Σάββατο 27.02.2021 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Σε αδιέξοδο και τα τουριστικά γραφεία των Τρικάλων

15.07.2015

Μπορεί να βρισκόμαστε στη καρδιά του καλοκαιριού, χρονικό διάστημα που προσφέρεται κατεξοχήν για διακοπές και ανάπαυλα από την καθημερινότητα, εντούτοις όμως με όλες αυτές τις κρίσιμες στιγμές που διέρχεται η πατρίδα μας, τίποτα δεν υποδηλώνει κάτι τέτοιο και τίποτα στο χώρο του τουρισμού δεν είναι το ίδιο όπως τα προηγούμενα χρόνια.

Ο «Ε.Π.» απευθύνθηκε στον πρόεδρο του συλλόγου τουριστικών γραφείων κ. Βασίλη Αντωνόπουλο, να μας περιγράψει την κατάσταση που επικρατεί στον τουρισμό, ιδιαίτερα τώρα με τις κρίσιμες στιγμές που περνάει η χώρα, την αβεβαιότητα που επικρατεί με τις κλειστές τράπεζες κλπ.

Ο κ. Αντωνόπουλος μας περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση λέγοντας χαρακτηριστικά πως:

«Αυτή τη στιγμή η κατάσταση στον τουρισμό βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Όλοι οι συνάδελφοι βρισκόμαστε σε απόγνωση, αφού στην ουσία δεν υπάρχει αντικείμενο εργασίας. Η κρίση που μαστίζει τα τελευταία χρόνια τη χώρα αλλά ειδικά αυτές οι δύσκολες μέρες που διανύουμε τελευταία με το δημοψήφισμα και μέχρι να έρθει η πολυπόθητη συμφωνία με τους εταίρους, το κλείσιμο των τραπεζών και όλο αυτό το άσχημο κλίμα που έχει διαμορφωθεί, έχει τινάξει στον αέρα τις διακοπές των πολιτών, αφού ο κόσμος είναι διστακτικός και φοβισμένος περιμένοντας να δει πως θα εξελιχθούν τα πράγματα.

Ο κόσμος έρχεται και ρωτάει για πακέτα και τιμές αλλά πολύ δύσκολα το αποφασίζει. Οι τιμές στα προσφερόμενα πακέτα είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικές και είναι οι ίδιες που ήταν και πριν δέκα και παραπάνω χρόνια. Και όμως ακόμα και μ’ αυτές τις τιμές και προσφορές, ο κόσμος δεν μπορεί να πάρει θετική απόφαση.

Παρόλο που ως τουριστικά γραφεία βγάζουμε ελκυστικά πακέτα διακοπών για εσωτερικό και εξωτερικό, για ημερήσια θαλάσσια μπάνια σε Πλαταμώνα-Νέους Πόρους, για θαλάσσια λουτρά στην Αιδηψό αλλά και προσκυνηματικές εκδρομές, ο περισσότερος κόσμος λόγω της κατάστασης ακυρώνει τη συμμετοχή του με αποτέλεσμα ή να ματαιώνεται το ταξίδι ή να γίνεται με λιγότερους  επιβάτες, γεγονός που για μας σημαίνει οικονομική ζημιά, αφού έτσι δεν βγαίνουν ούτε τα έξοδα των λεωφορείων.

Να φανταστείτε πως το δικό μας γραφείο αλλά και τα υπόλοιπα που εκτελούν δρομολόγια προς Πλαταμώνα με συμμετοχή μόνο 10 ευρώ ανά άτομο, εκεί που είχαμε καθημερινά δρομολόγια, τώρα μετά βίας γίνονται 1-2 την εβδομάδα, κι αυτά με πολύ λιγότερο κόσμο. Ο Πλαταμώνας αυτή τη στιγμή που βρισκόμαστε στα μέσα Ιουλίου, παρουσιάζει εικόνα Οκτωβρίου. Λίγος κόσμος με τους ξένους να είναι η συντριπτική πλειοψηφία.

Σημαντική ζημιά έχουν υποστεί και τα τουριστικά γραφεία που προμηθεύουν τους πελάτες τους με αεροπορικά εισιτήρια, αφού οι συναλλαγές γίνονται μόνο μέσω τραπεζών.

Ο κ. Αντωνόπουλος επισημαίνει πως ως σύλλογος τουριστικών γραφείων, περιμένουμε να εξελιχθεί η συμφωνία της χώρας μας με τους δανειστές, να ομαλοποιηθεί η κατάσταση με τις κλειστές τράπεζες για να αρχίσει να δουλεύει ξανά η μηχανή. Όμως ότι κι αν γίνει τώρα, δεν μπορεί πλέον να σωθεί η παρτίδα. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος και δεν απομένει παρά ένας μήνας και κάτι ακόμη για το καλοκαίρι. Η ζημιά έχει ήδη γίνει και μάλιστα είναι ανεπανόρθωτη.

Ανάμεσα στα τουριστικά γραφεία της πόλης μας, υπάρχει συνεργασία και συναδελφική αλληλεγγύη υπογραμμίζει ο πρόεδρος τους. Αν για οποιοδήποτε λόγο κάποιος δεν μπορεί να εξυπηρετήσει ένα πελάτη, αμέσως του προτείνουμε λύση μέσω ενός άλλου συναδέλφου. Βέβαια ο καθένας ακολουθεί τη δική του πορεία και φυσικά παλεύει για το δικό του όφελος, αλλά πάντα μέσα σε συναδελφικά πλαίσια.

Υπολογίζεται δε πως μόνο λίγοι Τρικαλινοί θα μπορέσουν φέτος να δουν το χρώμα της θάλασσας. Οι περισσότεροι θα την βγάλουν στην πόλη και στην καλύτερη περίπτωση σε κάποιο ορεινό χωριό του νομού, για να ηρεμήσουν και να ξεφύγουν λίγο από τη ζοφερή πραγματικότητα. Κι αυτό το αντιλαμβάνεται εύκολα ο καθένας, αν δει την κίνηση της πόλης, που ακόμα κρατάει τον πολύ κόσμο «εντός των τειχών».

 

                                                                                           Δημήτρης Παδιός