Τετάρτη 22.01.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Ο φόβος των τρακτέρ… φέρνει γρήγορα τις επιδοτήσεις…

27.11.2015

Ανάγκα… και οι θεοί πείθονται…  Μπρος στα τρακτέρ που βγαίνουν στους δόμους… με αυξημένη προκαταβολή που μπορεί να φθάσει ακόμα και στο 90% της βασικής ενίσχυσης ή αλλιώς το 45-47% της ενιαίας, δηλαδή του τσεκ, προχωράει η διαδικασία διευθέτησης των τελευταίων λεπτομερειών που θα καταστήσει δυνατή την πίστωση των λογαριασμών των δικαιούχων από την Τράπεζα Πειραιώς.

Στην αρχή της ερχόμενης εβδομάδας πρόκειται να δημοσιοποιηθεί η κατανομή των δικαιωμάτων της βασικής ενίσχυσης και εν συνεχεία έως την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου θα έχουν πιστωθεί τα ποσά των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς των δικαιούχων παραγωγών.

Συλλαλητήριο και μπλόκα

Κατά τόπους δυναμικές αγωνιστικές δράσεις με αγροτικά μηχανήματα ξεκινούν οι αγρότες της Θεσσαλίας από την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015, ημέρα κατάθεσης προς ψήφιση στη Βουλή του νέου προϋπολογισμού! Παράλληλα θα ζητήσουν άμεσα συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ευάγγελο Αποστόλου, προκειμένου να του παρουσιάσουν τα αιτήματά τους και να δώσει γι’ αυτά καθαρές απαντήσεις. Στην μεγάλη συγκέντρωση άνω των 40 Αγροτικών Συλλόγων που πραγματοποιήθηκε χθες στον Παλαμά από τις Ενωτικές Ομοσπονδίες της Θεσσαλίας, οι επικεφαλής αγροτοσυνδικαλιστές τόνισαν την αποφασιστικότητά τους να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις εάν η κυβέρνηση εμφανιστεί αδιάλλακτη ως προς την ψήφιση και εφαρμογή των σκληρών μνημονιακών μέτρων που προωθεί κατ’ επιταγήν των δανειστών. Το χρονικό περιθώριο που ουσιαστικά δίνεται στην ηγεσία του ΥΠΑΝ είναι μόνο ένα 48ωρο, καθώς στις 6 Δεκεμβρίου έχει προγραμματιστεί η πανελλαδική σύσκεψη της λεγόμενης «Επιτροπής των Μπλόκων», όπου θα αποφασιστεί η έξοδος των τρακτέρ στους δρόμους της χώρας!

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ

Την περίοδο που διανύουμε, σύμφωνα με το ανώτατο διοικητικό στέλεχος του ΟΠΕΚΕΠΕ, διεξάγονται οι δοκιμές και οι επαληθεύσεις των δεδομένων, που έχουν τοποθετηθεί στο σύστημα, «γιατί δεν θέλουμε να βγάλουμε αποτελέσματα τα οποία θα μας οδηγήσουν σε πιθανώς πρόστιμα και επιστροφές ή σε αχρεωστήτως καταβληθέντα», ταυτόχρονα με την κατανομή των δικαιωμάτων, της περιόδου 2015-20, που θα δοθούν φέτος στους αγρότες και θα ισχύουν για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Στους περισσότερους ελέγχους χρησιμοποιήθηκε τηλεανίχνευση, ενώ σε όσες περιπτώσεις αυτό δεν ήταν εφικτό έγιναν γρήγορες επιτόπιες επισκέψεις.

Καταλήγοντας ο κ. Παναγόπουλος είπε ότι «πρέπει να διενεργήσουμε κι άλλους επιτόπιους ελέγχους κλασσικού τύπου, σε καλλιέργειες που δεν μπορούν να διαφοροποιηθούν μέσω τηλεανίχνευσης», και έφερε ως παράδειγμα αιτήματα που αφορούσαν περισσότερες από δύο διαφορετικές χειμερινές καλλιέργειες όπως σιτηρά, «για να ελέγξουμε δηλαδή μέσω των υπολειμμάτων των καλλιεργειών, αν όντως καλλιεργήθηκαν οι δηλούμενες χειμερινές αυτές καλλιέργειες».

Πληρωμές χωρίς το πρασίνισμα

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τις αρμόδιες αρχές να προσεγγίζουν με απλουστεύσεις τη σχετική διαδικασία, προκειμένου να προχωρήσει το πρώτο κύμα πληρωμών και να αναλαμβάνουν μεγάλο φορτίο για την κάλυψη των αδυναμιών στη συνέχεια. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι πληρωμές θα γίνουν χωρίς να υπολογισθεί το λεγόμενο «πρασίνισμα», η επιβεβαίωση του οποίου προϋποθέτει μια σειρά από ταυτοποιήσεις, τις οποίες είναι αδύνατο να υποστηρίξει το αδύναμο μηχανογραφικό σύστημα, με το οποίο δουλεύει ο ΟΠΕΚΕΠΕ και το οποίο αποτελεί τη βασική αιτία των μεγάλων καθυστερήσεων και άλλες εκκρεμείς πληρωμές όπως π.χ. τα βιολογικά, η απονιτροποίηση και οι εξισωτικές αποζημιώσεις.

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν το ποσό που θα πιστωθεί με τη μορφή  προκαταβολών να προσεγγίζει τα 900 εκατ. ευρώ, με την προϋπόθεση βέβαια ότι αρχές της εβδομάδος θα είναι δυνατή η ανάρτηση των καταλόγων με τα νέα δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης.Είναι πολύ πιθανό η δημοσιοποίηση των στοιχείων να προκαλέσει πραγματικό σοκ για χιλιάδες αγρότες, που άλλα περιμένουν και άλλα θα δουν τα μάτια τους, με βάση τους κανόνες της νέας ΚΑΠ και τη επεξεργασία των στοιχείων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.