Κυριακή 17.10.2021 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Το 4ο Γυμνάσιο Τρικάλων σε Φιλιππιάδα και Πρέβεζα

26.04.2018

ΤΟ Α1 ΤΟΥ 4ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ «ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΦΕΡΗΣ» ΣΕ ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ ΚΑΙ ΠΡΕΒΕΖΑ

Οι μαθητές του Α1 τμήματος της Α΄ τάξης του 4ου Γυμνασίου «Γιώργος Σεφέρης», με τη συνοδεία της Διευθύντριας Αθανασίας Τσιοτινού και των καθηγητριών κ. Δέσποινας Ράμπια και κ. Νίκης Χριστάνα, πραγματοποίησαν εκπαιδευτικό περιβαλλοντικό πρόγραμμα στο Κ.Π.Ε Φιλιππιάδας, με θέμα «Το νερό, το νεράκι», στις 29 Μαρτίου 2018.
Η αναχώρηση μας έγινε πρωί-πρωί μέσα σε μια χαρούμενη ατμόσφαιρα, που όσο περνούσε η ώρα γινόταν όλο και πιο ενδιαφέρουσα και ευχάριστη. Αρχικά, όταν φτάσαμε στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης μας έδειξαν μια παρουσίαση σχετικά με τα νερά σε όλο τον κόσμο. Μάθαμε ότι το 71% της γης αποτελείται από νερό, όχι μόνο θαλασσινό αλλά και γλυκό νερό, δηλαδή το νερό των λιμνών, το νερό των ποταμών και φυσικά από υπόγεια νερά. Πριν μας δείξουν κάποια πράγματα για τη λίμνη Ζηρού μας έδειξαν φωτογραφίες από σκουπίδια σε λίμνες και ποτάμια, οι οποίες ήταν πραγματικά τραγικές. Οι υπεύθυνοι του ΚΠΕ τόνισαν ότι δεν πρέπει να γίνεται αυτό για το καλό της φύσης και κυρίως για το καλό μας. Έπειτα μας έδειξαν φωτογραφίες της λίμνης Ζηρού και φωτογραφίες από τα διάφορα και σπάνια είδη φυτών και πουλιών που υπάρχουν εκεί. Μας έκαναν φοβερή εντύπωση, διότι δεν είχα ξαναδεί τόσο όμορφα πουλιά και φυτά.
Μόλις τελείωσε η παρουσίαση πήγαμε όλοι στη λίμνη Ζηρού, όπου όλοι ξαφνιαστήκαμε, όταν προσέξαμε πόσο μεγάλη ήταν. Επίσης, μας έκαναν εντύπωση τα μεγάλα βράχια που την περιβάλλουν. Αμέσως μετά οι κύριοι μας εξήγησαν ότι θα κάνουμε κάποια πειράματα και κάποιες μετρήσεις για να μάθουμε αν το νερό της λίμνης είναι πόσιμο. Τελικά, μετά από μερικά λεπτά μετρήσεων και διαφόρων σημειώσεων ανακαλύψαμε ότι το νερό της λίμνης είναι πόσιμο, αλλά όχι και ό,τι καλύτερο για να το πιεις. Σ’ αυτό το πείραμα συμμετείχε όλη η ομάδα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Αφού ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα, κατευθυνθήκαμε προς την Πρέβεζα, μια πανέμορφη, παραθαλάσσια, πόλη. Στον ελεύθερο χρόνο που είχαμε στη διάθεσή μας, μπήκαμε στα γραφικά στενά της πόλης, είδαμε το σπίτι που έζησε τους τελευταίους μήνες της ζωής του ο ποιητής Κώστας Καρυωτάκης, περπατήσαμε στην προβλήτα του λιμανιού και στην παραλία και τέλος απολαύσαμε το μεσημεριανό φαγητό,. Όταν έφτασε η ώρα να φύγουμε, επιβιβαστήκαμε στο λεωφορείο και πήραμε το δρόμο της επιστροφής, έχοντας αποκομίσει όχι μόνο καινούριες εμπειρίες και γνώσεις για την αξία του νερού, αλλά και όμορφα συναισθήματα από την επίσκεψή μας σε αυτή την όμορφη περιοχή της Ηπείρου.
Γκολοβράντζας Θέμης
Οδυσσέας Καραγιάννης
Μαθητές της Α΄ Γυμνασίου του 4ου Γυμνασίου Τρικάλων «Γιώργος Σεφέρης»