Σάββατο 19.06.2021 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

350.000 στρέμματα πλημμύρησαν στον Θεσσαλικό κάμπο

30.09.2020

Περίπου 300.000 στρέμματα με βαμβάκι, 37.000 στρέμματα με καλαμπόκι και 12.000 στρέμματα με βιομηχανική τομάτα και άλλες καλλιεργιες αμπέλια κλπ. έχουν υποστεί  ζημιά από τη θεομηνία Ιανός στη Θεσσαλία, επισήμανε το μεσημέρι μιλώντας στο Μαγκαζίνο , ο προεδρος του ΕΛΓΑ Αντρεας Λυκουρέντζος.

Ο κ. Λυκουρεντζος διαβεβαίωσε ότι θα αποζημειωθούν όλες οι ζημιές, ακόμη και αν υπερβαίνουν κατά πολύ τον προϋπολογσμό του ΕΛΓΑ και για το λόγο αυτό υπήρξε χθες το απογευμα σύσκεψη παρουσία και του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη αλλά και του Γ.Γ του ΥΠΟΟΙΚ Χρήστου Τριαντόπουλου, ώστε το υπουργείο Οικονομικών να καλύψει  τον Οργανισμό μέσω του προϋπολογισμού.

Ανέφερε ακόμη ότι γίνεται προσπάθεια ώστε οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι να λάβουν σύντομα μία προκαταβολή της αποζημίωσης για να μπορεσουν να ανασάνουν οικονομικά,απέφυγε ωστοσο να δεσμευτεί για την ακριβή ημερομηνία καταβολής της.

Λυκουρέντζος: 300.000 στρεμματα με βαμβάκι και 37.500 με καλαμπόκι πλυμμύρισαν στη Θεσσαλία (video)

Ο προεδρος του ΕΛΓΑ δεν παρελειψε να τονίσει πως δυστυχώς υπάρχουν αγρότες που θέλουν να εκμεταλλευτούν την περίσταση και επειδή η αίτηση αποζημείωσης αυτή τη φορά δεν έχει κόστος την υποβάλλουν χωρίς να έχουν υποστεί ζημιά και αυτό το καταγγέλουν οι ίδιοι οι συνάδελφοί τους αγρότες. Αυτοί να γνωρίζουν οτι δεν θα αποζημειωθούν αφού υπάρχουν δορυφορικές φωτογραφιες με τις πλημμυροσμένες περιοχές και γίνονται πολλαπλές διασταυρώσεις, ανεφερε ο κ. Λυκουρεντζος.

Επίσης ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ σημείωσε πως γίνεται προσπάθεια για να αποζημιωθουν πέρα από τη διαδικασία των ΠΣΕΑ που ειναι χρονοβόρα, οι παραγωγοί και οι κτηνοτρόφοι που είχαν απώλειες σε πάγιο εξοπλισμό, όπως λάστιχα, καρούλια, ελκυστηρες, παρελκόμενα, αρμεκτικές κλπ, καθώς και όσοι έχασαν παραγωγή που είχαν αποθηκευμένη όπως σταρι, καλαμπόκι και όσπρια. Οι βαμβακοπαραγωγοί θα εισπραξουν κανονικά τη συνδεδεμένη, ακόμη και αν δεν πιάσουν το πλαφόν, σημείωσε ακόμη ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, ενώ ζήτησε από τους κτηνοτρόφους να θάψουν τα νεκρά ζώα, αφού τα δηλώσουν, ώστε να αποφύγουμε επιδημίες.

Τέλος ανεφερε πως θα δοθούν σε λίγες εβδομάδες και τα ΠΣΕΑ του 2017, καθως υπήρξε αίτημα για επιπλέον επιχορήγηση με 7,5 εκατομ. ευρώ για να αποζημειωθουν και οι πραγωγοί αμυγδάλου της Λάρισας, καθώς δεν επαρκούσαν τα χρήματα του προϋπολογισμού του συγκεκριμένου μέτρου.

thessalia tv