Δευτέρα 03.10.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Τι να φάμε την Καθαρά Δευτέρα: 4 + 1 προτάσεις

04.03.2022

Η πρώτη ημέρα της Μεγάλης Σαρακοστής επιβάλλει ένα τραπέζι γεμάτο με νηστίσιμες λιχουδιές: Σιμιγδαλένιος χαλβάς, σαλάτα ταμπουλέ με γαρίδες, σπαγγέτι από καλαμάρι, λιγουίνι με μύδια και μάραθο, και χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι, μερικά από τα πιάτα που προτείνει ο σεφ Πέτρος Συρίγος για μία πεντανόστιμη Σαρακοστή!

Χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι

Υλικά

1 μεσαίο χταπόδι περίπου 1,8- 2 κιλά
500 γρ κοφτό μακαρονάκι
1 μεγάλο κρεμμύδι
3 ώριμες τομάτες ή 400 γρ κον κασέ
1 κ.τ.σ πελτέ τομάτας
5 κτ.σ ελαιόλαδο
100 ml κόκκινο κρασί
500-700 ml ζωμό λαχανικών
2 φύλλα δάφνης
1 κ.τ.γ ζάχαρη
Αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση

  • Καθαρίζουμε το χταπόδι από το δόντι του (στόμα) και αφαιρούμε τα μάτια του, μετά κόβουμε την σακούλα του και την γυρίζουμε ανάποδα.
    Πλένουμε πολύ καλό το χταπόδι να μην έχει ίχνος άμμου.
  • Κόβουμε ένα-ένα τα πλοκάμια σε πάχος που θέλουμε εμείς, 3-4 εκ. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο, προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και σωτάρουμε. Στη συνέχεια προσθέτουμε τις μπουκιές-κομμάτια χταπόδι και το κεφάλι και σωτάρουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρει χρώμα.
  • Βάζουμε τον πελτέ τομάτας, ανακατεύουμε και σβήνουμε με το κρασί. Στη συνέχεια προσθέτουμε τις τομάτες που τις έχουμε ψιλοκόψει ή τρίψει στον τρίφτη, τα φύλλα δάφνης, την ζάχαρη και τον ζωμό. Σιγοβράζουμε για 50 λεπτά.
  • Σε μια άλλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει προσθέτουμε το μακαρονάκι κοφτό και το βράζουμε για 3 λεπτά, το σουρώνουμε και όταν το χταπόδι μας είναι έτοιμο μετά από 50 λεπτά βάζουμε το μακαρονάκι στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε.
  • Βράζουμε για ακόμη λίγο να πιεί τα υγρά και σβήνουμε την φωτιά.
  • Γαρνίρουμε με φρέσκια ρίγανη ή μαϊντανό και ελαιόλαδο.

Λινγκουίνι με μύδια και μάραθο

Υλικά

1kg μύδια
500 γρ λινκουίνι
1 κρεμμύδι ξερό
1 φινόκιο
3 κρεμμύδια φρέσκα
2 ντομάτες
1 σφηνάκι ούζο
4κλ.μάραθο
2κλ.άνηθο
2 σκ. σκόρδο
2 κ.τ.σ βούτυρο ή ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι, μπούκοβο
μαιντανό ψιλοκομμένο

Εκτέλεση

  • Ξεκινάμε βάζοντας τα μακαρόνια να βράσουν. Σουρώνουμε 2 λεπτά πριν απ την προτεινόμενη ώρα βρασίματος. Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζουμε 2 κ.τ.σ ελαιόλαδο και σοτάρουμε ψιλοκομμένο κρεμμύδι ξερό, σκόρδο και φινόκιο για 2 λεπτά σε μέτρια φωτιά και σβήνουμε με το ούζο.
  • Προσθέτουμε τα καθαρισμένα μύδια και τα ρίχνουμε στο τηγάνι με το κέλυφος και σκεπάζουμε με ένα καπάκι. Μετά από 5-7 λεπτά θα έχουν ανοίξει, όποια δεν έχουν ανοίξει τα πετάμε. Στη συνέχεια τρίβουμε στον τρίφτη τις ντομάτες και προσθέτουμε στο τηγάνι. Αφήνουμε για 10 λεπτά να μαγειρευτεί και να φύγουν τα πολλά υγρά.
  • Προσθέτουμε τα βρασμένα ζυμαρικά και ανακατεύουμε. Μαγειρεύουμε μέχρι να πιεί τα υγρά και προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο άνηθο, μάραθο και κρεμμύδι φρέσκο. Στο τέλος προσθέτουμε πιπέρι.
  • Δοκιμάζουμε αν χρειάζεται αλάτι και μαιντανό. Αν θέλουμε να δέσει περισσότερο η σάλτσα μας προσθέτουμε λίγο βούτυρο ή ελαιόλαδο.

“Σπαγγέτι” από καλαμάρι

Υλικά

2 τμχ καλαμάρι ή θράψαλο
150γρ. κινόα
1 μαρούλι
1 λόλα πράσινη
1 τμχ κρεμμυδάκι φρέσκο
1 τμχ φινόκιο
½ πιπεριά κόκκινη
½ πιπεριά πράσινη
1 κ.τ.σ χυμό τζίντζερ
1 λεμόνι χυμό
1κ.τ.σ μέλι
5 κ.τ.σ ελαιόλαδο
10 τμχ ντοματίνια

Εκτέλεση

  • Ζητάμε απ’ τον ψαρά μας να μας καθαρίσει τα καλαμάρια. Αλατίζουμε, λαδώνουμε και ψήνουμε σε δυνατή φωτιά (σχάρα ή σχαροτήγανο) για 1,5 λεπτό απ’ την κάθε πλευρά.
  • Κόβουμε σε πολύ λεπτές λωρίδες σαν σπαγγέτι τα καλαμάρια μας, σκεπάζουμε και αφήνουμε στην άκρη, τα ραντίζουμε με λίγο χυμό λεμόνι και ρίγανη.

