Πέμπτη 29.02.2024 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Τιμή ρεκόρ φέτος το βαμβάκι – Συμβόλαια με 92 λεπτά στη Θεσσαλία

27.04.2022

Συνεχίζεται το ράλι στις διεθνείς χρηματιστηριακές τιμές του βαμβακιού, έχοντας πλέον φτάσει η τιμή Λίβερπουλ στα 161,7 σεντς η λίμπρα που με αναγωγή σε σύσπορο δίνει 1.09 ευρώ το κιλό. Εκκοκκιστές στη Θεσσαλία κλείνουν συμβόλαια προσφέροντας τιμές πάνω από τα 92 λεπτά το κιλό στους παραγωγούς ,συν ποιοτικά χαρακτηριστικά, συν μεταφορικά, γεγονός που δείχνει ότι η τιμή του «λευκού χρυσού» προβλέπεται φέτος να σπάσει κάθε ρεκόρ και είναι πολύ πιθανό, αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά θα υπερβεί και το 1 ευρώ το κιλό. Με βάση αυτά τα δεδομένα είναι επείγουσα η ανάγκη να διασφαλιστεί φέτος η απρόσκοπτη άρδευση των καλλιεργειών , αλλά αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να γίνουν ρυθμίσεις από ΤΟΕΒ (βλέπε ΤΟΕΒ Μάτι Τυρνάβου) προς τη ΔΕΗ ώστε να μη χαθεί η εξαιρετική αυτή χρονιά από πλευράς τιμών για τους παραγωγούς.

Βάζει φωτιά στις τιμές η άρση δασμών από Ινδία

Κατόπιν της άρσης του δασµού εισαγωγής από την Ινδία, η εν λόγω χώρα έχει αρχίσει να εισάγει άλλες σοδειές, υποστηρίζοντας τις τιµές στη φυσική αγορά.

Το γεγονός αυτό επακόλουθα στηρίζει και τις τιµές του χρηµατιστηρίου, µε αποτέλεσµα το βαµβάκι να συντηρείται σε υψηλά επίπεδα, αγνοώντας την ενδυνάµωση του δολαρίου. Μπαίνουµε σε περίοδο σποράς στο Βόρειο ηµισφαίριο, οι καιρικές συνθήκες και οι δυσκολίες θα επηρεάσουν σε σηµαντικό βαθµό το χρηµατιστήριο. Μην ξεχνάµε το µεγάλο µέγεθος αφιξάριστων συµβολαίων από τους κλώστες, που µόλις κλειστούν υποστηρίζουν το χρηµατιστήριο.

Ελληνική Αγορά

Η ζήτηση για προαγορές νέων συµβολαίων έχει κάπως µετριάσει. Εκτός από τον εορτασµό του καθολικού Πάσχα, οι εµπορικοί οίκοι, που αγοράζουν ανοιχτά συµβόλαια µελλοντικής φόρτωσης θεωρούν τις τελευταίες τιµές µας πολύ υψηλές και κρατούν αποστάσεις. Από την άλλη µεριά οι εκκοκκιστές θέλουν να δουν πρώτα τις σπορές, να προχωρήσουν κάποια κλεισίµατα από τους παραγωγούς και µετά να βγουν πιο δυναµικά για πωλήσεις εκκοκκισµένου. ∆εδοµένου πως αποτελούµε την πρώτη χώρα στο Βόρειο ηµισφαίριο που συγκοµίζει, είναι πολύ πιθανό να µπορέσουµε να επωφεληθούµε τις τιµές ρεκόρ

[fbcomments]