Σάββατο 18.05.2024 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Το 7ο Πειραματικό Γυμνασιο στο Μαθητικό Πανευρωπαϊκό Συνέδριο στη Βερόνα

16.03.2023 /

Αντιπροσωπεία μαθητών/τριών του 7ου Πειραματικού Γυμνασίου Τρικάλων μετέβη στη Βερόνα της Ιταλίας, για να συμμετάσχει στις εργασίες του 7ου Πανευρωπαϊκού Μαθητικού Συνεδρίου, που έλαβε χώρα στο Συνεδριακό Κέντρο της πόλης Veronafiere, κατά το χρονικό διάστημα 1-5 Μαρτίου 2023. Το Συνέδριο συνδιοργάνωσαν το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού,  εποπτευόμενο από το ΥΠΠΟΑ, η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού Ιταλίας και η Association Europeenne des Enseignants (AEDE) .

Με βάση το θέμα του φετινού Συνεδρίου«Κοινές Ευρωπαϊκές Αρχές και Αξίες και η συνεισφορά της Ελλάδας και του πολιτισμού της στη διαμόρφωσή τους», οι μαθητές/τριες της Γ΄ Τάξης  κατέθεσαν στους κριτές του Συνεδρίου την εργασία τους με τίτλο “Ανιχνεύοντας αρχές και αξίες του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού στη Διάνοια της Ελένης του Ευριπίδη”. Οι μαθητές/τριες αναζήτησαν, σχολίασαν και ανήγαγαν στην Ευρώπη του σήμερα αρχές και αξίες που διαπραγματεύθηκε ο Ευριπίδης στην τραγωδία του «Ελένη», την οποία διδάσκονται στο Σχολείο στο πλαίσιο του μαθήματος της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας. Μετά την επιτυχή αξιολόγηση της εργασίας τους, οι μαθητές/τριες κλήθηκαν να την παρουσιάσουν, με τη μορφή παρουσίασης-εισήγησης, στο εν λόγω Συνέδριο, το Σάββατο 4 Μαρτίου 2023 στο συνεδριακό κέντρο Veronafiere.

Όπως δήλωσαν και οι ίδιοι, μετά την παρουσίασή τους και την παρακολούθηση των εργασιών του Συνεδρίου, έζησαν μια ανεκτίμητη και ανεπανάληπτη εμπειρία που περιελάβανε την ανακαλυπτικήκαι βιωματική μάθηση, την αναζήτηση και αξιοποίηση των διαχρονικών αξιών του Ελληνικού Πολιτισμού (Ελευθερία, Ισότητα, Δικαιοσύνη, Ανεκτικότητα, Δημοκρατία, Ορθολογισμό, Ειρήνη),τη διασύνδεση του Ελληνικού με τον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό,την κινητοποίηση της σκέψης, της φαντασίας, της πρωτοβουλίαςγια την πρωτότυπη διαπραγμάτευση του θέματος της εργασίας τους, την ομαδική δουλειά, τον εμπλουτισμό και την ενδυνάμωση της σχέσης με τους καθηγητές τους, την αλληλεπίδραση με μαθητές από πολλά μέρη  της Ελλάδας, τη συνεργασία με συμμαθητές τους από σχολεία της Ιταλίας και της Ευρώπης, αλλά και τηνανάπτυξη των εκφραστικών ικανοτήτων και των δεξιοτήτων τους στην παρουσίαση της δουλειάς τους. Επίσης θα πρέπει να τονιστεί και η παιδαγωγική αξία της κινητικότητας στο εξωτερικό και μάλιστα στην πόλη της Βερόνας στην Ιταλία, που έχει χαρακτηρισθεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την Unesco, αλλάκαι της επαφήςτους με σπουδαίους χώρους πολιτισμού και τέχνης (Μουσεία, Κάστρα, Αρχαιολογικοί χώροι κτλ.).

Την ομάδα του 7ου Πειραματικού Γυμνασίου αποτελούσαν οι μαθητές/τριες της Γ΄Γυμνασίου ΕυαγγελίναΖαρκάδα, Δέσποινα Γκαρίνου, Ιωάννα Μάρκου, Αθανασία Γκατζιού και Ιάσονας Μπέης. Τους μαθητέ/τριες καθοδήγησαν, εμψύχωσαν και συνόδεψαν στη Βερόνα οι καθηγήτριες Αγορίτσα Σκαμπαρδώνη ΠΕ02 και Παναγιώτα Γουρζιώτη ΠΕ03EAE.

Πολλές ευχαριστίες στον κο Νικόλαο Κούκη, Πρόεδρο του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, και την κα Αλίκη Κεφαλογιάννη, υπεύθυνη του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού της Ιταλίας, για τη διοργάνωση του Συνεδρίου, την εγκάρδια υποδοχή των εισηγήσεων των μαθητικών ομάδων και την ευκαιρία που δόθηκε σε μαθητές/τριες και Εκπαιδευτικούς να ζήσουν αυτή την μοναδική εμπειρία.

[fbcomments]