Πέμπτη 27.01.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Προσπάθεια σωτηρίας του τραπεζικού συστήματος

28.06.2015

Η κυβέρνηση θα συνεχίζει να συνεργάζεται στενά με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος της χώρας, δηλώνουν μέσω twitter ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάνης Δραγασάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά τη συνάντησή τους με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, προκειμένου να τον ενημερώσουν για το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου και να του ζητήσουν στήριξη της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος στο διάστημα που μεσολαβεί.

Με το μήνυμα αυτό που αφήνει να εννοηθεί ότι ο Ντράγκι δεν «έκλεισε την πόρτα» στα ελληνικά αιτήματα προσπαθούν να καθησυχάσουν τους πολίτες, τη στιγμή που αρκετοί από αυτούς σπεύδουν στα ATM από χθες το βράδυ.Διαβεβαιώσεις και από την ΤτΕ ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για να εξασφαλιστεί η τροφοδοσία των τραπεζών με μετρητά.

Από την πλευρά της ΕΚΤ, η λιτή ανακοίνωση (δύο γραμμές) μετά το Eurogroup αναφέρει ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση.

Αναλυτικά, ο εκπρόσωπος του ΕΚΤ δήλωσε: «Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα συνεδριάσει εν ευθέτω χρόνω για να συζητήσει  την κατάσταση. Η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις».

Πληροφορίες απο το Ευρωσύστημα ανέφεραν πως στη συγκεκριμένη συνάντηση ο κ. Ντράγκι άκουγε και δεν ανέλαβε καμία δέσμευση έναντι της ελληνικής πλευράς.

Η κρίσιμη τηλεδιάσκεψη του ΔΣ της ΕΚΤ για το αν θα συνεχισθεί η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών μέσω του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας (ELA) είναι αύριο, Κυριακή, το πρωί. Θέμα που θα εξετασθεί είναι επίσης, σύμφωνα με τις πληροφορίες, το καθεστώς που θα ισχύσει για τα ενέχυρα που παρέχουν οι ελληνικές τράπεζες προκειμένου να εξασφαλίζουν ρευστότητα, με αρκετά από τα μέλη της ΕΚΤ να πιέζουν εδώ και καιρό για αύξηση του κουρέματος σε αυτά (από το σημερινό 30%).

Οι αρνητικές εξελίξεις στο Eurogroup που αρνήθηκε να εγκρίνει την παράταση του ελληνικού προγράμματος, δημιουργεί επιπλέον εμπόδια στον Μ.Ντράγκι, αφού αναμένεται να ενισχύσουν τις φωνές των σκληροπυρηνικών μελών της ΕΚΤ -με πρωτεργάτη τον γερμανό Γ.Βάιντμαν της Bundesbank- που ασκούν πιέσεις για διακοπή χρηματοδότησης μέσω ELA.

Ωστόσο, ο Ντράγκι έχει πει ότι όσο η Ελλάδα βρίσκεται σε πρόγραμμα η ΕΚΤ θα μπορούσε να συνεχίζει την χρηματοδότηση των τραπεζών. Το πρόγραμμα τυπικά λήγει στις 30 Ιουνίου. Από την άλλη επίσης πολλές φορές ο Ντράγκι έχει τονίσει ότι δεν θα διακόψει τη ρευστότητα όσο η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά επίτευξης συμφωνίας με τους εταίρους της, όρος που πλέον δεν φαίνεται να ισχύει, αν και ο Γ. Βαρουφάκης επιμένει ότι ακόμη προσπαθούμε για συμφωνία της ύστατης στιγμής.