Κυριακή 15.12.2019 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Η Ελλάδα θα επιστρέψει τους οκτώ πραξικοπηματίες

16.07.2016

Στην Τουρκία, όπως όλα δείχνουν, θα επιστρέψουν οι οκτώ πραξικοπηματίες που, μετά το αποτυχημένη στρατιωτικό πραξικόπημα στη γειτονική χώρα, έφτασαν με στρατιωτικό ελικόπτερο από την Κωνσταντινούπολη στην Αλεξανδρούπολη.
Οπως αρχικά μετέδωσε η Daily Sabbah και στη συνέχεια έγραψε και στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο ίδιος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά (σ.σ. αμέσως μόλις ο κ. Κοτζιάς επέστρεψε από το ταξίδι του στη Μογγολία), ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι οι οκτώ πραξικοπηματίες θα εκδοθούν στην Τουρκία -οι οκτώ «προδότες», όπως έγραψε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαβούσογλου.

Μιλώντας, δε, σε δημοσιογράφους, ο Τσαβούσογλου είπε πως το πρωί είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, ο οποίος, όπως ανέφερε ο Τσαβούσογλου, του εξέφρασε τη συμπαράσταση της ελληνικής κυβέρνησης μετά την απόπειρα.

Κατά την τηλεφωνική συνομιλία, δεν ήταν ακόμη γνωστό το ζήτημα με το ελικόπτερο, διευκρίνισε ο Τούρκος υπουργός.

Αργότερα, οι δύο υπουργοί είχαν νέα τηλεφωνική συνομιλία, κατά την οποία ο Τσαβούσογλου ανέφερε στον Έλληνα ομόλογό του το τουρκικό αίτημα περί έκδοσης των οκτώ.

Στις δηλώσεις που έκανε, ο Τσαβούσογλου είπε πως «ο κ. Κοτζιάς μου ανέφερε ότι οι αξιωματικοί έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο, ότι δεν μπορεί να τους δοθεί πολιτικό άσυλο, αλλά ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία. Συνεπώς, μόλις ολοκληρωθεί ο διαδικασία, θα γίνει η έκδοση».

Η εξέλιξη αυτή έρχεται έπειτα από απαίτηση των Τούρκων, όπως ο ίδιος ο κ. Τσαβούσογλου είχε δηλώσει, και την οποία η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, είχε νωρίτερα αφήσει να εννοηθεί ότι η Αθήνα σκόπευε να ικανοποιήσει.

Πιο συγκεκριμένα, η κυβερνητική εκππρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, αναφερόμενη στο μείζον ζήτημα που έχει προκύψει με τους οκτώ επιβαίνοντες του τουρκικού Black Hawk, που θεωρούνται στασιαστές και έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο από την ελληνική κυβέρνηση, η κυρία Γεροβασίλη τόνισε ότι «θα ακολουθηθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται από το διεθνές δίκαιο, αλλά στην εξέταση του αιτήματός τους θα ληφθεί υπόψιν ότι συμμετείχαν σε απόπειρα κατάλυσης του δημοκρατικού καθεστώτος και της συνταγματικής τάξης στη γείτονα χώρα».

Σε μια λιτή ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ αναφέρεται σχετικά ότι «ο Νίκος Κοτζιάς, είχε προ ολίγου τηλεφωνική επικοινωνία σε εγκάρδιο κλίμα με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, Mevlüt Çavuşoğlu, στον οποίο ανέφερε ότι η Ελλάδα καταδικάζει κάθε απόπειρα πραξικοπήματος και στηρίζει την πάλη του τουρκικού λαού για δημοκρατία και προάσπιση της συνταγματικής τάξης στην Τουρκία».

Σε νεώτερη, δε, ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ, αναφέρονται τα εξής: «Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς και ο Τούρκος ομόλογός κ. Mevlüt Çavuşoğlu συζήτησαν, προ ολίγου, σε νεότερη τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, για τις σημερινές εξελίξεις σε σχέση με την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, καθώς και για το θέμα των Τούρκων πολιτών που προσγειώθηκαν και ζήτησαν άσυλο στην Αλεξανδρούπολη».

»Ο κ. Κοτζιάς επανέλαβε στον Τούρκο ομόλογό του την άποψη της Ελληνικής Κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία η απόπειρα ανατροπής της δημοκρατικά εκλεγμένης τουρκικής κυβέρνησης συνιστά πραξικοπηματική και γι’ αυτό κολάσιμη ενέργεια. Σε σχέση με το αίτημα χορήγησης ασύλου, ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι το θέμα θα εξεταστεί με βάση όσα προβλέπονται από τη σχετική ελληνική και διεθνή νομοθεσία και θα τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες από το Διεθνές Δίκαιο, ωστόσο λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη ότι οι συλληφθέντες κατηγορούνται στη χώρα τους για παραβίαση της συνταγματικής νομιμότητας και απόπειρα κατάλυσης της Δημοκρατίας».