Σάββατο 15.08.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Στις πλατείες από αύριο τα τρακτέρ των αγροτών

20.01.2017

Τα τρακτέρ μπροστά βάζουν από αύριο οι αγρότες των Τρικάλων σε πρώτη φάση να τα βγάλουν στις πλατείες των χωριών και σε δεύτερη στους δρόμου την ερχόμενη Πέμπτη 26 Γενάρη για το μπλόκο της Νίκαιας.

Οι Τρικαλινοί αγρότες την ερχόμενη Πέμπτη θα πραγματοποιήσουν

Βγάζουμε τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών προσυγκέντρωση στο Μεγαλοχώρι στις 11 το πρωί , και στην Φαρκαδόνα στις 11:30 για να οδεύσουν όλοι μαζί στη συνέχεια στη Νίκαια.

Όπως τόνισαν ο Πρόεδρος της ΟΑΣΤ Απόστολος Θωμόπουλος και ο υπεύθυνος τύπου Αχιλλέας Λιάτος, τις επόμενες μέρες θα γίνουν

Από αύριο όμως ξεκινούν και οι εξορμήσεις σε χωριά των Τρικάλων για να ενημερωθούν όλοι οι αγρότες, για να υπάρξει η μέγιστη δυνατή συμμετοχή. Σύμφωνα με τον Πρόεδρος της ΟΑΣΤ Απόστολο Θωμόπουλο και τον υπεύθυνο τύπου Αχιλλέα Λιάτο η νέα αγροτική κινητοποίηση θα γίνει στη Νίκαια της Λάρισας στις 26 Ιανουαρίου, αντί για τις 23 του μηνός όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Τα κλιμάκια της ΟΑΣΤ θα επισκεφθούν τα εξής χωριά:

Σάββατο 21/1 Φαρκαδόνα στις 11 π.μ. κατάστημα Παππά

Κυριακή 22/1 Πηγή στις 7 μ.μ. κατάστημα Κουτρουλιά

Δευτέρα 23/1 Μικρό Κεφαλόβρυσο στις 7 μ.μ. κατάστημα Ντιντή

Τρίτη 24/1 Μεγαλοχώρι στις 7 μ.μ. κατάστημα Μπαρμπαμιχάλη

ΚΑΛΕΣΜΑ

Από τη μια η καταστροφική χρονιά σε όλες σχεδόν τις καλλιέργειες, την κτηνοτροφία με το Νομό μας να χτυπιέται βάναυσα με τις εκτεταμένες καταστροφές. Από την άλλη η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έρχεται να μας δώσει τη χαριστική βολή, μετατρέποντάς μας σε σκλάβους στα χωράφια μας. Δίχως καμιά ντροπή ειρωνεύονται ξεδιάντροπα τον μικρομεσαίο αγρότη μη κάνοντας την παραμικρή κίνηση για την προστασία των προϊόντων του από της ζημίες. Απεναντίας συνεχίζουν τα μέτρα που μας ξεκληρίζουν.

1ον: Τα εξοντωτικά για τους μικρομεσαίους αγρότες μέτρα που περιλαμβάνονται στο τρίτο μνημόνιο το οποίο ψήφισαν στη Βουλή οι 222 βουλευτές.

Μέτρα όπως:

 • Ο τριπλασιασμός των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ, σταδιακά, μέχρι το 2022.
 • Ο διπλασιασμός, σχεδόν, του συντελεστή φορολόγησης,(από 13% το 2016 ανεβαίνει στο 22% το 2017 κι έπεται συνέχεια στα επόμενα χρόνια),ενώ με τα τεκμήρια διαβίωσης φορολογούνται όλοι οι αγρότες, ανεξάρτητα αν έχουν, ή όχι εισόδημα και πόσο.
 • Η αύξηση του ΦΠΑ στα αγροεφόδια στο 24% και η κατάργηση της επιστροφής φόρου πετρελαίου που μαζί με αύξηση στην τιμή του αγροτικού ρεύματος και τα άλλα πολλά αγροτικά χαράτσια που μας επιβάλουν, εκτοξεύουν στα ύψη το κόστος παραγωγής.
 • Η επιβολή πρόσθετου τέλους – το ονομάζουν “περιβαλλοντικό” – στο νερό άρδευσης και ύδρευσης.
 • Η επιπλέον φορολόγηση στο κρασί και το τσίπουρο.
 • Η κατάργηση του ΟΓΑ και η σχεδιαζόμενη περικοπή κατά 60% των συντάξεων στους συνταξιούχους που συνεχίζουν να καλλιεργούν.

