Παρασκευή 03.04.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Νεες φωτιές για το χύμα τσίπουρο… από τον Αδωνι

14.01.2020

Σε αναβρασμό βρίσκονται οι αμβυκούχοι ολόκληρης της Θεσσαλίας, μετά την απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, την οποία την αιτιολογεί για την προστασία της δημόσιας υγείας, να αποκαλείται τσίπουρο και τσικουδιά μόνο το εμφιαλωμένο προϊόν, που προέρχεται από ποτοποιούς και απόσταγμα αυτό που παράγεται από τους διήμερους.

Η διάκριση αυτή κατά τον πρόεδρο της ΕΟΑΣΝ Λάρισας Ρίζο Μαρούδα, μπορεί να σημάνει το τέλος της αμπελοκαλλιέργειας, αφού η απόσταξη του τσίπουρου και της τσικουδιάς στην Κρήτη έδινε ένα συμπληρωματικό εισόδημα στους αμπελοκαλλιεργητές και τους κρατούσε όλα αυτά τα χρόνια στη γη τους. Πρόκειται, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην εκπομπή το «Μαγκαζίνο της Θεσσαλίας», για μία ευνοϊκή διάκριση υπέρ των ιδιωτών ποτοποιών, που μπορεί να οδηγήσει στο ξεκλήρισμα τριάντα χιλιάδες αμπελοκαλλιεργητές σε ολόκληρη τη χώρα και ιδιαίτερα στην περιοχή του Τυρνάβου…

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Ανάπτυξης αναφέρει ότι τσίπουρο ή τσικουδιά θα αποκαλείται από εδώ και στο εξής μόνο το εμφιαλωμένο, ενώ το χύμα θα αποκαλείται προϊόν απόσταξης από τους διήμερους, θέλοντας όπως αναφέρει να προστατεύσει τη δημόσια υγεία και τους παραγωγικούς φορείς. Το αξιοσημείωτο πάντως είναι πως στην περιοχή του Τυρνάβου ξεριζώνουν τις ροδακινιές, το τελευταίο διάστημα, έχοντας υποστεί μεγάλη οικονομική ζημία, από το Ρωσικό εμπάργκο και βάζουν οινοποιήσιμα σταφύλια, οι αγρότες της περιοχής προσδοκώντας σε ένα καλύτερο εισόδημα με το σκεπτικό ότι θα έχουν και το «μαξιλαράκι ασφαλείας», από την απόσταξη, το οποίο όμως φαίνεται ότι τους το αφαιρεί πλέον ο υπουργός Ανάπτυξης, κατέληξε ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΝΛ.

πηγή: thessaliatv.gr/