Πέμπτη 27.01.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Ολονύκτιο θρίλερ με στόχο πάση… θυσία τη συμφωνία

25.06.2015

Μεγάλη φαίνεται πως θα είναι η σημερινή νύχτα καθώς τα μεσάνυχτα ξεκινάει νέος γύρος επαφών του Αλέξη Τσίπρα με τους θεσμούς. Ο πρωθυπουργός νωρίτερα είχε μια μαραθώνια συνάντηση με τους Jean Claude Juncker, Christine Lagarde, Mario Draghi, Jeroen Dijsselbloem, V. Dombrovskis η οποία έληξε χωρίς αποτέλεσμα.

Η σημερινή σύσκεψη του Eurogroup διεκόπη ύστερα από μια περίπου ώρα και θα συνεχιστεί αύριο στις 14.00.

“Ενημερώσαμε απλά τους υπουργούς για το που βρισκόμαστε”, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup V. Dijsselbloem. Δεν έχουμε ακόμη συμφωνία αλλά είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε εάν χρειαστεί μέσα στη νύχτα, συμπλήρωσε ο ίδιος, σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Αναλυτικά, η δήλωση του Dijsselbloem έχει ως εξής:

Το Eurogroup ενημερώθηκε για το σημείο που βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών.

Δεν υπάρχει συμφωνία ακόμη.

Οι εργασίες θα συνεχιστούν και το Eurogroup θα συνεδριάσει εκ νέου την Πέμπτη 25 Ιουνίου στις 13:00 προκειμένου να προετοιμάσει το έδαφος για την Σύνοδο Κορυφής.

αντιπρόεδρος της Κομισιόν V. Dombrovskis από την πλευρά του δήλωσε: “Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με στόχο συμφωνία πριν το αυριανό Eurogroup”.

Για την ατελέσφορη έκβαση της αποψινής συνεδρίασης του Eurogroup είχαν προϊδεάσει οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κατά την προσέλευσή τους καθώς ήταν λακωνικοί στις δηλώσεις τους και με χαμηλές προσδοκίες. Χαρακτηριστικό του κλίματος, ότι ακόμη και ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, ο οποίος συνήθως κάνει δηλώσεις, αυτή τη φορά μπήκε στη σύνοδο σιωπηλός, με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών να δηλώνει ότι η δουλειά τώρα αρχίζει.

Dombrovkis: Είμαστε σε έντονες διαβουλεύσεις, αλλά όχι σε συμφωνία

Μετά την συνάντηση και προσερχόμενος στο Eurogroup, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Valdis Dombrovkis δήλωσε “είμαστε σε διαδικασία έντονων διαπραγματεύσεων, σημειώνουμε πρόοδο αλλά δεν έχουμε φτάσει σε συμφωνία”, ενώ πρόσθεσε “Φαίνεται πως η νύχτα θα είναι μακρά, αλλά δεν μπορώ να πω τίποτε άλλο σε αυτό το στάδιο”.

Schaeuble: Η δουλειά μόλις άρχισε

Απαισιόδοξος για συμφωνία προσήλθε στο αποψινό Eurogroup ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε: Οι προπαρασκευαστικές διαδικασίες δεν προχώρησαν τόσο ώστε να επιτρέπουν αισιοδοξία”. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι “δεν έχει την αίσθηση πως έχουν αλλάξει πολλά από τη Δευτέρα”.

De Guindos:  Υπάρχει πολιτική βούληση για εξεύρεση λύσης

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Luis de Guindos, εξέφρασε την ελπίδα του να επιτευχθεί συμφωνία, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι η Ελλάδα πρέπει να σεβαστεί τους κανόνες.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, οι θεσμοί έχουν κάνει αντιπροτάσεις στο ελληνικό κείμενο που κατατέθηκε τη Δευτέρα και οι υπουργοί Οικονομικών θα πρέπει να το αναλύσουν.

Ερωτηθείς αν η νύχτα αναμένεται να είναι μακριά, απάντησε πως το μόνο που ξέρει είναι πως “υπάρχει πολιτική βούληση για εξεύρεση λύσης”.

Βέλγος ΥΠΟΙΚ: Αφετηρία τα συμπεράσματα των θεσμών επί των ελληνικών προτάσεων

Οι θεσμοί εξετάζουν τις ελληνικές προτάσεις και τα συμπεράσματά τους θα αποτελέσουν την αφετηρία των συνομιλιών του Eurogroup δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου Johan Van Overtveldt προσερχόμενος στο κτήριο όπου θα διεξαχθεί το έκτακτο συμβούλιο των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης.

Ακόμη δήλωσε ότι δεν του αρέσουν όλες αυτές οι διορίες και οτι αυτό που χρειάζεται να γίνει είναι να καταλήξουμε σε μία καλή συμφωνία. Όπως είπε, το ΔΝΤ ήταν και θα είναι σημαντικό. “Είναι σημαντικό να τους έχουμε μαζί μας και στο μέλλον επίσης” είπε ο Βέλγος ΥΠΟΙΚ.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο μίας συμφωνίας ο  Van Overtveldt δήλωσε πως εάν δεν επιτευχθεί αυτό σήμερα, “θα δούμε που βρισκόμαστε αύριο”. Ακόμη είπε πως όταν ένα πρόγραμμα δεν έχει εφαρμοστεί σωστά τότε δεν μπορείς να πεις ότι έχει αποτύχει, συμπληρώνοντας ότι η Ελλάδα, όχι μόνο ο Αλέξης Τσίπρας, έχει κάνει μέρος αυτών που απαιτούνται στο πλαίσιο του προγράμματος.

Αυστριακός ΥΠΟΙΚ: Θα εκπλαγώ αν υπάρξει συμφωνία απόψε

Την εκτίμησή του ότι δεν αναμένεται συμφωνία απόψε, εκτός και αν “εκπλαγεί θετικά”, εξέφρασε προσερχόμενος στο Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Hans Joerg Schelling.

Όπως δήλωσε ο ίδιος, δεν υπάρχει “τίποτα καινούργιο. Δεν έχουμε κάποιο έγγραφο από τους θεσμούς”.