Και, βεβαίως, οι αγρότες θα υποστούμε και όλα τα άλλα δυσβάστακτα μέτρα που περιέχει το τρίτο μνημόνιο -μεγάλες αυξήσεις στους έμμεσους φόρους κλπ- που πλήττουν άγρια το ήδη πολύ χαμηλό βιοτικό επίπεδο του λαού.

2ον: Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ 2015 – 2020 που εφαρμόζει, με συνέπεια, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, παίρνοντας την σκυτάλη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Με τη νέα ΚΑΠ επιβάλλονται μεγάλες περικοπές στις επιδοτήσεις/ενισχύσεις, που, μέχρι το τέλος του 2019, θα φτάσουν στο 60% – ήδη περικόπηκαν κατά 30% και πλέον – ενώ, με εργαλείο “σφαγής” το νόμο για τον διαχωρισμό των αγροτών σε “κατά κύριο επάγγελμα ή μη” που ψήφισε η κυβέρνηση, ανταποκρινόμενη στο αίτημα κάποιων δυνάμεων στα μπλόκα που υπηρετούν τα συμφέροντα μιας χούφτας μεγαλοαγροτών, αποκλείονται από τις επιδοτήσεις/ενισχύσεις κοντά στις 250.000 μικροί αγρότες. Επιβάλλονται, επίσης, νέοι περιορισμοί στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή.

3ον: Τα καρτέλ των εφοδίων και της εμπορίας προϊόντων, τα μονοπώλια που, εκμεταλλευόμενα την “ελεύθερη” αγορά, αυξάνουν, διαρκώς, τις τιμές στα αγροεφόδια, αγοράζουν πάμφθηνα τα προϊόντα μας, τα οποία, στη συνέχεια, πουλούν πανάκριβα στους καταναλωτές εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη. Ιδιαίτερα οξυμένο είναι, φέτος, το πρόβλημα με τις “ανοιχτές τιμές” που παίρνουν οι έμποροι τη σοδειά μας, με αποτέλεσμα να μην ξέρουμε πότε και πόσο θα πληρωθούμε.

Έχουμε πολλές φορές προειδοποιήσει ότι αυτά τα μέτρα αποτελούν για μας, για το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, “αιτία πολέμου” και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας προκειμένου να τους αναγκάσουμε να τα πάρουν πίσω.

Είναι καθαρό ότι ο αγώνας μας αφορά στην ίδια την επιβίωσή μας. Το πλαίσιο αιτημάτων – διεκδικήσεων που προβάλλουμε ζητάει τα αναγκαία για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε την ενασχόληση με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Για να μπορούν να ζουν οι οικογένειές μας υποφερτά.

Αντίπαλοί μας είναι: Τα καρτέλ και τα μονοπώλια που εκμεταλλεύονται το μόχθο μας. Το κράτος που με την άμεση και έμμεση φορολογία και τα άλλα χαράτσια “τρυγάει” το ισχνό εισόδημά μας. Οι τράπεζες που με τα ληστρικά επιτόκια και τα πανωτόκια διογκώνουν τα χρέη μας κι όταν δεν μπορούμε να τα ξεπληρώσουμε θέλουν να μας πάρουν τα σπίτια και τα χωράφια. Οι πολιτικές της ΕΕ και της κυβέρνησης που μας ξεκληρίζουν. Οι μεγαλοεπιχειρηματίες του αγροτικού τομέα που θέλουν να μας διώξουν από την παραγωγή, να πάρουν για “ένα κομμάτι ψωμί” τη γη μας και τα ζώα μας.

Όλοι στον αγώνα

Με τα τρακτέρ και τα μηχανήματά μας βγαίνουμε στο δρόμο!

Δίνουμε τη μάχη της επιβίωσης

 • Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων. Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο με 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα για τους μεγαλοαγρότες και τους επιχειρηματίες, με συντελεστή έως 45%. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων σε φτωχούς αγρότες με τζίρο έως 40.000 ευρώ.
 • Κατάργηση των αυξήσεων στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Συντάξεις αξιοπρέπειας. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία – Πρόνοια. Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια Υγείας του ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
 • Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ 2014 – 2020 της ΕΕ. Να μην ισχύσουν οι περικοπές στις επιδοτήσεις/ενισχύσεις, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο.
 • Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Αμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50% στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους.
 • Κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχανιών.
 • Ακατάσχετο λογαριασμό στο ύψος των 15.000 ευρώ. Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο “κόκκινο”, συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και “κούρεμα” του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων».