Τετάρτη 06.07.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Βραβείο στο 6ο Λύκειο! Εξυπνη εφαρμογή για τα άτομα με κινητικά προβλήματα!

12.03.2021

Μια εκπληκτική εφαρμογή για τα άτομα με κινητικά προβλήματα, δημιούργησαν οι μαθητές του 6ου ΓΕΛ Τρικάλων που μάλιστα βραβεύτηκαν γι’ αυτή, ώστε η μετακίνηση των ατόμων μέσα στην πόλη να γίνεται πιο εύκολη, αφού θα τους καθοδηγεί στα πεζοδρόμια που έχουν προσβασιμότητα (δυστυχώς ελάχιστα είναι στην έξυπνη πόλη μας) την οποία μάλιστα την ονόμασαν «”ΕΞΥΠΝΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ” smart path.

Το όλο εγχείρημα ήταν υπό την καθοδήγηση του καθηγητή πληροφορικής, κ. Μπάνου Δημήτρη που αναφέρει:

Την 3η θέση κατέλαβε το 6ο ΓΕΛ Τρικάλων, στον 2ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Generation Next, με τους μαθητές και μαθήτριες: Κωστάκη Μαρία, Μηλιώτη Απόστολο, Τεντολούρη Κατερίνα και Τσίπρα Βαγγέλη. Το Generation Next είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα ανάπτυξης δεξιοτήτων, με ελεύθερη πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες και την επιστήμη για όλους.

Οι μαθητές μας δημιούργησαν την εφαρμογή “Smart Path” (Έξυπνο Μονοπάτι), χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες του App Inventor (δωρεάν οπτικό περιβάλλον προγραμματισμού), με σκοπό να βοηθήσουν τους συνανθρώπους μας με κινητικά προβλήματα.

Ύστερα από μελέτη της σχετικής βιβλιογραφίας αλλά και διά ζώσης παρατήρηση των πεζοδρομίων, οι μαθητές μας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τρεις () είναι οι παράμετροι που χαρακτηρίζουν την προσβασιμότητα ενός πεζοδρομίου: α) το πλάτος του, β) η ύπαρξη ράμπας στις διαβάσεις και γ) η ποιότητα της επιφάνειας του πεζοδρομίου.

Με τη χρήση, λοιπόν, της Smart Path εφαρμογής, οι συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν προβλήματα μετακίνησης θα έχουν τη δυνατότητα να χαρτογραφούν τα πεζοδρόμια στα οποία μετακινούνται και να τα χαρακτηρίζουν ως προς την καταλληλότητά τους, με βάση τις παραπάνω παραμέτρους. Οι καταχωρίσεις θα αποθηκεύονται σε μια βάση δεδομένων, έτσι ώστε ο επόμενος χρήστης να βλέπει τα εμπόδια που θα συναντά κατά τη μετακίνησή του, αλλά και να χαρακτηρίζει και ο ίδιος τη διαδρομή με βάση τα δικές του ανάγκες κίνησης.

Μ’ αυτόν τον τρόπο, η μετακίνηση των συνανθρώπων μας που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα θα γίνει πιο εύκολη και πιο ασφαλής. Επιπλέον, οι τουρίστες που θα επισκέπτονται τα Τρίκαλα, θα έχουν τη δυνατότητα να πληροφορούνται μέσω της εφαρμογής για την προσβασιμότητα των διαδρομών, που θέλουν να ακολουθήσουν και να σχεδιάζουν με άνεση και ασφάλεια την περιήγησή τους στην πόλη. Αρκετά σημαντικό είναι ότι τα αποτελέσματα από τις καταχωρίσεις των διαδρομών θα μπορούν παράλληλα να καταχωρίζονται και στα κέντρα διαχείρισης των “έξυπνων πόλεων”, ώστε να αντλούνται άμεσα στοιχεία για την επισκευή και βελτίωση των πεζοδρομίων.

Λεπτομέρειες για την εφαρμογή μας μπορείτε να δείτε στις παρακάτω ιστοσελίδες: https://www.vodafonegenerationnext.gr/diagonismos/nikites και https://www.youtube.com/…/UCA33bMqjttT5jZdQUYEhn3Q/videos

Ευχαριστούμε τον μη-κερδοσκοπικό οργανισμό SciCo (Science Communication) για την επιστημονική, ηθική και υλική υποστήριξη κατά τη διάρκεια υλοποίησης των κατασκευών μας. Επίσης θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον προϊστάμενο κ. Πουλιανίτη Βασίλειο και την κ. Μπερσίμη Μαρία από το τμήμα Χωροταξίας και Πολεοδομικού Σχεδιασμού του Δήμου Τρικκαίων για τη βοήθεια και τις οδηγίες που μας παρείχαν.

Τέλος θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα τον κ. Μπουλογεώργο Ραφαήλ, τελειόφοιτο του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Α.Π.Θ. και απόφοιτο του σχολείου μας, ο οποίος ενθουσιάστηκε με την ιδέα των μαθητών μας και τους βοήθησε, με την αγόγγυστη προθυμία και την επιστημοσύνη του, να ολοκληρώσουν επιτυχώς τη διαδικασία»

Συγχαρητήρια Αρη Μυλωνα

Θερμά συγχαρητήρια για τη διάκριση των μαθητών του 6ου Γ. Λυκείου Τρικάλων σε Πανελλήνιο διαγωνισμό με θέμα:” Το έξυπνο μονοπάτι” με την καθοδήγηση του καθηγητή πληροφορικής, κ. Μπάνου Δημήτρη. Ως Διευθυντής του σχολείου , διερμηνεύοντας και τα αισθήματα των συναδέλφων, τους συγχαίρω θερμά για τον ανθρωπιστικό προσανατολισμό των τεχνολογικών εφαρμογών και για την καινοτόμα επινόησή τους με σκοπό την επίλυση κινητικών προβλημάτων.