Σάββατο 18.09.2021 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Οι τραγικοί πολιτικοί χειρισμοί της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του κ. Αυγενάκη οδηγούν το ελληνικό ποδόσφαιρο στο χάος.

30.01.2020 /

Έκπληκτοι παρακολουθούμε τις τελευταίες μέρες τα γεγονότα που εκτυλίσσονται στο Ελληνικό ποδόσφαιρο και τα οποία έχουν λάβει μεγάλες διαστάσεις με αρνητικές συνέπειες.

Τα γεγονότα έχουν ως εξής:

Σύμφωνα με το «Νόμο Βασιλειάδη» (4603/19) που ορίζει στις διατάξεις του περί της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού (ΕΕΑ) και συγκεκριμένα στο Άρθρο 4 (παρ.2) ότι «τα μέλη του Δ.Σ. της Ε.Ε.Α., τακτικά και αναπληρωματικά, διορίζονται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ύστερα από τη σύμφωνη γνώμη της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 32 του Κανονισμού της Βουλής».

Η Κυβέρνηση και ο κ. Αυγενάκης, προκειμένου να αποφύγει τη βάσανο της δημόσιας συζήτησης επί των επιλογών του και προκειμένου να έχει απόλυτο έλεγχο και χωρίς πιθανότητα εκπλήξεων, επέλεξε να μην εφαρμόσει το ισχύον νομικό πλαίσιο που διασφάλιζε τη διαφάνεια και δεν έθεσε την αλλαγή της σύνθεσής της στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Έτσι, δολίως παραπλάνησαν τη Βουλή δηλώνοντας ότι η Επιτροπή θα συνεχίσει τη θητεία της, ενώ αμέσως μετά προχώρησαν σε αντικαταστάσεις των μελών της.

Η ενέργεια αυτή από μόνη της γεννά αναπάντητα ερωτήματα και σκιές. Οι χειρισμοί της Κυβέρνησης και του κ. Αυγενάκη, λοιπόν, είναι αυτοί που οδήγησαν στο απόλυτο αδιέξοδο που βρισκόμαστε σήμερα. Οφείλουν να εξηγήσουν λοιπόν ποια η σκοπιμότητα της παράκαμψης του νόμου, ποια η σκοπιμότητα των αντικαταστάσεων των μελών της ΕΕΑ χωρίς την έγκριση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία σήμερα, που παρεμβαίνει στο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου δεν μπορεί να διορθώσει τη ζημιά που έχει ήδη γίνει.

Είναι φανερό πλέον ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι απόλυτα εξαρτημένη από οικονομικά συμφέροντα και ΄΄Ολιγάρχες΄΄.

Ο χώρος του ποδοσφαίρου και του αθλητισμού είναι ένας χώρος που πρέπει να ισχύει το νομικό και θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του με όρους ισονομίας και ισοπολιτείας, καθώς και τον σεβασμό στο αυτοδιοίκητό του, και να βρίσκεται μακριά από οικονομικά συμφέροντα, δεσμεύσεις, οικονομικές και πολιτικές εξαρτήσεις.

Καλούμαι τη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να δώσει εξηγήσεις και να αναλάβει τις ευθύνες της για το χάος που έχει επιφέρει στο ποδόσφαιρο και για τις συνθήκες διχασμού στις οποίες οδηγεί την ελληνική κοινωνία.