Για τη σαλάτα:

  • Ξεπλένουμε σε άφθονο κρύο νερό τη κινόα βάζοντας τη σε ένα σουρωτήρι, με αυτόν τον τρόπο ξεπικρίζει.
  • Τη ρίχνουμε σε βραστό νερό και βράζουμε για 15- 20 λεπτά. Η κινόα είναι έτοιμη όταν σκάσει ένα λευκό κομμάτι απ’ το εσωτερικό της, τη σουρώνουμε και την κρυώνουμε καλά.
  • Πλένουμε τα λαχανικά μας, ψιλοκόβουμε πιπεριές, κρεμμυδάκι φρέσκο, φινόκιο σε φέτες λεπτές.
  • Σε ένα μπολάκι βάζουμε τον χυμό λεμόνι, το μέλι, τον χυμό τζίντζερ (τρίβουμε το τζίντζερ στον τρίφτη, σουρώνουμε και παίρνουμε μόνο τον χυμό του) το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ κόβουμε με τα χέρια μας το μαρούλι, τη λόλα, τα ντοματίνια, προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα λαχανικά και τα ντρέσινγκ με το λεμόνι. Ανακατεύουμε πολύ καλά, σερβίρουμε σε 2 πιάτα και από πάνω βάζουμε το κομμένο καλαμαράκι.

Σαλάτα ταμπουλέ με γαρίδες

Υλικά

200 γρ. πλιγούρι
400 γρ. βραστό νερό
2 ματσάκια μαϊντανό
½ ματσάκι δυόσμο
1 πράσινη πιπεριά
15 ντοματίνια
3 κρεμμύδια φρέσκα
½ κρεμμύδι ξερό
2 λεμόνια
2 αγγουράκια
ελαιόλαδο
1κ.τ.γ κύμινο(προαιρετικά)

Για τις γαρίδες:

10-12 τεμάχια γαρίδες μεσαίου μεγέθους
1 σφηνάκι ούζο ή κρασί
½ σκελίδα σκόρδο
1κ.τ.σ βούτυρο
1 πορτοκάλι χυμό και ξύσμα

Εκτέλεση (για το πλιγούρι)

  • Βράζετε σε νερό το πλιγούρι και το αφήνετε για 30-45 λεπτά μέχρι να πιει το νερό.
  • Ξεκινήστε ψιλοκόβοντας όλα τα λαχανικά που θα βάλετε στον ταμπουλέ.
  • Όταν κρυώσει λίγο το πλιγούρι βάλτε το σε ενα μπόλ και ανακατέψτε με ολα τα υπόλοιπα υλικά τη συνταγής και βάλτε το στο ψυγείο για μισή ώρα, έπειτα σερβίρετε.

Εκτέλεση (για τις γαρίδες)

  • Αλατοπιπερώστε τις γαρίδες καλά, ρίξτε λίγο ελαιόλαδο και σωτάρετε σε δυνατή φωτιά στο τηγάνι για 2 λεπτά και απ τις δυο πλευρές.
  • Λίγο πριν το τέλος προσθέστε και το σκόρδο για το άρωμα και σβήστε με το αλκοόλ.
  • Τέλος προσθέστε τον χυμό απ το πορτοκάλι αφήστε ενα λεπτό να τραβήξει λίγο τα υγρά, αφαιρέστε απ’ τη φωτιά και προσθέστε το βούτυρο και ανακατέψτε μέχρι να λιώσει καλά.
  • Γαρνίρετε με λίγο ξύσμα πορτοκάλι.

Χαλβάς σιμιγδαλένιος

Υλικά για τον χαλβά

1 ποτήρι ηλιέλαιο
2 ποτήρια σιμιγδάλι χοντρό
Για το σιρόπι

3 ποτήρια ζάχαρη
4 ποτήρια νερό
1 ξύλο κανέλας
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
χυμό από 3 μεγάλα πορτοκάλια
2 κ.τ.σ. κουκουνάρι

Εκτέλεση

  • Ξεκινάμε με το σιρόπι. Βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό την κανέλα σε μια κατσαρόλα και τα βράζουμε, όταν θα ξεκινήσει να κοχλάζει βράζουμε για 10 λεπτά.
  • Κατεβάζουμε από την φωτιά το σιρόπι και προσθέτουμε τον χυμό από τα πορτοκάλια και το ξύσμα πορτοκαλιού, (ή τα βάζετε όλα απ’ την αρχή, αν είναι λεπτόφλουδα τα πορτοκάλια, γιατί υπάρχει περίπτωση να πικρίσουν) ανακατεύουμε και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
  • Σοτάρουμε το σιμιγδάλι στο ηλιέλαιο σε χαμηλή φωτιά και μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα. Προσθέτουμε το κουκουνάρι και σοτάρουμε για 1 λεπτό.
  • Ρίχνουμε με μεγάλη προσοχή το κρύο σιρόπι στο σοταρισμένο σιμιγδάλι και ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει.
  • Το βάζουμε σε μια στρογγυλή φόρμα με τρύπα στο κέντρο και όταν κρυώσει το αναποδογυρίζουμε σε μια στρογγυλή πιατέλα και το πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα.
  • Αν θέλουμε το γαρνίρουμε με ζαχαρωμένες φλούδες από πορτοκάλι και λίγο καβουρδισμένο κουκουνάρι