Δευτέρα 28.09.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Κλείδωσε το «εξοικονομώ» στη Θεσσαλία – 3.000 οι τυχεροί

19.09.2019

Τη δυνατότητα αύξησης του προϋπολογισμού του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ» εξετάζει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ύστερα από τον υψηλό ρυθμό ανταπόκρισης των πολιτών για συμμετοχή στο πρόγραμμα, που δημιούργησε και δυσλειτουργίες στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, μέσω της οποίας υποβάλλονται οι αιτήσεις συμμετοχής. Ήδη από χθες το πρωί η Περιφέρεια Θεσσαλίας «κλείδωσε» καθώς καλύφθηκαν και τα 33 εκατ. ευρώ του προϋπολογισμού που της αναλογούσε, πράγμα που σημαίνει ότι για όλη τη Θεσσαλία θα ικανοποιηθούν περίπου 3.000 αιτήσεις. Από χθες το πρωί ουδείς μπορούσε να καταθέσει αίτηση ενώ μάλιστα δεν υφίστατο η έννοια του επιλαχόντα (όπως στον πρώτο κύκλο του προγράμματος).

Σημειώνεται πως ο προϋπολογισμός για όλες τις περιφέρειες της χώρας με τα τωρινά δεδομένα είναι 275 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε περισσότερες από 25.000 αιτήσεις.
Εκφράζοντας την αγωνία των μηχανικών και των πολιτών και αναφερόμενος στα προβλήματα που προέκυψαν με την έναρξη του δεύτερου κύκλου του προγράμματος, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Κ&Δ Θεσσαλίας του ΤΕΕ Νικ. Παπαγεωργίου ζήτησε την παράταση λειτουργίας της διαδικασίας στη Θεσσαλία και επιπλέον πόρους για να ικανοποιηθούν περισσότερες αιτήσεις. «Δυστυχώς -τόνισε ο κ. Παπαγεωργίου- η πλατφόρμα υποδοχής αιτήσεων παρουσίασε τα προβλήματα που είχε παρουσιάσει και στο παρελθόν. Καθυστέρηση, δηλαδή καθυστέρηση στη μεταφόρτωση δεδομένων και τελικά κατάρρευση του εξυπηρετητή, με αποτέλεσμα χιλιάδες συνάδελφοι και πολίτες να ταλαιπωρούνται αδίκως και ασκόπως. Δεν είναι υπερβολή να αναφέρω πως χιλιάδες πολίτες θα βρεθούν εκτός επιδότησης, παρόλο που οι συνάδελφοι μηχανικοί είχαν ολοκληρωμένους φακέλους προτάσεων και επί σχεδόν 24 ώρες προσπαθούσαν να υποβάλλουν αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς πως από 17.09.2019 το πρωί, η Θεσσαλία «κλείδωσε». Καλύφθηκαν οι πόροι και πλέον δεν μπορεί κανείς να καταθέσει νέα αίτηση. Εκατοντάδες τεχνικά γραφεία, χιλιάδες μηχανικοί προσπαθούσαν νυχθημερόν -μάταια από ό,τι φαίνεται- να φανούν αντάξιοι των προσδοκιών των πελατών τους. Άσκοπη ταλαιπωρία, σύγχυση και απογοήτευση για χιλιάδες συναδέλφους μηχανικούς. Δεδομένων των πεπερασμένων πόρων ανά Περιφέρεια, τονίζουμε για ακόμη μία φορά, την αδικία του συστήματος, «ο πιο γρήγορος επιδοτείται». Όταν προκύπτουν καθυστερήσεις λόγω τεχνικής ανεπάρκειας, καταλαβαίνουν όλοι πως θα επιδοτηθεί αυτός που δεν του «κόλλησε» η πλατφόρμα…
Αιτούμαστε:
1. Αύξηση κονδυλίων για τη Θεσσαλία, για ένταξη περισσότερων δικαιούχων και την αντιμετώπιση των «αδικιών» λόγω των τεχνικών προβλημάτων.
2. Παράταση λειτουργίας της πλατφόρμας για τη Θεσσαλία.
3. Ομαλή λειτουργία της πλατφόρμας, με «άνοιγμα της» ανά περιφέρεια και με λειτουργία σε συγκεκριμένες ώρες.
Ως ο θεσμοθετημένος τεχνικός σύμβουλος της Πολιτείας, είμαστε εδώ για να συνδράμουμε με όλους μας τους πόρους στη διαμόρφωση αντίστοιχων αναπτυξιακών προγραμμάτων για το μέλλον».
Σημειώνεται πως η πλατφόρμα θα ανοίξει αύριο 19 Σεπτεμβρίου, για τις Περιφέρειες Δ. Μακεδονίας, Ιονίων νήσων, Στ. Ελλάδας, Πελοποννήσου, Β. Αιγαίου και Κρήτης και από 23 Σεπτεμβρίου για την Αττική και το Ν. Αιγαίο.
Πάντως όπως προαναφέραμε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης επανέλαβε ότι θα υπάρξει αύξηση του προϋπολογισμού του προγράμματος, δεδομένου του υψηλού ενδιαφέροντος που καταγράφεται τις πρώτες ημέρες εφαρμογής του δηλώνοντας ταυτόχρονα πως «λογική στο πρόγραμμα ‘‘Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον’’ είναι ότι όποιος πρώτος υποβάλλει αίτηση αυτός και εξυπηρετείται. Διαφορετικά θα ήταν ένα θέμα κλασικού ελληνικού ρουσφετιού και προφανώς θέλουμε να μείνουμε μακριά από αυτή τη λογική».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ Ελευθερία