Σάββατο 26.09.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Ο εφιάλτης των λουκέτων στην Τρικαλινή αγορά

15.11.2016

Μπορεί η κυβέρνηση να προσβλέπει στη διευθέτηση του χρέους και στη συνέχεια στην ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας, μπορεί τα στελέχη της να αισιοδοξούν και ίσως εντέχνως να υποβαθμίζουν την όλη κατάσταση, όμως η πραγματικότητα στην αγορά λέει το αντίθετο, αφού τα λουκέτα των επιχειρήσεων μπαίνουν το ένα μετά το άλλο. Δεκάδες ήταν και φέτος οι επιχειρήσεις που έκλεισαν στο νομό Τρικάλων, ενώ την ίδια ώρα αυξάνονται τα χρέη και όσων καταφέρνουν να μείνουν ανοιχτές.

Με μελανά χρώματα περιέγραψε το μέλλον των Ελληνικών Επιχειρήσεων για τη νέα χρονιά ο Πρόεδρος των Επιμελητηρίων Ελλάδας Κωνσνταντίνος Μίχαλος κατά την διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ), οι εργασίες της οποίας πραγματοποιήθηκαν στα Τρίκαλα.

Μάλιστα ο κ. Μίχαλος τόνισε πως: «Οι διαγραφές επιχειρήσεων από το ΓΕΜΗ το εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2016 αυξήθηκαν κατά 33,5% σε σχέση με πέρυσι»

Την τραγική κατάσταση στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, «θύματα» της μνημονιακής λαίλαπας περιέγραψε από τα Τρίκαλα και ο  επανεκλεγείς πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργος Καββαθάς: «η υπερφορολόγηση, η δραματική αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και η γραφειοκρατία, αυξάνουν τις τάσεις αποεπένδυσης και την άτυπη επιχειρηματικότητα. Παράλληλα, όλοι οι δείκτες που έχουν σχέση με το ιδιωτικό και δημόσιο χρέος εξακολουθούν να παίρνουν την ανηφόρα, δημιουργώντας μια ασφυκτική ατμόσφαιρα στην αγορά, ιδιαίτερα για τις μικρές, πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους εμπόρους και τους αυτοαπασχολούμενους. Οι πολιτικές που ακολουθούνται σταθερά με τα τρία μνημόνια έχουν τραγικά αποτελέσματα».

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας ΕΒΕ Τρικάλων και αντιπρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Βαγγέλης Αγγελάκης στάθηκε στις δυσκολίες που βιώνουν οι επαγγελματοβιοτέχνες, κάνοντας λόγο για ασφυξία, με το μέλλον να προδιαγράφεται αβέβαιο και μελανό.

Η ανησυχία για το επιχειρηματικό περιβάλλον που διαμορφώνεται στα επόμενα δύο χρόνια είναι διάχυτη σε όλη την επιχειρηματική κοινότητα της χώρας.

Ενδεικτικά, σε έρευνα που παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα για το δείκτη επιχειρηματικότητας από τον “Entrepreneurs’ Organization”, από τους 435 επιχειρηματίες στην Ελλάδα που ρωτήθηκαν, μόνο το 22.81% πιστεύει ότι το επιχειρηματικό περιβάλλον θα βελτιωθεί. Το 49.12% θεωρεί ότι θα χειροτερέψει και το 28.07% ότι θα παραμείνει ως έχει. Από τα ευρήματα της μελέτης προκύπτει ότι οι πιο σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις, στην παρούσα φάση μεταξύ άλλων είναι η ασταθής και υψηλή φορολογία (65.69%), ο ανταγωνισμός από το εξωτερικό (45.75%) ενώ σε μικρότερη κλίμακα, ως σημαντικές προκλήσεις θεωρούνται επίσης η γραφειοκρατία (23.61%) και το μη φιλικό προς την επιχειρηματικότητα κράτος. Επιπλέον, διστακτικοί φαίνονται οι επιχειρηματίες όσον αφορά στην έναρξη μίας νέας επιχειρηματικής δραστηριότητας στο σημερινό οικονομικό περιβάλλον. Μόλις το 19.3% απάντησε “ναι” με σιγουριά, ενώ το 38.6% έδωσε αρνητική απάντηση. Ωστόσο, σχεδόν οι μισοί επιχειρηματίες (42.11%), δήλωσαν ότι το σκέφτονται και ίσως να το τολμήσουν…

Χ.Κ.