Παρασκευή 23.02.2024 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Τουρκικές εκλογές – Τα ευτράπελα της κάλπης: Με άλογα, φορεία και τραπέζια πήγαν να ψηφίσουν – Ξύλο σε εκλογικό κέντρο

14.05.2023 /

Έκλεισαν οι κάλπες στην Τουρκία. Από το πρωί της Κυριακής, εκατομμύρια Τούρκοι ψηφοφόροι κλήθηκαν να αποφασίσουν για το μέλλον της πατρίδας τους.

Τουρκία: Οι εκλογές μέσα από τα «μάτια» δύο Ελλήνων ομογενών στην Κωνσταντινούπολη

Η ροή των επίσημων αποτελεσμάτων που θα αναδείξει την έκβαση μιας από τις κρισιμότερες εκλογικές αναμετρήσεις των εκατό ετών της ιστορίας της σύγχρονης Τουρκίας αναμένεται να ξεκινήσει από τις 9 το βράδυ

Όπως σε κάθε εκλογική αναμέτρηση δεν έχουν λείψει οι εντάσεις, τα νεύρα και τα… ευτράπελα.

Τουρκικές εκλογές: «Αμπαρωμένοι» σε ειδικό δωμάτιο με 5 κλειδαριές οι σάκοι με τις ψήφους από το εξωτερικό
Πήγε να ψηφίσει με το άλογο και ντυμένος γενίτσαρος
Εικόνα από μια άλλη εποχή στις τουρκικές εκλογές. Ένας ψηφοφόρος πήγε να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα με… άλογο και ντυμένος γενίτσαρος.

Ο 33χρονος Bişgin, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες που δημοσίευσε το πρακτορείο Anadolu, πήγε στο Δημοτικό σχολείο όπου ήταν εγγεγραμμένος για να ψηφίσει με το άλογό του. Έδεσε το χαλινάρι του αλόγου του στα κάγκελα της σκάλας του σχολείου και κατευθύνθηκε προς τις κάλπες.

Εκλογές στην Τουρκία: «Μια κυβερνητική αλλαγή θα μπορούσε να φέρει τη χώρα πιο κοντά στις ΗΠΑ» – Γράφει ο Γ. Τζογόπουλος
Ο Bişgin είπε στο Anadolu ότι επέλεξε να πάει να ψηφίσει με το άλογο για να επιστήσει την προσοχή στη σημασία των εκλογών και είπε: «Οι πολίτες έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον στο δρόμο. Θέλουμε να κρατήσουμε ζωντανό το πνεύμα των εκλογών. Οι εκλογές είναι μια γιορτή της δημοκρατίας. Ήθελα να το γιορτάσω. Αυτές οι εκλογές θα είναι μια ώθηση για εμάς και την Τουρκία».

Ο Bişgin, ο οποίος είπε ότι είναι και προπονητής της Εθνικής Ομάδας, πρόσθεσε ότι πήγε στην κάλπη με το άλογο λόγω της αγάπης του για την ιππασία.

Με φορεία και φιάλες οξυγόνου στις κάλπες
Χαρακτηριστικό για την τεράστια συμμετοχή στις εκλογές είναι ότι στις κάλπες προσέρχονται ακόμα και άνθρωποι σε αναπηρικά αμαξίδια ή φορεία

Η η μεγαλύτερη σε ηλικία γυναίκα στην επαρχία Γκουμουσάν στη Μαύρη Θάλασσα, η 112 ετών Γκουλού Ντογκάν, δεν ήθελε να ψηφίσει μέσω εφαρμογής στο κινητό και επιθυμούσε να ρίξει η ίδια το ψηφοδέλτιο στην κάλπη.

Viral έγινε το βίντεο στο οποίο απεικονίζεται μία υπεραιωνόβια γιαγιά ηλικίας 114 ετών να πηγαίνει για να ψηφίσει. Πρόκειται για την Hacer Babal που γεννήθηκε το 1909 και με τη βοήθεια συγγενικών της προσώπων προσήλθε σε εκλογικό τμήμα στην Κωνσταντινούπολη. Αφότου ψήφισε μίλησε στα μέσα ενημέρωσης λέγοντας χαρακτηριστικά ότι προσεύχεται για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

enikos.gr

[fbcomments]