Σάββατο 29.01.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Η τρομοκρατία στο επίκεντρο της συνόδου της G20

15.11.2015
Άγκυρα, Τουρκία
Στη σκιά των πολύνεκρων τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι ξεκινά υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στην Αττάλεια της Τουρκίας η διήμερη σύνοδος της G20.

Παρά το γεγονός ότι η G20 συνήθως εστιάζει σε οικονομικά ζητήματα, θεωρείται δεδομένο ότι ψηλά στην ατζέντα θα βρεθεί ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έφτασε το πρωί στην Τουρκία για να μετάσχει στη σύνοδο. Το προεδρικό αεροπλάνο Air Force One προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Αττάλειας λίγο πριν από τις 07:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος).

Ο Ομπάμα, ο οποίος συγκάλεσε το Σάββατο στην Ουάσινγκτον το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας για να συζητήσει το θέμα των επιθέσεων στην γαλλική πρωτεύουσα αναμένεται να συναντηθεί το πρωί με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι ηγέτες των 20 κρατών συναντώνται δύο ημέρες μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι, 15 ημέρες μετά τη συντριβή ρωσικού αεροσκάφους στο Σινά -που εκτιμάται πως προκλήθηκε από βομβιστική επίθεση- και έναν μήνα μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις αυτοκτονίας στην πορεία ειρήνης στην Άγκυρα.

Πέραν των συνομιλιών που θα αφορούν τις τρομοκρατικές επιθέσεις που έπληξαν τη Γαλλία, οι οποίες αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της διήμερης αυτής συνάντησης, στην ατζέντα των συνομιλιών βρίσκονται επίσης ο πόλεμος στη Συρία και η κρίση με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Το παρών στη συνάντηση θα δώσουν, μεταξύ άλλων, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. Η Γαλλία θα εκπροσωπηθεί από τον υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν και τον υπουργό Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς. 

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι αυξάνεται η ομοφωνία των παγκόσμιων δυνάμεων στο ότι πρέπει να εργαστούν μαζί για να αντιμετωπίσουν του ISIS.

Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν θα πιέσει στις διμερείες συναντήσεις του με ηγέτες -και με τον Ομπάμα- για πιο αποφασιστική και συντονισμένη δράση κατά του Ισλαμικού Κράτους. Ωστόσο θα τονίσει την αντίθεση της Τουρκίας στην αμερικανική στήριξη των Κούρδων ανταρτών που πολεμούν του Σουνίτες αντάρτες. Η Άγκυρα θεωρεί ότι αυτοί οι αντάρτες έχουν στενούς δεσμούς με το ΡΚΚ.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό