Σάββατο 03.12.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Θηλασμός, θεμέλιο ζωής

06.11.2018

Με σύνθημα «Θηλασμός, θεμέλιο ζωής» πραγματοποιήθηκε για ακόμη μια φορά στην πόλη μας, ο ταυτόχρονος δημόσιος θηλασμός. Μια δράση που σήμερα γιορτάζεται ανοιχτά, χωρίς ενδοιασμούς, αναδεικνύοντας το θηλασμό ως φυσικό τρόπο τροφής των μωρών, που θα τους καθορίζει για την υπόλοιπη ζωή τους.

Το πρωί λοιπόν της Κυριακής, θηλάζουσες και νέες μανούλες συγκεντρώθηκαν στο Κέντρο Έρευνας -Μουσείο Τσιτσάνη και συμμετείχαν στη δράση της Ομάδα εθελοντών Υποστήριξης Θηλασμού και Μητρότητας Ν. Τρικάλων. Μια δράση που είχε ως στόχο να φέρει σε επαφή την κοινωνία με την εικόνα του θηλασμού και να δείξει πόσο τρυφερή, μαγική, αληθινά αγνή διαδικασία είναι μα και συνάμα διακριτική.

Ταυτόχρονα, όπως ανέφεραν οι διοργανωτές, «με την εκδήλωση βοηθάμε τις μητέρες να απελευθερωθούν από την όποια συστολή τους, και τις καλούμε να συμπεριλάβουν τον θηλασμό στην καθημερινότητά τους, στη ρουτίνα της ζωής τους. Η επίτευξη αυτού του στόχου θα τις βοηθήσει στη συνέχιση του θηλασμού, για όσο περισσότερο το επιθυμεί η δυάδα μητέρας παιδιού. Άλλωστε ένα μωρό έχει ανάγκη μόνο τρία πράγματα: ζεστασιά από την αγκαλιά της μαμάς του, τροφή από το στήθος της και ασφάλεια από την παρουσία της και με το θηλασμό μπορεί να καλύψει ΚΑΙ τα τρία».

Να σημειωθεί ότι το βράδυ του Σαββάτου είχε προηγηθεί βιωματική δράση, η οποία υλοποιήθηκε από τις κ.κ. Φανή Τζίκα, Ψυχολόγο – Ψυχοθεραπεύτρια, Οικογενειακή θεραπεύτρια, επιστημονική συνεργάτης της Attachment Parenting Hellas, Μαρία Έλλη Καστρίκα, Μαία Msc(can), υποψήφια IBLCE και Γλυκερία Παπαγιαννοπούλου, Διαιτολόγο –Διατροφολόγο, Msc Διατροφής & Άσκησης.

Νέες αλλά και μέλλουσες μητέρες βρέθηκαν στο ισόγειο των Παλαιών Φυλακών και αντάλλαξαν απόψεις πάνω στις ευεργετικές συνέπειες του μητρικού θηλασμού.

Όπως τονίστηκε «σ’ έναν κόσμο γεμάτο ανισότητα, κρίσεις και φτώχεια, ο θηλασμός είναι το θεμέλιο για μια δια βίου καλή υγεία για τις μητέρες και τα μωρά. Όλοι έχουμε ένα σημαντικό ρόλο να παίξουμε για την εξασφάλιση της εξέλιξης και επιβίωσης των παιδιών σε όλο τον κόσμο».