Πέμπτη 29.07.2021 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Την Κυριακή η εκδήλωση μνήμης και τιμής της ΚΕ του ΚΚΕ για τη μάχη της Φλώρινας

11.02.2016

Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας

Το ΚΚΕ, με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, πραγματοποιεί εκδήλωση τιμής και μνήμης στη Φλώρινα, την Κυριακή 14 Φλεβάρη, στις 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία της πόλης. Θα ακολουθήσει πορεία στο χώρο όπου βρίσκεται ο κοινός τάφος των μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ που έπεσαν στη μάχη της Φλώρινας και θα γίνουν αποκαλυπτήρια του μνημείου. Στις εκδηλώσεις θα παρευρεθεί και θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Η ΚΕ του ΚΚΕ καλεί τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες του ΔΣΕ, τους συγγενείς και τους απογόνους των μαχητών που έπεσαν, τραυματίστηκαν ή πήραν μέρος σε αυτήν ή άλλες μάχες, να παρευρεθούν στην ιδιαίτερη αυτή εκδήλωση. Καλεί τους νέους και τις νέες, τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα της περιοχής να γνωρίσουν και να τιμήσουν τον κορυφαίο ταξικό και αντιιμπεριαλιστικό αγώνα του ΔΣΕ.

Στο χώρο του κοινού τάφου των μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ, που πέρασε στην ιδιοκτησία του ΚΚΕ το Σεπτέμβρη του 2009, στήθηκε μνημείο αντάξιο της θυσίας τους. Το μνημείο που δεσπόζει στο κέντρο του χώρου είναι έργο του Μέμου Μακρή, του οποίου τα δικαιώματα παραχώρησε η κόρη του, Κλειώ Μακρή. Η κατασκευή και τοποθέτησή του έγιναν με την καθοριστική συμβολή συντρόφων και φίλων του ΚΚΕ από την Ουγγαρία.

Η κατασκευή του μνημείου για τους νεκρούς μαχητές του ΔΣΕ στη Φλώρινα έχει τη δική του ιστορία. Για πάρα πολλά χρόνια, το ΚΚΕ με διαρκείς πρωτοβουλίες πάλευε για να εκπληρωθεί αυτό το χρέος τιμής. Ο ομαδικός τάφος των μαχητών του ΔΣΕ να γίνει μνημείο, να τους αποδοθούν επιτέλους οι τιμές που τους πρέπουν. Οι Οργανώσεις του ΚΚΕ, της ΚΝΕ και της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιούσαν, στις επετείους της μάχης της Φλώρινας, συγκεντρώσεις μνήμης και απόδοσης τιμής και πορείες, διατρανώνοντας την απαίτηση της απαλλοτρίωσης του οικοπέδου και την ανέγερση μνημείου.

Το Κόμμα έδωσε τελικά τη λύση, αγοράζοντας το χώρο, αφού παρά τις προσπάθειες, η κωλυσιεργία και η γραφειοκρατία που επιδείχτηκε από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες μετέθετε την ικανοποίηση του αιτήματος στο απώτερο μέλλον. Αμέσως το Κόμμα ξεκίνησε τη διαμόρφωση του χώρου, μέσα σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες, λόγω της εκδήλωσης της καπιταλιστικής κρίσης. Σημαντική ήταν η οικονομική συμβολή της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ και πολλών αγωνιστών του ΔΣΕ, απογόνων τους και φίλων του Κόμματος στην ολοκλήρωση της διαμόρφωσης και της ανέγερσης του μνημείου.

Η τοποθέτηση αυτού του μνημείου – συμβόλου αποτελεί πράξη πολιτικού χαρακτήρα. Είναι οφειλόμενο ιστορικό χρέος απότισης φόρου τιμής εκ μέρους του ΚΚΕ προς τους 850 μαχητές και μαχήτριες του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ), που θάφτηκαν ομαδικά το 1949 στο χώρο αυτό κι εξακολουθούν να παραμένουν μέχρι και σήμερα θαμμένοι σ’ αυτήν την έκταση.

Τηλ. Επικοινωνίας για συμμετοχές στην εκδήλωση : 24310 25404

            ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