του ΕΛΓΑ και συγκεκριμένα με τον Προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Λάρισας, κ. Μιχάλη Λιόντο, και ζήτησε τα κλιμάκια να μεταβούν άμεσα στην περιοχή, να καταγράψουν τις ζημιές και να προχωρήσουν γρήγορα στις αναγκαίες αποζημιώσεις.

Η άμεση καταγραφή των ζημιών και η καταβολή των αποζημιώσεων είναι πάρα πολύ σημαντική, δήλωσε ο Τρικαλινός Βουλευτής, καθώς οι παραγωγοί μόλις είχαν φυτεύσει τις καλλιέργειές τους και είναι ανάγκη άμεσα να επαναφυτεύσουν και να μη χαθεί η καλλιεργητική περίοδος.

Ο Προϊστάμενος του ΕΛΓΑ δεσμεύθηκε ότι άμεσα θα μεταβούν στην περιοχή τα κλιμάκια για να γίνει η εκτίμηση των ζημιών και να προχωρήσουν όλες οι σχετικές διαδικασίες γρήγορα.