Σάββατο 02.12.2023 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Κίνδυνος να χαθεί η σύνδεση Παλαιοφάρσαλος – Καλαμπάκα – φωτο

28.09.2020

Τεράστιες οι ζημιές που έχει υποστεί η γραμμή από τις πλημμύρες

Ισως τα… Χριστούγεννα να είναι κοντά που υπολόγισε ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης για την επαναλειτουργία της γραμμής του ΟΣΕ Παλαιοφάρσαλος – Καλαμπάκα, αφού τόσο οι καταστροφές που είναι τεράστιες, όσο και η σιγή ιχθύος που τηρεί μέχρι τώρα ο Οργανισμός για την συγκεκριμένη γραμμή, αρχίζουν και εμπνέουν ανησυχίες κα για την συνολικότερη λειτουργία της, μετά την υποβάθμιση που συνεχώς υφίσταται, χωρίς κανείς από τους ηγέτες του τόπου να αντιδρά.

«Θα χρειαστούν αρκετοί μήνες δουλειάς προκειμένου να μπορέσει η ζημιά να αποκατασταθεί. Ξεχάστε το τρένο μέχρι τα Χριστούγεννα και βλέπουμε” ήταν χαρακτηριστικά η δήλωση, χωρίς όμως κανενός άλλου, με εξαίρεση το δήμαρχο Μετεώρων να ιδρώσει το αυτί του. Μάλλον κανείς από τους βουλευτές και τον δήμαρχο και πρόεδρο της ΚΕΔΕ δεν θεωρεί πως το τρένο συμβάλλει στην ανάπτυξη του τόπου….

Ο Αλέκος

Επιστολή στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών με θέμα την σιδηροδρομική γραμμή Παλαιοφάρσαλος – Καλαμπάκα απέστειλε ο δήμαρχος Μετεώρων Θοδωρής Αλέκος όπου αναφέρει:

 «Μετά την θεομηνία που έπληξε την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας και κυρίως την Καρδίτσα και τα περίχωρά της δημιουργήθηκε σωρεία προβλημάτων τόσο στο οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο όσο και σε οικείες και επιχειρήσεις. Πέραν των ανωτέρω, έγινε δυσχερέστερη η μετακίνηση των πολιτών και επισκεπτών στην τουριστικής περιοχής των Μετεώρων και στην πόλη της Καλαμπάκας. Σχετικά με αυτό θα θέλαμε να σας επισημάνουμε τα κάτωθι και να επιληφθείτε σχετικά:

Τα δρομολόγια των αμαξοστοιχιών 883/590 και 885 από Καλαμπάκα μέχρι Παλαιοφάρσαλα θα πρέπει άμεσα να αντικατασταθούν με λεωφορεία, τα οποία θα έχουν ως ενδιάμεσους σταθμούς Σοφάδες, Καρδίτσα και Τρίκαλα δίνοντας την δυνατότητα στους επιβάτες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ να μπορούν να μετακινηθούν.

Ταυτόχρονα σε συνεννόηση με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στα δρομολόγια για Θεσσαλονίκη και Αθήνα, ώστε να υπάρχει ανταπόκριση του υπάρχοντος σιδηροδρομικού δικτύου με τα λεωφορεία Παλαιοφάρσαλος – Καλαμπάκα ώστε να αποβιβάζονται και να επιβιβάζονται επιβάτες χωρίς μεγάλες καθυστερήσεις στα υπάρχοντα αρτηριακά τρένα.

Κλείνοντας να ευχηθούμε την όσο το συντομότερο αποκατάσταση της ζημιάς που προκάλεσε η καταιγίδα «ΙΑΝΟΣ», ελπίζοντας στις άμεσες και στοχευμένες ενέργειές σας. Σας ευχαριστούμε προκαταβολικά».

Οι φίλοι του τρένου

Επιστολή προς τους αρμόδιους φορείς αλλά και τους δημάρχους για την αποκάτασταση της γραμμής Παλαιοφάρσαλος – Καλαμπάκα, απέστειλε και ο Σύλλογος Φίλων Σιδηροδρόμου Τρικάλων, στην οποία αναφέρει τα εξής:

«Μία από τις επιπτώσεις της πρόσφατης θεομηνίας που έπληξε την Θεσσαλία ήταν και η καταστροφή σε ορισμένα τμήματά της, της σιδηροδρομικής γραμμής Παλαιοφαρσάλου- Καλαμπάκας και η πλήρης διακοπή των έτσι κι αλλιώς ελάχιστων δρομολογίων τα οποία εξυπηρετούσαν την περιοχή.

Ζημιές υπήρξαν και στον κεντρικό άξονα Αθηνών Θεσσαλονίκης για τις οποίες όμως έγιναν και σωστά άμεσες ενέργειες, ώστε να αποκατασταθεί η συγκοινωνία. Αντίθετα για την τοπική μας γραμμή δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα τίποτα, με αποτέλεσμα να υπάρχει πλέον διάχυτος ο φόβος πως η γραμμή οδεύει σε οριστική εγκατάλειψη και ότι η δυτική Θεσσαλία θα μείνει τελικά χωρίς τρένο. Οι ενδείξεις άλλωστε πως η ΤΡΑΙΝΟΣΕ δεν δείχνει ενδιαφέρον για την περιοχή μας, τα τελευταία χρόνια ήταν πολλές και επίσης η πολιτεία απ’ το δικό της μέρος δεν έδειξε κανένα ουσιαστικό ενδιαφέρον, αν όχι για τη βελτίωση, τουλάχιστον για την εκτέλεση των υποχρεώσεων που προκύπτουν για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ από τη σύμβαση για την επιδότηση των τοπικών δρομολογίων (Υπηρεσίες Γενικού Οικονομικού Συμφέροντος ΥΓΟΣ).

Ζητούμε άμεσα

1). Να ανακοινωθεί χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης των ζημιών στη σιδηροδρομική γραμμή.

2.) Μέχρι να γίνει δυνατή η επανάληψη των σιδηροδρομικών δρομολογίων να δρομολογηθούν λεωφορεία έως τον σταθμό του Παλαιοφαρσάλου για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού.

3). Να υπάρξει επιτέλους ενημέρωση για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται το αγνοούμενο από διετίας έργο της ηλεκτροκίνησης-σηματοδότησης της σιδηροδρομικής γραμμής.

Τέλος καλούμε την τοπική αυτοδιοίκηση, τους βουλευτές καθώς και όλους τους φορείς της περιοχής να αναλάβουν άμεσα και συντονισμένα δράση, ώστε μην επαληθευτούν τα χειρότερα των σεναρίων».

 

[fbcomments]