Σάββατο 29.01.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Ο ισχυρότερος τυφώνας της ιστορίας πλησιάζει στις ακτές του Μεξικού

24.10.2015

Πανικός επικρατεί τις τελευταίες ώρες σε μία παράκτια ζώνη του Μεξικού όπου αναμένεται να χτυπήσει η «Πατρίτσια», ο ισχυρότερος τυφώνας που έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα New York Post, οι κάτοικοι σε δεκάδες κοινότητες των πολιτειών Χαλίσκο, Κολίμα και Ναγιαρίτ που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ταμπουρώνονται μέσα στα σπίτια τους, τα οποία έχουν εφοδιάσει με προμήθειες που θα είναι ικανές να τους συντηρήσουν για αρκετές ημέρες.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η καταιγίδα κατηγορίας 5 που πλησιάζει τις ακτές του Μεξικού και αναμένεται να χτυπήσει τη χώρα γύρω στις 19.00 (τοπική ώρα) την Παρασκευή, συνοδεύεται από ανέμους που αγγίζουν τα 360 χλμ/ώρα και ενδέχεται να προκαλέσει σημαντικές καταστροφές είτε λόγω των πλημμυρών και των κατολισθήσεων, είτε εξαιτίας της πιθανής εμφάνισης τσουνάμι.


Στο μεταξύ, αρκετά ξενοδοχεία στο Πουέρτο Βαγιάρτα και σε άλλα τουριστικά θέρετρα της μεξικανικής ακτής του Ειρηνικού έχουν εκκενωθεί, ενώ και αρκετοί κάτοικοι επιχειρούν μία «απόδραση» της τελευταίας στιγμής προς την ενδοχώρα. Όπως αναφέρει το Reuters, οι δρόμοι της παραθαλάσσιας πόλης είναι άδειοι, με πολλούς από τους τουρίστες να βρίσκονται ήδη στα πολυάριθμα καταφύγια της πόλης.


Σύμφωνα με τον υπουργό συγκοινωνιών του Μεξικού, Γκεράρδο Ρουίζ Εσπάρχα, ο τυφώνας αναμένεται να έχει κολοσσιαίες διαστάσεις και αποτελεί «σοβαρό κίνδυνο για τις ακτές και για τους πολίτες της χώρας». Η κυβέρνηση προειδοποίησε ότι η στάχτη από το ηφαίστειο της Κολίμα, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 210 χλμ από το Πουέρτο Βαγιάρτα, μπορεί να δημιουργήσει σε συνδυασμό με την καταιγίδα χείμαρρους λάσπης, που θα μοιάζουν με «υγρό τσιμέντο» και θα παρασύρουν τα πάντα στο πέρασμά τους.


Όπως ήταν αναμενόμενο, τόσο τα αεροδρόμια όσο και τα λιμάνια στη ζώνη που αναμένεται να χτυπήσει ο τυφώνας έχουν ήδη κλείσει, ενώ ελάχιστα βενζινάδικα παραμένουν σε λειτουργία. Την ίδια ώρα, οι αρχές προσπαθούν να ενισχύσουν σχολεία και νοσοκομεία καρφώνοντας σανίδες στα παράθυρα, μία προσπάθεια που δείχνει μάλλον ανούσια δεδομένου του μεγέθους του τυφώνα.

Πηγή Πρώτο Θέμα