Παρασκευή 21.06.2024 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Την απέλυσαν επειδή κατήγγειλε σεξουαλική επίθεση από συνάδελφό της

13.12.2021

Ο κινεζικός κολοσσός του ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba Group Holding απέλυσε μια γυναίκα υπάλληλο που κατηγόρησε πρώην συνάδελφό της για σεξουαλική επίθεση νωρίτερα φέτος, ανέφερε η εφημερίδα Dahe Daily.

 

Η κυβερνητικά προσκείμενη, Dahe Daily φιλοξένησε συνέντευξη από την υπάλληλο, η οποία ισχυρίστηκε ότι έλαβε στα τέλη Νοεμβρίου ειδοποίηση για την απόλυσή της και δημοσίευσε ένα αντίγραφο αυτού που είπε, ότι ήταν η επιστολή λήξης της σύμβασής της.

 

Η επιστολή ανέφερε ότι η υπάλληλος είχε διαδώσει ψευδείς πληροφορίες πως δέχθηκε επίθεση και ότι η εταιρεία δεν χειριζόταν την υπόθεση. Πρόσθεσε ότι αυτό «προκάλεσε έντονη κοινωνική ανησυχία και είχε κακό αντίκτυπο στην εταιρεία».

 

Το ρεπορτάζ της εφημερίδας το Σαββατοκύριακο ανέφερε ότι η υπάλληλος είπε στη συνέντευξη ότι «Δεν έχω κάνει κανένα λάθος και σίγουρα δεν θα δεχτώ αυτό το αποτέλεσμα και στο μέλλον θα χρησιμοποιήσω νόμιμα μέσα για να προστατεύσω τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μου».

 

Η Alibaba δεν έχει απαντήσει σχετικά.

Στην Alibaba, τη μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου της Κίνας, προκλήθηκε αναστάτωση μετά την καταγγελία για σεξουαλική επίθεση τον Αύγουστο, όταν η γυναίκα δημοσίευσε έναν λογαριασμό στο intranet της εταιρείας δηλώνοντας ότι δέχθηκε επίθεση από τον συνάδελφό της και έναν πελάτη κατά τη διάρκεια επαγγελματικού ταξιδιού.

 

Η Alibaba απέλυσε τον συνάδελφο που κατηγορήθηκε για επίθεση, αλλά απέλυσε και άλλους 10 υπαλλήλους για τη δημοσιοποίηση του περιστατικού.

 

Η εταιρεία είχε δηλώσει προηγουμένως ότι εφαρμόζει «πολιτική μηδενικής ανοχής κατά της σεξουαλικής κακής συμπεριφοράς».

 

Ο διευθύνων σύμβουλος της Alibaba, Daniel Zhang, έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι ήταν «σοκαρισμένος, έξαλλος και ντροπιασμένος» για την υπόθεση ανάρμοστης συμπεριφοράς.

 

Αργότερα, οι Κινέζοι εισαγγελείς απέρριψαν την υπόθεση, δηλώνοντας ότι ο υπάλληλος διέπραξε βίαια απρέπεια, αλλά όχι έγκλημα, ενέκρινε ωστόσο τη σύλληψη του πελάτη στις αρχές Σεπτεμβρίου.

 

Στην Κίνα, θέματα σεξουαλικής παρενόχλησης και επίθεσης σπάνια τέθηκαν στη δημόσια σφαίρα μέχρι που το κίνημα #MeToo απογειώθηκε το 2018, όταν μια φοιτήτρια κολεγίου στο Πεκίνο κατηγόρησε δημόσια τον καθηγητή της για σεξουαλική παρενόχληση.

Η χώρα βρίσκεται στο επίκεντρο για τον χειρισμό των ισχυρισμών της σταρ του τένις Πενγκ Σουάι, η οποία ισχυρίστηκε σε ανάρτησή της στο Weibo ότι δέχθηκε σεξουαλική επίθεση από πρώην ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος.

Η ανάρτηση εξαφανίστηκε γρήγορα και η Πενγκ παρέμενε άφαντη για σχεδόν τρεις εβδομάδες, προκαλώντας μια διεθνή εκστρατεία που ζητούσε πληροφορίες για το πού βρίσκεται αλλά και νέα για την κατάσταση της υγεία της.

Η Γυναικεία Ένωση Αντισφαίρισης (WTA) ανακοίνωσε την αναστολή όλων των τουρνουά στην Κίνα εν μέσω ανησυχιών για την ασφάλειά της.
Lifo.gr

Ετικέτες: ,

[fbcomments]