Τρίτη 21.01.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Επίσκεψη του 1ου ΓΕΛ Τρικάλων στη Λετονία

21.03.2017 /

Με αφορμή το Ευρωπαϊκό  πρόγραμμα ERASMUS+  και θέμα :

« Μεγάλοι δρόμοι στον  Μεσαίωνα  και ο  συμβολισμός   τους»

ομάδα καθηγητών και μαθητών επισκέφτηκε την πόλη  Jelgava της Λετονίας προκειμένου να συμμετάσχουν στις εργασίες της 2ης συνάντησης.

Τα συνεργαζόμενα σχολεία προέρχονται από τις χώρες (εκτός της Λετονίας) Ιταλία, Ισπανία, Πολωνία, Γαλλία. Στη συνάντηση συμμετείχαν 17 καθηγητές και 25 μαθητές.

Το πρόγραμμα έχει διάρκεια δύο έτη και έχει στόχο να μελετήσει όλες τις πτυχές της καθημερινής  ζωής στη διάρκεια του Μεσαίωνα όπως ενδυμασία, τροφή, επαγγέλματα, μετακινήσεις κλπ. Η κατανόηση των προβλημάτων και του πολιτισμού της εποχής, μας επιτρέπει να κάνουμε αναλύσεις  συσχετισμούς με προβλήματα της σημερινής εποχής. Το σχολείο που μας υποδέχτηκε έχει περίπου 1.000 μαθητές ηλικίας από 6 έως 18 ετών και χτίστηκε το 1945.

Στη διάρκεια της παραμονής μας στη Λετονία οι μαθητές μας παρουσίασαν τις εργασίες τους, τις σχετικές με τη διατροφή και την εκπαίδευση στα Βυζαντινά χρόνια. Στη συνέχεια φιλοξενηθήκαμε στα εργαστήρια μαγειρικής και καλλιτεχνικών κατασκευών του σχολείου όπου οι μαθητές κλήθηκαν να μαγειρέψουν αλλά  και να κατασκευάσουν χειροτεχνήματα που σχετίζονται με τη διακόσμηση ρούχων της Μεσαιωνικής εποχής αλλά και σημερινών.

Η ομάδα μας είχε την ευκαιρία να αποκτήσει όμορφες εμπειρίες από την επίσκεψη. Είναι μια περιοχή με χαμηλές θερμοκρασίες αυτή την περίοδο. Έτσι απολαύσαμε μια έκθεση με εξαιρετικά  γλυπτά από πάγο, που εκτίθενται σε ένα πάρκο δίπλα στον παγωμένο ποταμό  Daugava πάνω στον οποίο οι κάτοικοι ψαρεύουν ή κάνουν πατινάζ. Επισκεφτήκαμε επίσης την πρωτεύουσα Ρίγα με τη γραφική παλιά πόλη και το κάστρο Jaunpils όπου η ξεναγός, μας ταξίδεψε  στην εποχή των ιπποτών και εκεί απολαύσαμε μεσαιωνικό γεύμα με παραδοσιακές συνταγές τρώγοντας με τα χέρια!!!

Η Λετονία είναι μια μικρή χώρα στην περιοχή της Βαλτικής με πληθυσμό περίπου 2.000.000 κατοίκους. Στην πρωτεύουσα Ρίγα κατοικεί το 60% του πληθυσμού, ενώ στη Jelgava ζουν περίπου 70.000 κάτοικοι. Η Λετονία είναι μία από τις χώρες που μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο προσαρτήθηκαν στην τότε ΕΣΣΔ.  Απέκτησε την ανεξαρτησία της  τον Αύγουστο του 1991. Την 1η Μαΐου 2004 η χώρα έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όλοι οι εταίροι θα επισκεφτούν την πόλη μας  από 23-29  Απριλίου.

Παιζάνου Αλέκα Μέλος της παιδαγωγικής Ομάδας