Τετάρτη 04.08.2021 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Τοποθέτηση του Τάσου Τσιαπλέ στο Δ.Σ της ΕΝΠΕ για το εκλογικό σύστημα

06.03.2021 /

Στην σύσκεψη του Δ.Σ της ΕΝΠΕ, με την συμμετοχή και του υπουργού εσωτερικών Μ. Βορίδη, για το Ν/Σ για το εκλογικό σύστημα στην Τοπική Διοίκηση, που πραγματοποιήθηκε στις 5/3/2021, η μόνη ξεκάθαρη αντίθεση στο Ν/Σ της κυβέρνησης, ήταν αυτήν της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Συγκεκριμένα μιλώντας στην σύσκεψη Δ.Σ ΕΝΠΕ – ΥΠ.ΕΣ, ο Τάσος Τσιαπλές, μέλος του Δ.Σ, εκλεγμένος με την Λαική Συσπείρωση, ανέφερε τα εξής:

 

«Η κυβέρνηση, με πρόσχημα τη λεγόμενη «κυβερνησιμότητα», επαναφέρει ένα αντιδημοκρατικό εκλογικό σύστημα, που καθιστά την πρώτη δύναμη παντοδύναμη – αφού με ποσοστό 43%+1 ψήφο, θα εκλέγεται περιφερειακή ή δημοτική αρχή και μάλιστα θα παίρνει τα 3/5 των εδρών, τη στιγμή που για ένα εργατικό σωματείο είναι απαγορευτικό να κηρύξει απεργία με ένα τέτοιο ποσοστό.

Επίσης διατηρεί τον εκβιαστικό β’ γύρο των εκλογών, βάζει πλαφόν 3% για να καταφέρει ένας συνδυασμός να εκλέξει έδρα στο περιφερειακό ή δημοτικό συμβούλιο, μειώνει σημαντικά τον αριθμό των εδρών των συμβουλίων περιφερειών, δήμων και τοπικών κοινοτήτων, μάλιστα στις κάτω από 500 κατοίκους τα καταργεί και επιβάλει μεγάλες αυξήσεις στα παράβολα υποψηφίων.

Στις Τοπικές Κοινότητες κάτω των 500 κατοίκων, διατηρεί το ενιαίο ψηφοδέλτιο που είχε εισάγει ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στο παρόν εκλογικό σύστημα τα ενσωματώνει υποχρεωτικά σε όλα τα ψηφοδέλτια των συνδυασμών!

Με το νέο εκλογικό σύστημα η κυβέρνηση έρχεται να συνδράμει το κύριο έργο των αντιλαϊκών αλλαγών, που ξετυλίγονται εδώ και χρόνια στο χώρο της Τοπικής Διοίκησης, άσχετα με το ποιο αστικό κόμμα είναι στην κυβέρνηση και επιπλέον, στοχεύει στην ενίσχυση του αστικού δίπολου και στον περιορισμό ή αποκλεισμό δυνάμεων σαν την Λαική Συσπείρωση.

 

Η Λαϊκή Συσπείρωση, είναι αντίθετη με το εκλογικό σύστημα που φέρνει η κυβέρνηση της Ν.Δ, όπως ήμασταν και στο προηγούμενο που είχε φέρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, πλην της «κολοβής» απλής αναλογικής, η οποία άφηνε αλώβητο τον εκβιασμό του Β’ γύρου.

Εμείς στηρίζουμε χωρίς “ναι, μεν αλλά” την απλή ανόθευτη αναλογική στην εκλογή των περιφερειακών, δημοτικών και κοινοτικών οργάνων, έχοντας ως αφετηρία την ισοτιμία της λαϊκής ψήφου, όσο αυτή είναι εφικτή στο πλαίσιο του καπιταλισμού.

Αυτό το κάνουμε χωρίς αυταπάτες για το ρόλο της Τοπικής Διοίκησης ως περιφερειακού κρατικού θεσμού, που ευθυγραμμίζεται πλήρως με την αντιλαϊκή πολιτική του κεντρικού κράτους.

Είμαστε αντίθετοι στην ύπαρξη πλαφόν για την είσοδο συνδυασμού στα συμβούλια, αλλά και στον εκβιαστικό Β’ γύρο. Ο Περιφερειάρχης & Δήμαρχος, πρέπει να αναδείχνεται ο/η επικεφαλής του πρώτου σε ψήφους συνδυασμού.

Θεωρούμε ότι είναι καιρός, να αρθεί το θεσμικό πλαίσιο που απαγορεύει στα κόμματα να προβάλλουν ευθέως υποψηφιότητες στις Περιφέρειες και Δήμους. Ένα βαθειά υποκριτικό, δομημένο σκηνικό, που τροφοδοτεί την ψευδεπίγραφη εικόνα των δήθεν αυτοδιοικητικών και “υπερκομματικών “υποψηφιοτήτων κι ένα περιβάλλον που παραπλανά και τελικά εκμηδενίζει την ευθύνη και τη λογοδοσία των πολιτικών κομμάτων ως προς τις υποψηφιότητες και τα πεπραγμένα των αιρετών, που έτσι κι αλλιώς υποστηρίζουν.

Η Λαική Συσπείρωση αγωνίζεται για:

Να καταργηθεί το αντιλαϊκό θεσμικό πλαίσιο που διέπει την λειτουργία της Περιφερειακής και Τοπικής διοίκησης (Καλλικράτης, Κλεισθένης, ν.4623/19 για την λεγόμενη κυβερνησιμότητα περιφερειών και δήμων).

Να μην μεταφέρονται αρμοδιότητες στις Περιφέρειες και στους Δήμους, που πρέπει να ανήκουν στο κεντρικό κράτος, όπως της υγείας-πρόνοιας, παιδείας, που πρέπει να είναι ενιαίες, αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν για όλους.

Να μην αφυδατώνονται τα εκλεγμένα συμβούλια από τις αρμοδιότητές τους που μεταφέρονται στην Ο.Ε και στις άλλες επιτροπές. Να ισχύουν όλες οι ψήφοι (ΛΕΥΚΟ, ΚΑΤΑ) για την λήψη αποφάσεων. Να έχουν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης τη δυνατότητα να φέρνουν θέματα για συζήτηση και ψήφιση στα συμβούλια, να έχουν περισσότερο χρόνο ομιλίας, όπως και οι εκπρόσωποι μαζικών φορέων.

Να καταργηθούν οι ποσοστώσεις στα ψηφοδέλτια, τα χρηματικά παράβολα για να είναι κάποιος υποψήφιος, οι τραπεζικοί λογαριασμοί και ΑΦΜ των συνδυασμών.

Να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για την αποπομπή από τα περιφερειακά και δημοτικά συμβούλια, όλων των εκπροσώπων της εγκληματικής ναζιστικής Χρυσής Αυγής, που συμμετείχαν στα ψηφοδέλτια της, σε περιφέρειες και δήμους, ανεξάρτητα αν έχουν μεταπηδήσει σε άλλους φασιστικούς σχηματισμούς».